raw op je dak

Denk jij bij ‘raw’ aan salades, smoothies en rauwkost? Zelfs lasagne kun je ‘raw’ eten! Steeds meer mensen die (gedeeltelijk) rauw eten raken fan. Ze krijgen meer energie, eten automatisch gezond én – niet onbelangrijk – heel lekker! De ‘raw’ foodtrend past perfect in een vegan dieet. ‘Raw’ staat voor ingrediënten die niet boven de 40 C zijn verhit. Hierdoor blijven de enzymen die van nature in planten aanwezig zijn behouden en daardoor kan je lichaam de vitaminen en mineralen beter opnemen. Bij Ekoplaza vind je volop producten die ‘raw’ zijn. 

Rawfood

image
image
image

Rawfood dieet

Tarwegras past perfect in een rawfood dieet. Zonder het groene plantpigment chlorofyl zou het leven op aarde niet kunnen bestaan. Er zou geen voedsel zijn om te eten en geen zuurstof om in te ademen. Tarwegras is rijk aan chlorofyl. Voedsel met chlorofyl fungeert als structurele bouwsteen voor je lichaam. Het is vergelijkbaar met hemoglobine, de zuurstofbindende stof in je bloed. Daarom krijg je direct een energieboost na het drinken van het sap.

Orthomoleculair voedingsdeskundige en columnist/auteur (Vegan Delight) Saskia Roeda: "Onverhit plantaardig eten is de meest ultieme manier om je lichaam te voeden. Je lichaam krijgt de maximale hoeveel enzymen, mineralen, vitaminen en vezels binnen. Een paar voorbeelden: cacao is de allerbeste anti-oxidant en een boost voor je immuunsysteem, ook bevat het verschillende feel-good stofjes, die goed zijn voor je humeur. Kokos is een supervet voor lijf, huid en haar, favoriet bij slankelijners en sporters.

Roeister Janneke van der Meulen: “Groente en fruit zijn krachtvoer: ze bevatten duizenden actieve stoffen. Door hitte gaan die makkelijk verloren. Door je groente en fruit rauw te eten of te juicen krijg je op een snelle manier pure, levende energie binnen en kun je maximaal presteren. In mijn boek #supersnelherstel vind je diverse recepten."

Rawfood recepten

Klein maar o-zo fijn

Het glutenvrije chiazaad is vanwege zijn hoge eiwitgehalte populair onder sporters. Ook als je niet sport heeft dit kleine zaadje veel voordelen. Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn rijkelijk aanwezig, evenals een aantal krachtige antioxidanten. En qua plantaardige producten heeft chiazaad de hoogst mogelijke concentratie Omega 3-vetzuren. Om optimaal te profiteren van de gezonde eigenschapen plet je het zaad in een vijzel. Daarna kun je de chiazaden zo uit je hand eten. Of je laat ze een nachtje weken in bijvoorbeeld yoghurt, melk, water of vruchtensap. De gel die ontstaat heeft een lekkere nootachtige smaak.  

Tip!

Door je ontbijt geeft chiazaad (even laten weken) doordat het vezels bevat meteen een verzadigd gevoel. Een prima start van je dag!