lokaal geproduceerde lupine

Met hulp van de Universiteit van Wageningen (WUR) experimenteren enkele Nederlandse producenten op dit moment met het gebruik van lokaal geproduceerde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers. Het gebruik van lupine in plaats van geïmporteerde soja vermindert de ecologische voetafdruk van vegetarische burgers aanzienlijk en het geeft hommels een beter toekomstperspectie  
Witte lupine

Witte lupine

EKOPLAZA - 340 Gram

image
image
image

Bestuiving van lupine

Om het stuifmeel optimaal te kunnen overdragen, zijn bloemen en planten al miljoenen jaren geëvolueerd. Door hun vorm, kleur en grootte verder te ontwikkelen worden belangrijke bestuivers aangetrokken. De bestuiving bij lupine gaat als volgt: bestuivers duwen met behulp van hun gewicht de landingsplaats (kiel) van de bloem naar beneden waardoor er stuifmeel op hun buik terecht komt. Bij de volgende bloem kan dat stuifmeel dan op de stamper terecht komen.

Juist deze bijzondere werkwijze maakt lupine afhankelijk van de juiste bestuiver. Hiervoor zijn met name hommels geschikt, omdat die groot genoeg zijn om de kiel naar beneden te duwen. Omdat vooralsnog honingkasten bij lupinevelden worden geplaatst, gebeurt de bestuiving nu door honingbijen. Die zijn te licht om de lupine optimaal te kunnen bestuiven waardoor de opbrengst onvoorspelbaar en de kwaliteit van de lupinezaden vaak variabel is. Dat maakt de lupine lastiger te verwerken in voedingsmiddelen.

Reden genoeg voor ir. Thijs Fijen, verbonden aan de WUR om te onderzoeken hoe de teelt van lupine, de Nederlandse 'soja' rendabeler en duurzamer kan worden gemaakt. En specifiek de rol van hommels hierin.

het belang van hommels

Belangrijke bestuivers van lupine zijn dus de hommels, waaronder de in Nederland uitgestorven Grote Tuinhommel. Juist het feit dat hommels het tegenwoordig erg moeilijk hebben en gebaat zijn bij meer lupine, is dat onderzoek van groot belang. Bij meer en een betere kwaliteit lupine, profiteren niet alleen de boeren maar ook de hommels. Een win-win situatie dus.    

Foodmiles

Behalve dat ons assortiment 100% biologisch is, vinden we het ook belangrijk om onze producten van zo dichtbij mogelijk te halen, het liefst uit Nederland. Zo voorkomen we onnodige voedselkilometers en stimuleren we de Nederlandse landbouw om biologisch te (blijven) produceren.

Ekoplaza sponsort lupine onderzoek

Ekoplaza heeft een aantal kernthema's waar we actief ons beleid op aanpassen. Plastic soup proof is daar een voorbeeld van, maar ook Biodiversiteit & Klimaat, en Lokaal & van dichtbij. Zo hopen wij onze voetafdruk zo veel mogelijk te beperken en niet verantwoordelijk te zijn voor onder andere chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen die in de natuur terechtkomen. Daarom werken we met boeren die zorgen voor een rijk bodemleven, dat vervolgens zorgt voor een rijke biodiversiteit boven de grond. Samen met onze boeren kijken we wat we extra kunnen doen voor de bijen, insecten en vogels. 

Behalve dat ons assortiment 100% biologisch is, vinden we het ook belangrijk om onze producten van zo dichtbij mogelijk te halen, het liefst uit Nederland. Zo voorkomen we onnodige voedselkilometers en stimuleren we de Nederlandse landbouw om biologisch te (blijven) produceren. Dit zorgt niet alleen voor een mooier landschap, maar ook voor meer biodiversiteit. Reden te meer dus, waarom Ekoplaza dit lupine onderzoek sponsort!