26 nov. 2025 [authentieke smaak]

Televisiekok Sandra Ysbrandy over haar liefde voor eten

img

Als ze niet in een televisiestudio staat, recepten ontwikkelt of een moestuin- of kookworkshop geeft, gespt voedingsdeskundige en televisiekok Sandra Ysbrandy een zware rugzak om en wandelt ze van de ene primitieve berghut naar de andere. Als we haar spreken is ze net terug uit Oostenrijk en de volgende reis, naar Noorwegen, staat alweer op de planning. 

"De eerste kilometers met zo'n zware rugzak lijk ik net een schildpad op twee benen, het voelt alsof ik achterover kukel door het gewicht op m'n rug. Na een dag of twee ben ik dat gewend, dan is het weer raar als dat ding eraf is." De etappes variëren van 8 tot 25 kilometer. En iedereen die denkt dat acht kilometer een makkie is, heeft het mis. "Zo'n korte wandeling kan zomaar zes uur duren. Ik loop het liefst in de bergen, dus ja, dat is klimmen en dalen. De vakantie start in het dal, de eerste dagen gaan we dus flink omhoog. Oei, dat voel ik wel in m'n bovenbenen." 

Na zo'n tocht smaakt een maaltijd in de berghut altijd fan-tas-tisch, wat het ook is. "Vaak zijn het simpele gerechten, stevige kost zonder poespas. Soms een uitdaging, want ik eet vegetarisch. Komende reis komen we in een berghut, gerund door Nederlanders, waar zelfs honderd procent vegan wordt gekookt. Enorm populair, het is niet makkelijk om daar een plek te reserveren. Dat geeft alleen maar aan dat plantaardig eten normaler en beter wordt. Ik ga daar zeker even in de keuken spieken." 

Eet-advies voor sporters? Volwaardig, lekker en gezond, zegt ze. "Iedereen weet dat je goed moet eten als je veel sport. Sla ik thuis wel eens een ontbijtje over, op wandelvakantie begin ik met havermout of volle yoghurt. Over calorieën heb ik nog nooit nagedacht, op die manier eten is een straf. Het draait voor mij om eerlijk eten, goede kwaliteit groente, vers en puur."

De mobiele telefoon van Sandra staat vol foto's van lekkere gerechten, gemaakt als ze uit eten gaat. "Ik weet dat ik misschien wat kritischer proef dan de gemiddelde restaurantgast. Het valt me soms tegen wat ik in Nederlandse restaurants op tafel krijg. Er zijn gelukkig ook chefkoks die het helemaal begrijpen. En in mijn eigen keuken ga ik met die inspiratie aan het werk."