vezelrijk genieten

Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Je krijgt vezels binnen via het eten van plantaardige voeding. Goede bronnen van vezels zijn groenten, fruit, noten, volkorengranen en zaden. We kennen twee soorten vezels; oplosbare en onoplosbare.

Oplosbare vezels

Prebiotische vezels oftewel de oplosbare vezels vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën van de dikke darm. De voornaamste bron van oplosbare vezels zijn groente en fruit, en dan met name witlof, prei, aardpeer, artisjok, banaan, appel, asperges, ui en knoflook. Maar ook haver, noten, zaden en resistant starches zoals aardappelzetmeel en arrowroot bevatten oplosbare vezels.

Vezelrijk eten

Vezelrijke recepten

Onoplosbare vezels

Een tekort aan onoplosbare vezels kan leiden tot verstopping. De belangrijkste taak van onoplosbare vezels is het creëren van massa wat nodig is voor darmbewegingen. Goede bronnen van onoplosbare vezels zijn (volle) granen, peulvruchten, asperges, spruitjes, wortels, maïs, zaden en koolsoorten. Mede om deze reden is het goed om meer linzen te eten. Linzen worden steeds meer gebruikt als een alternatief in diverse producten: 

Vezelrijke producten

Recepten met veel vezels