ontdek De oosterse keuken

De wonderlijke oosterse keuken biedt zeeën aan inspiratie voor de lekkerste recepten. En één ding is altijd zeker: boordevol smaak! Of dat nu komt door het gebruik van talloze kruiden of door sterke smaken uit sauzen en curry's. Ook is de veelzijdige vleesvervanger tofu in de Aziatische keuken niet weg te denken.

Koreaans: lekker & gezond

De Koreaanse keuken is hip, en dat is zeker niet zonder reden. De gerechten bestaan vaak uit heerlijk knapperige, verse groenten. En de bereidingswijze is supersimpel en gezond, namelijk stomen! Zo gaan er geen voedingsstoffen verloren en blijft de smaak goed bewaard. Dus aan de slag. Even een stoommandje scoren bij de toko en je kunt beginnen!

ekoplaza-biologisch-lekkerweten-winter2024-koreaans

Wat is tofu?

Tofu is gemaakt van gepureerde sojabonen, welke vervolgens in blokken zijn gedrukt. Het is caloriearm, rijk aan plantaardige eiwitten en daarom een ideale vleesvervanger. Tofu heeft van zichzelf weinig smaak, maar je kunt er allerlei smaken aan geven. Daarom is het enorm veelzijdig en heeft het veel culinaire mogelijkheden: om te wokken, bakken, verwerken in curry's, salades en zelf in spreads en smoothies.

Zijdezachte tofu

Zo maak je tofu lekker

Om tofu lekker te maken moet je er wel iets mee doen. Dat is niet moeilijk, het vereist een paar essentiële stappen. Daarna gaat er een wereld vol heerlijke gerechten voor je open! 

  • Vocht verwijderen
    Tofu bevat water. Zo lang dat er nog in zit, krijgen andere smaken geen ruimte. Door de tofu in dunne plakjes of blokjes te snijden, verwijder je het vocht. Wil je dikkere plakken, dan moet je het water er nog even uitpersen. Leg de tofu tussen een theedoek en zet er 10 minuten iets zwaars op.
  • Marineren
    Tofu krijgt smaak door een marinade. Omdat het bijna geen zout bevat heeft je marinade iets zoutigs nodig. Behalve zout kun je hiervoor wat sojasaus, ketjap of gedroogd zeewier gebruiken. Probeer ook eens wat kruiden als gember, komijn of koriander. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken! Hoe dikker je tofu, hoe langer je 'm marineert. Blokjes van 2x2 cm vragen zo'n 15 minuten. Heb je weinig tijd? Kies dan voor tofu die al gemarineerd is. 
  • Krokant bakken
    Neem een goed voorverwarmde pan met een dun laagje olie. Zorg dat de hele bodem is bedekt en de olie goed heet is. Bak de tofu onder regelmatig omscheppen lekker bruin krokant. Schep uit de pan en laat eventueel op keukenpapier uitlekken. Zo krijgt je tofu een lekker korstje en blijft tegelijk zacht van binnen. Wil je extra krokante tofu? Wentel je gemarineerde tofu door wat rijstmeel of maizena voor het bakken.

Creatief met curry's

Curry’s zijn lekkere, gekruide gerechten in romige sauzen met kokosmelk die veel voorkomen in Aziatische landen, als Thailand, Indonesië en Singapore. Curry’s zijn er in allerlei verschillende varianten. Van mild tot pittig, van rode tot groene, van vlees of vis tot vega. Wij denken bij de oosterse keuken aan heerlijke Thaise gerechten met noedels, rijst, geurende kruiden, maar vooral ook pruttelende wokpannetjes bomvol biologische groenten. De oosterse keuken is één van de meest gevarieerde keukens ter wereld. Reden genoeg om eens flink aan de slag te gaan met de heerlijkste Thaise gerechten.

Heerlijke curry recepten

De basis van een oosters gerecht

De basis van een oosters gerecht is vaak noedels of rijst. Wij zoemen even in op het verschil tussen witte en volkoren rijst. Want wist je dat dankzij het vezelrijke vliesje om de korrel zilvervliesrijst (ook wel: volkoren rijst) een minder sterk effect heeft op de bloedsuikerspiegel dan witte rijst? Dit is gunstig voor een constant energieniveau en leidt tot minder hongergevoel. Het vliesje bevat ook belangrijke nutriënten. Bij witte rijst is de zemel verwijderd en blijft het meellichaam over: een bolletje zetmeel, vrijwel zonder extra voedingswaarde die de bloedsuiker vaak snel verstoort.

Biologische rijst

Swicy? Ja, sweet and spicy!  

Een match made in heaven: zoet en pittig. Door ingrediënten te combineren die op het gebied van smaak en geur tegenovergesteld zijn, worden je zintuigen extra aan het werk gezet. Zoet en pittig brengen elkaar mooi in balans: het versterkt elkaar. Kan je niet echt pittig eten? Bouw het in stapjes op, en daar zijn deze swicy recepten perfect voor!

ekoplaza-biologisch-sweet-spicy-swicy

In een handomdraai Oosters op tafel

Thais koken met de gemaksproducten van ONOFF is helemaal niet moeilijk. Met de Thaise woksauzen, soepen en currypasta’s zet je binnen een handomdraai een heerlijke oosterse maaltijd op tafel. 


Daarnaast bestaat het assortiment van Lima uit tal van heerlijke pasta's om de lekkerste oosterse gerechten op tafel te zetten. Je brengt elk gerecht op smaak met een van de continenten van Lima. 

Oosterse gemaksproducten