23 dec. 2022 nieuws

Cashewnoten uit Tanzania

img

Het merendeel van de cashewnoten (in dop) die in Afrika zijn geteeld en geoogst worden geëxporteerd naar Vietnam en India. Hier worden ze gepeld schoongemaakt, gesorteerd en verpakt. Na het verpakken worden deze cashewnoten over de hele wereld geëxporteerd. Dit betekent dus dat de cashewnoten naar meerdere continenten reizen voordat ze bij de eindbestemming komen. Bij Ekoplaza doen we dat liever anders. 

Daarom werken wij mee aan een lokaal project in Tanzania. Bij dit project worden de cashewnoten geoogst én gepeld in Tanzania en vanuit daar rechtstreeks naar Rotterdam verscheept. Een stuk duurzamer toch? Bij dit project zijn honderd kleinschalige boeren aangesloten, die ondersteund worden door specialisten om hun opbrengst en kwaliteit elk jaar te verhogen. Het lokaal verwerken van de cashewnoten zorgt voor:

  • Minder uitstoot door directe verscheping van Afrika naar Europa.
  • Toegevoegde waarde van het lokaal verwerken van de cashewnoten.
  • Lokale productie zorgt voor 300+ banen.
  • Kortere en transparantere toeleveringsketen met een stabiele verkoop voor de boeren.
  • Premium kwaliteit van de cashewnoot zelf.

Deze cashewnootjes uit Tanzania zijn vanaf nu verkrijgbaar! Ze zijn rijk aan onverzadigde vetten, mineralen en eiwitten. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende recepten in bijvoorbeeld granen, notenrepen, gebak, cashewboter en kaas.

Bekijk cashewnoten