vetten & oliën

Vetten hebben een functie in je lichaam. Ze zorgen voor het transport van in vet oplosbare vitaminen, zoals vitamine A en E. Ze dienen als brandstof voor je cellen en als bouwsteen voor je zenuwweefsel. Ook zijn ze nodig voor je hormoon- en cholesterolhuishouding, je bloeddruk en weerstand. Er zijn onverzadigde vetten (zoals in olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetten. Die laatste zijn onder te verdelen in omega 6- (zoals in zonnebloemolie) en omega 3-vetzuren (zoals in lijnzaadolie).

Extra smaak

Geef je saladedressing, dipsaus of pastaschotel een bijzondere smaak mee met één van onze plantaardige koudgeperste oliën vol onverzadigde vetzuren. En lees meer over de eigenschappen hiervan!

Recepten met plantaardige olie

Olie: een verrijking qua nutriënten én smaak

Olie is vatbaar voor oxidatie. Daarom zitten alle Ekoplaza-oliën in een donkere fles. Deze laat geen licht door en zo blijft de kwaliteit behouden. Via onze voeding krijgen we relatief gezien te weinig meervoudig onverzadigde vetten binnen. Gebruik daarom eens vaker onze plantaardige koudgeperste oliën vol onverzadigde vetzure bij het koken. Die zijn een verrijking vanwege hun goede inhoudsstoffen én vanwege de vaak bijzondere smaak.

Biologische olie

Goede vetten: Rijk aan omega-3 vetzuren

Niet alleen olie, maar ook verschillende andere producten zitten vol met goede veten zoals bijvoorbeeld avocado, (wal)noten, lijnzaad, chia zaden, maar ook in vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel en sardines.

Gezonde vetten

Producten met gezonde vetten

  • Vette vis: rijk aan omega-3 vetzuren! Daarom wordt er aangeraden om 2x per week vette vis te eten.
  • Avocado: wist je dat bijna 85% van de avocado bestaat uit vetten? Bijna allemaal meervoudig onverzadigde vetten, gezonde vetten dus! Daarnaast zit een avocado vol vezels, vitamine en mineralen. Ideaal voor in je salade of om guacamole van te maken dus!
  • Noten of pindakaas: Ben jij dol op pindakaas op je boterham? Als het gaat om goede vetten is dat helemaal geen probleem. Naast vitaminen, mineralen en proteïnen bevatten noten omega-9, dezelfde vetsoort die olijfolie zo gezond maakt. Walnoten bevatten het meeste omega-3. Let bij pindakaas wel op dat er geen suikers zijn toegevoegd, want dat is minder gezond. 
  • Lijnzaad: één van de belangrijkste bronnen van gezonde vetten. Je kunt lijnzaad het beste malen, want het wordt in zijn geheel niet verteerd in het lichaam. Lekker om toe te voegen aan je smoothie, in je yoghurt of als meel om in te bakken.