de zomer op je bord

Er is weer volop groente en fruit van de Nederlandse volle grond. Producten die de tijd hebben gekregen om te groeien, te rijpen en volop smaak te ontwikkelen. En met name dat laatste, daar zijn wij dol op! 

een zomer om te grillen

Altijd gedacht dat rauwe groenten de beste smaak hebben? Mis! Want juist door groenten te grillen verhef je ze tot ware smaakbommetjes. De hitte zorgt er namelijk voor dat suikers en eiwitten exploderen en alle kanten op vliegen. Ineens proef je nootachtige, romige, zoete en complexe smaken. Bovendien gaan je groenten veel lekkerder geuren. Bestrijk dunne plakken aubergine, Chinese kool of courgettelinten met een beetje olie of (kruiden)boter en rooster ze op de BBQ, in de hete grillpan of in de oven onder de grill. En, als je dan toch bezig bent, gril gelijk een paar zomerse perziken. Heerlijk! Ook belangrijk: kies vooral voor echt lekker vers, dus van Nederlandse bodem.

Toppers om te grillen

De zomer is om op te eten!

Tijdens de rijping ontwikkelt zich niet alleen smaak, maar ook vitamines en andere voedingsstoffen waar jij de zomer mee door komt. Lekker laten rijpen dus en genieten van de echte smaak van de zomer. Zongerijpte aardbeien, knapperige blauwe bessen, friszoete rabarber en meloenen waarbij het water je in de mond loopt. 

De zomer is het seizoen voor lekker veel groente: de natuur heeft het in overvloed! Neem rabarber: doet met zijn zoetzure smaak denken aan fruit, maar hoort toch bij de groenten. Net als de aardbeien en spinazie groeit onze rabarber bij Johan Tielen. Het is maar kort verkrijgbaar, dus neem het ervan zolang het er is. 

Of neem wat extra groenten bij je zomerse maaltijd door schijfjes komkommer te marineren in rijstazijn en zonnebloemolie. Of voeg ze toe aan je wokgerecht. Gert van Brakel teelt voor ons speciale wok & grill komkommers. Die blijven lekker knapperig.

Zomerse recepten

Het meest vitale fruit

Dagelijks twee porties fruit is niet alleen supergezond, maar ook onwijs lekker. Aardbeien, abrikozen, perziken, watermeloen: de zomer biedt volop kleurrijk fruit om mee te variëren. Gegroeid in volle grond stop je de vitaminen zo in je mond. Onze telers kiezen voor fruitrassen die van nature een goede weerstand hebben. Ze zijn dus niet gevoelig voor ziekten, waardoor je de natuur veel beter z'n gang kunt laten gaan. Samen met een veerkrachtige bodem en wat hulp van lieveheersbeestjes en roofmijten blijft de natuur in balans. Dat geeft jou het meest vitale fruit! 

Zomerkoninkjes van Johan en Loes

Onze zomerkoninkjes worden aan de rand van natuurgebied De Peel geteeld door Johan en Loes Tielen. Ze telen verschillende rassen, zoals Rumba, Limalexia en Favori. Die hebben van nature de beste weerstand en geven een volle en zoete smaak.

Biologisch zomerfruit

Leuk weetje!

Biologische aardbeien hoef je niet te wassen. Er wordt geen gif gebruikt bij de teelt, daarom stop je een aardbei zo uit het bakje in jouw mond. Was je ze liever wel, laat dan het kroontje zitten. Anders zuigen de aardbeien zich vol water en dat vermindert de smaak. Met 1 portie aardbeien (130g) krijg je voldoende vitamine C voor de hele dag binnen. 

Zomerse recepten