kefir: wat is het? 

Het tintelende drankje zie je op steeds meer plekken terug. Kefir in water, melk en nu in yoghurt - het is populairder dan ooit. Maar wat is het precies?

kefir wat is het precies? 

Kefirwater of -melk zien we vaak als alternatief voor frisdranken of gefermenteerde dranken zoals kombucha. Het drankje wordt gemaakt door kefirculturen en -gisten toe te voegen aan melk of water. Samen zorgen die voor fermentatie. Traditionele kefir wordt gemaakt met kefirkorrels. Deze korrels bestaan uit micro-organismen, peptiden en koolhydraten. Ze lijken een beetje op koraal en worden ook wel 'kefir-plantjes' genoemd, hoewel het officieel geen plantjes zijn. Door het fermentatieproces ontstaat tevens koolzuur, waardoor kefirproducten een beetje prikkelen. 

Rauw Power

André en Tonny Mulder waren er in 2015 100% van overtuigd dat hun rauwmelkse zuivelproducten helend waren. Ze zetten daarop de grote stap om in De Lutte een zuivelfabriekje te bouwen. Ze verwerken nu samen met zoon Koen, en twee aangesloten Twentse melkveehouders, wekelijks zo’n 14.000 liter melk en maken daar volgens henzelf de gezondste zuivel van. Wekelijks horen ze verhalen van mensen die dankzij hun zuivel een sterke vermindering van hun gezondheidsklachten ervaren. 


Zoals darm- en/of huidproblemen, hooikoorts of astmatische klachten. Diabeten kregen een veel stabielere bloedsuiker en konden veelal hun medicatie minderen of zelfs helemaal stoppen. Ook mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie ervaren in de meeste gevallen geen problemen, mits langzaam opgebouwd. 

Kefir van Rauw Power

is kefir gezond? 

Kefir bevat veel eiwitten dus dat is sowieso al een pluspunt. Daarnaast bevat kefir ook veel probiotica. Dat zijn de goede bacteriën die je darmen helpen en je buik rustiger maken. In sommige gevallen versterkt het zelfs de weerstand. Ook zit het vol met vitamines bijvoorbeeld B12 en K2. 

Dus het is niet alleen goed voor een rustige buik, het is ook nog is goed voor je botten en spijsvertering. Voor mensen met lactose-intolerantie is het ook perfect, de meesten ervaren namelijk geen problemen met kefir mits ze het langzaam opbouwen. Kortom: kefir is zeker voordelig voor de gezondheid!

ontwerp-zonder-titel-2025-05-20t142025130



Bij Laitois weten ze alles over lekkere en duurzame zuivel. Ze gaven een nieuwe twist aan het oeroude product door het beste van yoghurt én kefir samen te brengen. De kenmerkende tinteling van kefir proef je nog steeds, maar de nieuwe 'roomkefir' bevat geen koolzuur en is een stuk milder van smaak door het gebruik van room. Door aan de room en melk yoghurt- en kefirculturen toe te voegen krijg je een heerlijke zachte roomkefir: smakelijke toetjes met de voordelen van kefir. 

Kefir van Laitois

Zelf aan de slag met het maken van kefir!

Bij Ekoplaza kun je zelf de allerlekkerste kefir maken met de kefirstarters. We hebben twee varianten: een kefir-starter voor melk en een kefir-starter voor waterkefir. Om zelf de waterkefir te maken voeg je kefirculturen aan een liter water toe, hierdoor ontstaat een fermentatieproces dat het overheerlijke bruisende en verfrissende drankje produceert wat vrij is van zuivel. Om zelf de melkkefir te maken voeg je kefirculturen toe aan een liter melk, hierdoor ontstaat ook een fermentatieproces dat het overheerlijke drankje produceert. 


Wist je dat?

  • Melkkefir een frisse en lichtzure smaak heeft. De textuur is iets dikker dan melk en lijkt op drinkyoghurt of karnemelk. Waterkefir is meer als een frisse, lichtzure limonade met een bubbeltje. 
  • Kefir op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Het kan een basis zijn voor smoothies, dressings, marinades en het kan zelfs verwerkt worden in bijvoorbeeld muffins!
  • Met de juiste verzorging de kefirkorrels groeien en zich vermenigvuldigen, waardoor je een constante bron van nieuwe korrels hebt. 
  • Kefir een goede bron van calcium, magnesium, fosfor, vitamine B12, biotine en vitamine K2 is (in melkkefir)
Recepten met kefir