lunch

We gaan er weer voor! Zit jouw vakantie er op en is het tijd om weer naar school of werk te gaan? Met een goedgevulde, gezonde broodtrommel kom jij weer lekker in je ritme. Probeer daarbij eens wat vaker te variëren! Want lunchen hoeft echt niet altijd saai of hetzelfde te zijn, met wat creativiteit en een flinke dosis groenten zet jij in een handomdraai een lekkere en voedzame lunch op tafel.  

Biologische lunch

Zo bouw je een vega salade op


Tip 1: Mix 3 soorten groenten. Iedere groentensoort bevat andere voedingsstoffen. Varieer zoveel mogelijk. Rooster je groenten eventueel voor extra veel smaak.

Tip 2: Voeg volkoren granen, zoals quinoa, burgur, amaranth, of boekweit en/of peulvruchten toe. Peulvruchten bevatten veel eiwitten, vezels, B-vitamines en minteralen. Probeer eens een glutenvrije peulvruchtenpasta voor je salade

Tip 3: Top met noten, zaden, kiemen of granaatappelpitjes 

Tip 4: Besprenkel met olijf- of koolzaadolie of gebruik een dressing met avocado! Pureer hiervoor 1 avocado met 2 eetlepels olijf- of koolzaadolie, sap van 1 citroen, 1 geperste knoflook en een mespunt peper 

Mix & match je lunch


Tip 1: Kies in plaats van een boterham ook eens voor rijstwafels, kastanje- of linzencrackers. Ook leuk: maak eens je eigen brood of crackers met de mixen van Your Organic Nature! 

Tip 2: Beleg met hummus, groentespreads, avocado, mayonaise, pesto, ei, vis, gevogelte, zuivelspread of (vegan) kaas 

Tip 3: Maak je broodje knapperig met verse rauwkost of kiemgroenten 

Tip 4: Eindig met verse kruiden voor een extra dosis vitaliteit 

Mix & match

Vegetarische lunch

Lunch met minder suiker


Tip 1: Vervang wit brood door volkoren brood of crackers met zaden en pitten

Tip 2: Vervang bewerkte vleeswaren (waar soms suiker in zit en ook zout en verzadigde vetten) eens door een gekookt eitje, gerookte zalm of makreel. Daar zitten ‘goede’ vetten eiwitten in die zorgen voor een verzadigd gevoel.

Tip 3: Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of (zelfgemaakte) jam/notenpasta met minder suiker. 

Tip 4: Vervang brood met beleg eens door een gezonde maaltijdsalade, verse groentensoep of groenten-omelet. Dit lukt vaak heel goed met groente-restjes van de avond ervoor!  Eet je graag brood? Maak er een gewoonte van om altijd groente toe te voegen zoals plakjes avocado, tomaat, komkommer of eet er een bakje rauwkostsalade naast.

Tip 5: Drink thee of water in plaats van (vers) vruchtensap of frisdrank.

Tip 6: Neem de tijd voor elke maaltijd dus ook voor de lunch, eet niet te snel en zorg dat je verzadigd bent zodat je niet gaat snacken.