plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten zitten barstensvol vezels, vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Maar ze zijn niet alleen goed voor jou, maar ook voor bodem, klimaat en biodiversiteit! Het haalt bijvoorbeeld stikstof uit de lucht en slaat 't op in de plant. Echte toppers dus!

Plantaardige eiwitten

Nederlandse telers zouden graag meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen, lupine, kikkererwten telen omdat het goed is voor bodem, klimaat en biodiversiteit. Echter is het rendement van de teelt van plantaardige eiwitten voor de Nederlandse boer nog te laag om van te leven. Het is namelijk voor verwerkers makkelijker en goedkoper om met importproducten te werken. Wij geven de boeren echter voordat zij gaan zaaien een garantie dat we hun producten op de markt gaan brengen, dat biedt perspectief. En we bieden jou inspiratie, zodat in meer Nederlandse keukens bekend wordt hoe lekker dit product is! 

Bean deal

Omdat wetenschappers, politici en artsen inmiddels allemaal wel overtuigd zijn dat het plantaardige eiwitten telen een goed alternatief is voor de intensieve veeteelt, tekende Ekoplaza samen met 55 organisaties met landbouwminister Henk Staghouwer laatst een Green Deal. 


De Bean Deal heeft als doel om het voor Nederlandse boeren en telers aantrekkelijker te maken om meer plantaardige eiwitten te verbouwen zoals lupine, veldbonen, kikkererwten en soja. Ook gaan wetenschappers en boeren samen onderzoeken welke nieuwe rassen het goed doen op de Nederlandse bodem. 

Recepten met plantaardige eiwitten

image

Bean deal is big deal

Nederlandse telers zouden graag meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen, lupine, kikkererwten telen omdat het goed is voor bodem, klimaat en biodiversiteit. 

image

Experimenteren met lupine

Een aantal Nederlandse producenten experimenteert met het gebruik van lokaal geproduceerde lupine, als basis voor de productie van vleesvervangers. Dit kan de ecologische voetafdruk verlagen en biedt perspectief voor hommels.

image

Ekoplaza voor de 2e keer op rij de groenste supermarkt

Wie neemt de meeste verantwoordelijkheid om ons voedselsysteem te verduurzamen? Met die vraag neemt Questionmark supermarkten in Nederland onder de loep. Niet alleen op beloftes, maar vooral op daadwerkelijke stappen die supermarkten zetten naar een groener voedselsysteem. In de Superlijst Groen 2023 is Ekoplaza voor de 2e keer op rij als koploper uit de bus gekomen.

image

Eiwittransitie: kies vaker voor plantaardig!

Één van de meest simpele manieren om duurzamer te leven is om vaker voor plantaardige voeding te kiezen. Bij Ekoplaza maken we het je makkelijk door een groot assortiment aan plantaardige opties aan te bieden om de eiwittransitie een boost te geven.

WisT JE DAT...

Kikkererwten ware proteïnebommetjes zijn?

Deze ronde peulvruchten bevatten in gedroogde vorm 21,7 gram eiwitten per 100 gram. In bereide vorm is dit wat minder, omdat de bonen dan natuurlijk ook vocht bevatten. Wil je optimaal profiteren van de eiwitten in kikkererwten? Gebruik dan kikkererwtenmeel! Dit meel wordt gemaakt van gedroogde kikkererwten en bevat 20 gram eiwit per 100 gram. In deze vorm kun je kikkererwten in allerlei gerechten gebruiken: bijvoorbeeld in pannenkoeken, brood of hartige cake!

Recepten met kikkererwten

meer inspiratie

Eiwitrijke voeding van Mattisson

Merkpagina

Vitaplate: bronnen van eiwitten

Vitaplate

Vega(n)? zo krijg je je eiwitten binnen

Lees artikel