18 mei 2021 editorial

Noten van eigen merk

img

De noten in onze mixen worden met veel kennis en zorg geteeld door vaste notentelers. Hierdoor kun je genieten van 100% biologisch en eerlijk geproduceerde notenmixen. Vers, puur, smaakvol en ieder afkomstig uit hun eigen regio. De walnoten komen van onze teler Dumitri uit Moldavië. Hij teelt de walnoten met extra veel aandacht voor een gezonde bodem en omgeving.

Walnoten uit Moldaviëekoplaza-biologisch-ekoplazahuismerk-gemengdenoten-1
Onze Ekoplaza-walnoten komen van een biologisch project in Moldavië, gerund door de familie Vicol. Ongeveer 40 jaar geleden plantte Dumutri Vicol een walnotenbos. Sindsdien beheert hij een succesvolle walnotenplantage. 10 jaar geleden besloot hij om te schakelen naar een 100% biologische plantage, toen hij zag dat de schone grond van zijn plantage een positieve invoed had op het lokale microklimaat. 

Inmiddels bezit Dumutri drie plantages. Dankzij de vruchtbare grond zijn de bomen sterk en hebben ze geen mest of kunstmatige ondersteuning nodig. In een kweekbos plant Dumutri jonge bomen, die ooit de oude kunnen vervangen. Wanneer de walnoten gevallen zijn worden ze door mensen uit het dorp met de hand geoogst. Nadat ze aan de buitenlucht gedroogd zijn worden ze handmatig gekraakt, geschoond en gecontroleerd. 

Walnoten hebben hele waardevolle eigenschappen die de gezondheid bevorderen. Ze bevatten namelijk onverzadigde vetten, een hoog gehalte aan omega 3, vitamine E, B1, foliumzuur, de mineralen fosfor, magnesium, zink, ijzer en kalium en zijn ook nog eens eiwitrijk. In sommige culturen wordt de walnoot daarom hersenvoedsel genoemd, tevens vanwege de bijzondere vorm.

Cashews uit Binh Phuoc
De cashewnoten komen uit de Binh Phuoc regio in het zuidoosten van Vietnam. Dankzij het gunstige klimaat is dit de beste regio in Vietnam om cashewnoten te produceren.

Wist je dat... een cashewboom tot wel 10 meter hoog kan worden? Het duurt ongeveer 3 jaar voordat een cashewboom vrucht draagt. Daarna kan de boom gedurende 3 decennia lang vruchten afgeven!

Noten uit verschillende regio's
De amandelen van Ekoplaza zijn afkomstig van onze Spaanse partner uit de regio Alicante. Ze hebben een kenmerkende milde en niet bittere smaak. Sinds 1991 worden in de regio Izmir in het westen van Turkije onze hazelnoten geproduceerd. Onze partner was één van de eerste die zich bezig hield met het kweken van hazelnoten op biologische wijze.

De walnoten van Ekoplaza zijn afkomstig van de Familie Vicol uit de regio Chisinau in Moldavië en onze pecannoten worden met zorg gemaakt in Arizona. De smaakvolle macadamia’s uit Kenia zijn oliehoudend en rijk aan vitamine B1 evenals de Boliviaanse paranoten.

Rijkgevulde mixen
De rijk gevulde mixen van het huismerk zijn samengesteld uit deze noten. Bij de superfood mix zijn daar Chinese gojibessen aan toegevoegd en Peruaanse Golden berries afkomstig uit het noordelijke Andes gemaakt door de broers Daniel en Pedro Martinto. De Ekoplaza studentenhaver is een rijk gevulde notenmix aangevuld met Griekse krenten, Sultana rozijnen en Blue Thompson rozijnen.

Weet jij het verschil tussen Sultana’s en Blue Thompson rozijnen? Sultana rozijnen komen uit de Turkse regio Izmir en zijn gemaakt van zoete witte druiven. De Blue Thompson’s komen van een frisse zoetzure blauwe druif, afkomstig van de gaarden aan de voet van de Andes.