Start je bestelling door een afdeling te kiezen.
Je kunt met een lijstje samenstellen.
Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.
Sojateelt neemt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare land in beslag. Dat is vergelijkbaar met Frankrijk, Duitsland, België en Nederland samen. Nederland is met de import van 8,3 miljoen ton soja koploper en de op één na grootste importeur ter wereld. Het overgrote deel - ruim 70% - van de wereldwijde sojateelt is genetisch gemodificeerd. De toenemende teelt van soja zorgt dat leefgebieden van dieren in regenwouden worden bedreigd. Slechts een klein deel van de sojabonen is bestemd voor directe consumptie. De meeste sojabonen verdwijnen als eiwithoudend meel in veevoer en als olie in zeep, sauzen, snacks en biobrandstof. Bij DO-IT laten we de sojabonen telen, verhandelen èn verwerken.
BIOLOGISCHE SOJA BIJ EKOPLAZA
Wij voelen ons verantwoordelijk voor het terugdringen van de schade aan de natuur. Daarom heeft bij ons geen enkele sojaboon recente ontbossing als basis. Onze sojabonen zijn voor humane consumptie (en niet voor diervoeding) en komen uit een zuidelijk Braziliaans landbouwgebied dat al decennia wordt bebouwd door kleine boeren. Behalve het biologische label hebben wij ook het RTRS-garantielabel en een EcoSocial keurmerk (staat garant voor het milieu en de mens). Kies je als consument voor biologische producten, dan eet je soja die verantwoord geproduceerd en verwerkt is en gegarandeerd GMO-vrij. Koop geen soja die niet biologisch is en geen RTRS-garantielabel heeft. Als de natuur je lief is tenminste.
6000 JAAR SOJA
In de natuurvoedingswinkels liggen weinig producten met sojaolie als ingrediënt. Wel vind je producten waarin sojabonen zijn verwerkt, zoals bijvoorbeeld tempé, tofu, sojabrokken en sojamelk. Maar je kunt sojabonen net als andere peulvruchten, ook zo eten. Het is een peulvrucht met een heel hoog eiwitgehalte, 6000 jaar geleden door de Chinezen ontwikkeld als eiwitbron. Een sojaboon is rond. Maar om ze te eten, moet je ze eerst weken. Dan worden ze langwerpig, zoals je ze bijvoorbeeld in de kant-en-klaar te gebruiken blikjes van het merk Amaizin terugvindt.
RTRS SUSTAINABLE SOYA
Voor soja zijn in de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) voorwaarden gesteld: voor de uitbreiding van sojateelt mag geen bos worden gekapt of andere waardevolle natuur worden aangetast. In 2014 werd wereldwijd 1,4 miljoen ton verantwoorde RTRS-soja geproduceerd, dat is nog geen halve procent van de totale productie. De RTRS streeft ernaar om in 2017 3,5% van de soja uit verantwoorde RTRS-soja te laten bestaan. Daarvoor moet de vraag naar verantwoorde soja wel omhoog. Dat begint bij de producent, maar ook bij jou als consument.
BRAZILIAANSE GANGBARE SOJA
In een Braziliaans gebied met waardevolle bossen en savannes, vindt het grootste deel van de sojateelt plaats, maar ook in het hele Amazone-regenwoud wordt geteeld. Omdat de kostprijs aantrekkelijk is en de opbrengst groot, worden hier op grote schaal bossen gekapt. Voor palmolie heb je plantages nodig. Die zijn grootschalig en vergen een langetermijninvestering vanwege de productieperiode van de boom, 25 jaar.
Bij soja is dat anders. Voor deze plantkapt men het bos en brandt het stuk grond af. Mensen jagen de kleine boeren weg, planten de eenjarige sojaplant en claimen het land voor één jaar. Daarna zijn ze weer weg. Pure diefstal, maar de staat doet niets vanwege de corruptie. Door de ontbossing komen broeikasgassen vrij en de natuur en het drinkwater hebben te lijden onder overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voor de productie van palmolie is minder grond nodig om meer olie te verkrijgen én er is niet steeds vervangende grond nodig, zoals bij de éénjarige sojaplant. Palmolieteelt is dus per definitie minder belastend dan sojateelt.
Powered by AdResults