eiwitrijke voeding

Eiwitten (proteïnen) zijn de belangrijkste bouwstoffen voor je lichaam, ze leveren energie en zijn betrokken bij veel regelprocessen. Volwassenen hebben dagelijks ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Kracht- en duursporters vaak iets meer.

Het vinden van oplossingen

Eiwitten vind je dus in vlees, zuivel en eieren. Maar er zijn ook plantaardige eiwitten. Voordeel is dat producten met plantaardige eiwitten vaak weinig vet, maar wel veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Zo zijn peulvruchten, groenten, zaden en tofu supergezonde proteïnebommetjes. 

Plantaardige eiwitten

Eiwitrijke recepten

Eiwitten voor sportieve krachtpatsers

Sporters en mensen met een actieve levensstijl kunnen van tijd tot tijd wel wat extra eiwitten gebruiken. Vooral voor hun spierherstel, spieropbouw en spierbehoud. Eiwitpoeders kunnen dan, vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten en essentiële aminozuren, uitkomst bieden. Bij Ekoplaza vind je poeders zonder toegevoegde suikers of kunstmatige toevoegingen. Je kunt de poeders dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld voor of na de training, tijdens de maaltijd of voor het slapengaan. Meng in een blender, mixer of shaker met water, vruchtensap of (plantaardige) yoghurt. Gebruik het wel altijd naast gezonde voeding, want het is geen vervanger voor een gezond eetpatroon!

WisT JE DAT...

Kikkererwten ware proteïnebommetjes zijn?

Deze ronde peulvruchten bevatten in gedroogde vorm 21,7 gram eiwitten per 100 gram. In bereide vorm is dit wat minder, omdat de bonen dan natuurlijk ook vocht bevatten. Wil je optimaal profiteren van de eiwitten in kikkererwten? Gebruik dan kikkererwtenmeel! Dit meel wordt gemaakt van gedroogde kikkererwten en bevat 20 gram eiwit per 100 gram. In deze vorm kun je kikkererwten in allerlei gerechten gebruiken: bijvoorbeeld in pannenkoeken, brood of hartige cake!

Eiwitrijke maaltijden

Het voordeel van dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitbronnen lijken op het eiwit dat in je lichaam voorkomt. Ze worden daarom gezien als de meest complete eiwitbronnen, omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Vlees is het rijkst aan eiwit: 20 tot 30%. Vis scoort ook goed. Maar ook met een bakje magere kwark zit je al snel aan 15 gram eiwit. Echte eiwit-toppers dus!

Eiwitrijke voeding

meer inspiratie

Eiwitrijke voeding van Mattisson

Merkpagina

Vitaplate: bronnen van eiwitten

Vitaplate

Vega(n)? zo krijg je je eiwitten binnen

Artikel