wat zit er vandaag in je lunchbox?

We gaan er weer voor in het nieuwe jaar! Met een goedgevulde, gezonde broodtrommel begin je jouw jaar goed. Probeer daarbij eens wat vaker te variëren! Want lunchen hoeft echt niet altijd saai of hetzelfde te zijn, met wat creativiteit en een flinke dosis groenten zet jij in een handomdraai een lekkere en voedzame lunch op tafel.
Lunchen en door!
Na een voedzame en gezonde lunch kan jij er weer de hele middag tegenaan. Een ouderwets bruine boterham, daar is niks mis mee. Vooral niet als je varieert met soorten brood en beleg. Varieer ook eens met de inhoud van je lunchbox. Maak bijvoorbeeld eens een wrap of pasta met lekker veel groente. Inspiratie nodig? Wij helpen je op weg.
Lunch recepten
Lunchfavoriet: belegde boterhammen
Een gewone boterham wordt met een beetje fantasie een traktatie. Wissel af met lekkere broodsoorten en kies voor variatie op brood! Wij helpen je een handje met 4x beleginspiratie:
- Notenpasta met banaan
- Hummus, gekookt ei en veldsla
- Verse geitenkaas, avocado en rucola
- Cottage cheese, appel, kaneel en amandelen

Zo bouw je een vega salade op
Tip 1: Mix 3 soorten groenten. Iedere groentensoort bevat andere voedingsstoffen. Varieer zoveel mogelijk. Rooster je groenten eventueel voor extra veel smaak.
Tip 2: Voeg volkoren granen, zoals quinoa, burgur, amaranth, of boekweit en/of peulvruchten toe. Peulvruchten bevatten veel eiwitten, vezels, B-vitamines en minteralen. Probeer eens een glutenvrije peulvruchtenpasta voor je salade
Tip 3: Top met noten, zaden, kiemen of granaatappelpitjes
Tip 4: Besprenkel met olijf- of koolzaadolie of gebruik een dressing met avocado! Pureer hiervoor 1 avocado met 2 eetlepels olijf- of koolzaadolie, sap van 1 citroen, 1 geperste knoflook en een mespunt peper
Mix & match je lunch
Tip 1: Kies in plaats van een boterham ook eens voor rijstwafels, kastanje- of linzencrackers. Ook leuk: maak eens je eigen brood of crackers met de mixen van Your Organic Nature!
Tip 2: Beleg met hummus, groentespreads, avocado, mayonaise, pesto, ei, vis, gevogelte, zuivelspread of (vegan) kaas
Tip 3: Maak je broodje knapperig met verse rauwkost of kiemgroenten
Tip 4: Eindig met verse kruiden voor een extra dosis vitaliteit
Mix & match
Vegetarische lunch
Lunch met minder suiker
Tip 1: Vervang wit brood door volkoren brood of crackers met zaden en pitten
Tip 2: Vervang bewerkte vleeswaren (waar soms suiker in zit en ook zout en verzadigde vetten) eens door een gekookt eitje, gerookte zalm of makreel. Daar zitten ‘goede’ vetten eiwitten in die zorgen voor een verzadigd gevoel.
Tip 3: Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of (zelfgemaakte) jam/notenpasta met minder suiker.
Tip 4: Vervang brood met beleg eens door een gezonde maaltijdsalade, verse groentensoep of groenten-omelet. Dit lukt vaak heel goed met groente-restjes van de avond ervoor! Eet je graag brood? Maak er een gewoonte van om altijd groente toe te voegen zoals plakjes avocado, tomaat, komkommer of eet er een bakje rauwkostsalade naast.
Tip 5: Drink thee of water in plaats van (vers) vruchtensap of frisdrank.
Tip 6: Neem de tijd voor elke maaltijd dus ook voor de lunch, eet niet te snel en zorg dat je verzadigd bent zodat je niet gaat snacken.
Lunch ideeën
- Glutenvrij
- Picknick
- Wokken
- Amuses
- Shared dining
- Stoofpot
- Salade
- Stamppot
- Tapas
- Bakken
- Citrusfruit
- Kurkuma en gember
- Gourmet
- Dessert
- Quiche
- Barbecue
- Plantaardige drank
- Plantaardige zuivel
- Verwarmende dranken
- Weerstand
- Zomer
- Soep
- Burgers
- Lente
- Vegetarisch
- Kinderopvang
- Ontbijt
- Granen
- Hanen
- Kruiden en specerijen
- Oosterse keuken
- Zuiver water
- Back to school
- Vaders
- Raw
- No waste
- Alternatieve basis
- Paleo
- Kroketten
- Lupine
- Lunch
- Gezonde vetten
- Kant-en-klaar
- Borrel
- Verfrissende drankjes
- Matcha
- Eiwitrijk
- Hollandse nieuwe
- Oliën en vetten
- Fermenteren
- Mama en kind
- Havermout
- Vezelrijk
- Koolhydraatarm
- Detox
- Kaasplankje
- Aloë vera
- Zeewier
- Mosselen
- Herfst
- Bier
- Wijn
- Winter
- Vegan kaas
- Kombucha