de paleo leefstijl

De paleo-leefstijl; je hoort er steeds vaker over, maar wat is het nou precies? Eigenlijk is het heel eenvoudig samen te vatten; bij paleo draait het om de terugkeer naar het voedingspatroon van onze voorouders. Paleo is een afkorting van ‘paleolithicum’: de oudste periode in de voorgeschiedenis van de mens.

Paleo-proof koken

Marinka legt uit wat de paleo-leefstijl voor haar inhoud: “Paleo draait op de eerste plaats om voeding. De basis bestaat uit veel groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten, zaden en gezonde vetten. Met die basis zijn er ongelofelijk veel mogelijkheden in de keuken, want naar mijn mening moet voeding ook lekker zijn. Gezond eten hoort iets te zijn waar je echt van geniet en dat kan uitstekend met Paleo. Naast voeding draait Paleo ook om een bewustere leefstijl: minder plastic gebruiken, minder afval creëren, stress verminderen, voeding gebruiken die op een verantwoorde wijze is geteeld en dieren die een goed en gezond leven hebben gehad.”

Recht uit de natuur

Volgens het paleo-dieet zijn onze genen nog steeds het best toegerust om voeding uit die tijd te eten; voeding recht uit de natuur zoals vlees, vis, groente, vruchten, eieren en noten.

Paleo

10 x paleo tips!

  • 1. Eet meer groenten: Daarmee kun je nooit de mist in gaan. Groenten zijn super goed voor je en je kunt er eigenlijk niet teveel van eten.
  • 2. Ga vaker voor biologisch: Of je nu Paleo eet of niet, biologische ingrediënten zijn beter voor je lichaam. Daar ben ik van overtuigd. Vlees van dieren die een goed leven hebben gehad (zonder antibiotica of groeihormoon) en groenten die niet zijn bespoten met allerlei chemicaliën. 
  • 3. Probeer eens een dagje zonder brood: Een leuke uitdaging voor degenen die Paleo willen proberen! Kijk eens hoe je je voelt wanneer je géén brood eet, al is het maar 1 dag.
  • 4. Ga naar buiten: Paleo is echt niet alleen voeding. Je kunt nog zo gezond eten, wanneer je veel stress hebt heeft dat lang niet zo veel effect. Ga dus gewoon eens lekker naar buiten, snuif de frisse buitenlucht op en kom heerlijk tot rust.
  • 5. Bereid een snel Paleo diner in 15 minuten: Verhit wat kokosolie in een wok of hapjespan, bak hierin een uitje aan en wat kip, vlees of vis naar keuze, doe er lekker veel gesneden groenten bij en bak dit al omscheppend beetgaar. Breng het geheel op smaak met een kruidige currypasta (bijvoorbeeld van onoff spices) en klaar ben je.
  • 6. Maak de ideale meeneemlunch (voor meerdere dagen!):Bak simpelweg wat groenten naar keuze aan in een pan, doe deze in een grote ovenschaal en schenk hier een heleboel geklutste eieren (met wat peper en zout) bij. Dit laat je op 200 graden ongeveer 30-45 minuten garen in de oven. Vervolgens snijd je deze super-omelet in stukken en kun je ze in je lunchtrommel doen. Lekker met wat vers fruit erbij.
  • 7. Les je dorst op een andere manier: Frisdranken die op 'natuurlijke wijze' gezoet zijn of vruchtensapjes zijn eigenlijk nog steeds ontzettend zoet. Maar je hoeft ook niet alleen op water, koffie en thee te teren om je dorst smakelijk te kunnen lessen. Kokoswater is een ideale verkoelende dorstlesser, maar het is ook heel leuk om zelf je eigen fruitwater te maken
  • 8. Geen melk of yoghurt? In een recept kun je gewone melk vervangen door kokosmelk of amandelmelk, dat smaakt heerlijk. En mis je je yoghurt? Probeer dan eens de kokos- of amandelyoghurt van Abbot Kinney's.
  • 9. Snack gezond en makkelijk:Behoefte aan een tussendoortje? Geen probleem! Wat snackgroenten zijn zo gepakt, net als een stuk fruit of een handje nootjes. Liever hartig? Dan zijn olijven ook heerlijk als snack.
  • 10. Ontspan! Je levensstijl omgooien, gezonder gaan eten, dat gaat allemaal niet over één dag ijs. En dat hoeft ook niet! Iedere gezonde maaltijd is er één.