de zomer op je bord

Er is weer volop groente en fruit uit de Nederlandse volle grond. Producten die de tijd hebben gekregen om te groeien, te rijpen en volop smaak te ontwikkelen. En met name dat laatste, daar zijn wij dol op! Hoe meer zon, hoe zoeter onze tomaten, meloenen en rood fruit. Proef maar!
De zomer is het seizoen voor lekker veel groente: de natuur heeft het in overvloed! Neem rabarber: doet met zijn zoetzure smaak denken aan fruit, maar hoort toch bij de groenten. Net als de aardbeien en spinazie groeit onze rabarber bij Johan Tielen. Het is maar kort verkrijgbaar, dus neem het ervan zolang het er is.
Of neem wat extra groenten bij je zomerse maaltijd door schijfjes komkommer te marineren in rijstazijn en zonnebloemolie. Of voeg ze toe aan je wokgerecht. Gert van Brakel teelt voor ons speciale wok & grill komkommers. Die blijven lekker knapperig.
Groenten- en fruitkalender: wat brengt dit seizoen?
Groenten die passen bij de tijd van het jaar zijn nou eenmaal lekkerder. Eet dus lokaal en met de seizoenen mee! Houd onderstaande momenten in de gaten en geniet van al 't lekkers dat de zomer te bieden heeft.- Aardbeien
Mei t/m oktober
Van Johan Tielen uit het Noord-Limburgse America - Aubergine
Mei t/m oktober
Van Ecoveg uit Erica en Frank de Koning uit Brielle - Bramen
Juni t/m september
Van de Ring uit het Zeeuwse Oud-Sabbinge - Komkommer
Mei t/m oktober
Van Gert van Brakel uit Sint Annaland, Organic Brothers uit Sirjansland en Frank de Koning uit Brielle - Little gem
Mei t/m oktober
Van Ekoboerderij De Eerste uit Marknesse en Heerlijke Oogst uit Oirschot - Frambozen
Juli t/m september
Van De Ring uit Oud-Sabbinge - Meloenen
Halverwege mei t/m september
Van Sócrates uit Camuñas, Spanje - Rode paprika
Mei t/m oktober
Van Ecoveg uit Erica en Frank de Koning uit Brielle - Rabarber
Mei t/m augustus
Van Johan Tielen uit America - Tomaten
Mei t/m oktober
Van Kwekerij De Noordhoek uit Kapelle
Deze telers zorgen onder andere voor de lekkerste zomergroenten
Het meest vitale fruit
Dagelijks twee porties fruit is niet alleen supergezond, maar ook onwijs lekker. Aardbeien, abrikozen, perziken, watermeloen: de zomer biedt volop kleurrijk fruit om mee te variëren. Gegroeid in volle grond stop je de vitaminen zo in je mond. Onze telers kiezen voor fruitrassen die van nature een goede weerstand hebben. Ze zijn dus niet gevoelig voor ziekten, waardoor je de natuur veel beter z'n gang kunt laten gaan. Samen met een veerkrachtige bodem en wat hulp van lieveheersbeestjes en roofmijten blijft de natuur in balans. Dat geeft jou het meest vitale fruit!
Johan en Loes Tielen
Onze aardbeien komen uit America in Limburg, waar Johan Tielen en zijn vrouw Loes biologisch telen. Geen kassen of kweekbakken: hun aardbeien groeien in de volle grond. Biologisch aardbeien verbouwen is niet makkelijk, weet Johan. "Vaak wordt gezegd dat het helemaal niet kan. Maar wij bewijzen het tegendeel. We houden het natuurlijk ecosysteem in topconditie. En omdat we goed voor de planten zorgen, zijn we extra sterk - daar hebben we geen chemische middelen voor nodig. Wij vertrouwen op de kracht van de natuur. En dat proef je in onze prachtige aardbeien."

Leuk weetje!
Biologische aardbeien hoef je niet te wassen. Er wordt geen gif gebruikt bij de teelt, daarom stop je een aardbei zo uit het bakje in jouw mond. Was je ze liever wel, laat dan het kroontje zitten. Anders zuigen de aardbeien zich vol water en dat vermindert de smaak. Met 1 portie aardbeien (130g) krijg je voldoende vitamine C voor de hele dag binnen.


Frank de Koning
Wilde tomaten? Frank de Koning uit Voorne-Putten temt ze moeiteloos. Hij teelt een unieke selectie van tomatenrassen uit de hele wereld. Ze zien er allemaal anders uit en smaken ook nog eens verschillend. "Goede producten, zoals onze tomaten, komen uit een omgeving waar de biodiversiteit op orde is", zegt Frank. "In onze kassen wonen al jaren kolonies mussen. Ze zijn zelf gekomen en gebleven. Ik ben blij met ze, want ze eten onder meer rupsen en pissebedden." Wij houden het liever bij tomaten: vol vitamine C, lekker sappig en heerlijk zoet - zoals alleen Frank ze kan telen.
een zomer om te grillen
Altijd gedacht dat rauwe groenten de beste smaak hebben? Mis! Want juist door groenten te grillen verhef je ze tot ware smaakbommetjes. De hitte zorgt er namelijk voor dat suikers en eiwitten exploderen en alle kanten op vliegen. Ineens proef je nootachtige, romige, zoete en complexe smaken. Bovendien gaan je groenten veel lekkerder geuren. Bestrijk dunne plakken aubergine, Chinese kool of courgettelinten met een beetje olie of (kruiden)boter en rooster ze op de BBQ, in de hete grillpan of in de oven onder de grill. En, als je dan toch bezig bent, gril gelijk een paar zomerse perziken. Heerlijk! Ook belangrijk: kies vooral voor echt lekker vers, dus van Nederlandse bodem.
Groente op de grill
- Nieuw in het schap | Ekoplaza
- Biologische kefir kopen? Ontdek alle kefir bij Ekoplaza
- Glutenvrije producten | De biologische supermarkt
- Picknick
- Mediterrane keuken | Ekoplaza
- Snelle & makkelijke weekmenu's | Ekoplaza
- Wokken | Ekoplaza
- Kerst amuses & voorgerechten | Ekoplaza
- Natuurlijke & biologische zonbescherming | Ekoplaza
- Shared dining tijdens de feestdagen | Ekoplaza
- Stoofpot | Ekoplaza
- Salade | Ekoplaza
- Stamppot
- Tapas
- Bakken
- Citrusfruit
- Kurkuma en gember
- Gourmet
- Dessert
- Quiche
- Barbecue
- Plantaardige drank
- Plantaardige zuivel
- Verwarmende dranken
- Weerstand
- Zomer
- Soep
- Burgers
- Lente
- Vegetarisch
- Kinderopvang
- Ontbijt
- Granen
- Hanen
- Kruiden en specerijen
- Oosterse keuken
- Zuiver water
- Back to school
- Vaders
- Raw
- No waste
- Alternatieve basis
- Paleo
- Kroketten
- Lupine
- Lunch
- Gezonde vetten
- Kant-en-klaar
- Borrel
- Verfrissende drankjes | Ekoplaza
- Matcha
- Eiwitrijk
- Hollandse nieuwe
- Oliën en vetten
- Fermenteren
- Mama en kind
- Havermout
- Vezelrijk
- Koolhydraatarm
- Detox
- Kaasplankje
- Aloë vera
- Zeewier
- Mosselen
- Herfst
- Bier
- Wijn
- Winter
- Vegan kaas
- Kombucha