lokaal geproduceerde lupine

Lupine is goed voor bodem, klimaat en biodiversiteit. Daarom stimuleren wij boeren om dit plantaardige eiwit meer te telen. Wij geven de boeren voordat zij gaan zaaien een garantie dat we hun producten op de markt gaan brengen. 

Recepten met lupine

Voor jou, de bodem én biodiversiteit

Plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen en lupine zijn voor bodem, klimaat en biodiversiteit. Lupine is bijvoorbeeld een vlinderbloemig gewas dat stikstof uit de lucht haalt en opslaat in de plant. Voor de kringlooplandbouw en het vergroten van de biodiversiteit is lupine dus een fantastische plant! 


Maar dat niet alleen: ook voor onze gezondheid is lupine een topper. Het zit barstensvol vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Daardoor is meer lupine eten (en andere plantaardige eiwitten) niet alleen goed voor biodiversiteit en bodem, maar ook voor jou!

Nederlandse telers zouden graag meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen, lupine, kikkererwten telen omdat het goed is voor bodem, klimaat en biodiversiteit. Echter is het rendement van de teelt van plantaardige eiwitten voor de Nederlandse boer nog te laag om van te leven. Het is namelijk voor verwerkers makkelijker en goedkoper om met importproducten te werken. Wij geven de boeren echter voordat zij gaan zaaien een garantie dat we hun producten op de markt gaan brengen, dat biedt perspectief. En we bieden jou inspiratie, zodat in meer Nederlandse keukens bekend wordt hoe lekker dit product is! 

Recepten met lupine

Meer lezen over lupine en de voordelen voor het klimaat?
image

Bean deal is big deal

Nederlandse telers zouden graag meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen, lupine, kikkererwten telen omdat het goed is voor bodem, klimaat en biodiversiteit. 

image

Experimenteren met lupine

Een aantal Nederlandse producenten experimenteert met het gebruik van lokaal geproduceerde lupine, als basis voor de productie van vleesvervangers. Dit kan de ecologische voetafdruk verlagen en biedt perspectief voor hommels.

image

Het vergroten van de biodiversiteit vinden wij LKKRDR!

De Wereld Voedsel Organisatie beschouwt het verlies aan diversiteit van planten- en diersoorten als één van de grote bedreigingen van deze tijd. De rode lijst met bedreigde soorten groeit en de variatie in voedingsgewassen neemt af. Zo is in Nederland naar schatting nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit.