havermout, zo eet je het
Begin je dag goed met een bord dampende havermoutpap. Of beleg je yoghurt bowl met een randje havermout. Of misschien een cake, taart of mousse waarbij havermout gebruikt wordt? Je kan het zo gek niet bedenken, want met havermout kan je alle kanten op! We vertellen je meer over de veelzijdigheid van haver en de beste bereidingswijze!
maak de smaak
We trappen af met de oude, vertrouwde, havermoutpap. Havermoutpap is terug en hipper dan ooit! Je kan Instagram niet doorscrollen zonder overspoeld te worden met havermoutpapjes. Die er ook nog eens heel aantrekkelijk uit zien! Maar hoe maak je dat nou? De basis voor een havermoutpap is heel simpel, maar hoe je de pap maakt is volledig afhankelijk van je eigen voorkeur. De een houdt van stevige havermoutpap waarin je lepel rechtop blijft staan, terwijl de ander houdt van romig en zacht. Je kan eindeloos uitproberen! Dit heb je nodig voor een havermoutpap voor één persoon:
50 gram havermout of havervlokken + 200 ml melk of water
Dat was het! Voeg beide ingrediënten samen in een pannetje en laat dit ongeveer 5 minuten koken. Of langer, wanneer je van een stevigere pap houdt. Afhankelijk van de keuze voor water of melk (melk met een smaakje, plantaardige melk, of voor de romige liefhebbers; slagroom of kokosmelk, alles kan!) breng je de pap op smaak. Nu hoef je hem alleen nog met allerlei lekkers te beleggen, et voila! Smakelijk eten!
Havermout ontbijt recepten
Havermout vs havervlokken
Als basis van je havermoutpap kun je havermout of havervlokken gebruiken. Het verschil? Om havervlokken te maken, wordt de hele haverkorrel geplet. Om havermout te maken wordt de haverkorrel voor het pletten doormidden geknipt. Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar.
TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Havermout en havervlokken
Variëren kan je leren!
Want als je dacht dat je met havermout alleen pap kon maken, dan heb je het mis! De mogelijkheden zijn eindeloos. Van koekjes tot cake, van brood tot taart en van ontbijt tot toetje. Met verschillende recepten in verschillende categorieën willen we je inspireren vaker voor havermout te kiezen.
Havermout recepten
- Glutenvrije producten | Ekoplaza
- Introducties
- Picknick
- Mediterrane keuken | Ekoplaza
- Snelle & makkelijke weekmenu's | Ekoplaza
- Wokken
- Kerst amuses & voorgerechten | Ekoplaza
- Natuurlijke & biologische zonbescherming | Ekoplaza
- Shared dining tijdens de feestdagen | Ekoplaza
- Stoofpot
- Salade
- Stamppot
- Tapas
- Bakken
- Citrusfruit
- Kurkuma en gember
- Gourmet
- Dessert
- Quiche
- Barbecue
- Plantaardige drank
- Plantaardige zuivel
- Verwarmende dranken
- Weerstand
- Zomer
- Soep
- Burgers
- Lente
- Vegetarisch
- Kinderopvang
- Ontbijt
- Granen
- Hanen
- Kruiden en specerijen
- Oosterse keuken
- Zuiver water
- Back to school
- Vaders
- Raw
- No waste
- Alternatieve basis
- Paleo
- Kroketten
- Lupine
- Lunch
- Gezonde vetten
- Kant-en-klaar
- Borrel
- Verfrissende drankjes
- Matcha
- Eiwitrijk
- Hollandse nieuwe
- Oliën en vetten
- Fermenteren
- Mama en kind
- Havermout
- Vezelrijk
- Koolhydraatarm
- Detox
- Kaasplankje
- Aloë vera
- Zeewier
- Mosselen
- Herfst
- Bier
- Wijn
- Winter
- Vegan kaas
- Kombucha