26 mei 2021 editorial

Kokos van eigen merk

img

Met producten van het Ekoplaza huismerk kies je voor goede voeding, een eerlijke prijs (voor de producent én voor jezelf) en zorgen we samen voor een betere wereld om ons heen. Dat voelt goed en je krijgt er levenslust van! Wij houden graag de producttrends in de gaten. Want wat is er nou LKKRDR dan vernieuwende producten óók onder het huismerk aan te kunnen bieden?

Een van de meest succesvolle trends van de afgelopen jaren is kokos. De tropische kokosnoot heeft inmiddels een belangrijke plek in onze keukens gekregen. We gebruiken kokos als basis voor gerechten die we al kenden, maar het geeft ons ook de mogelijkheid om verrassende nieuwe lekkernijen te ontdekken! We bakken de gezondste recepten in kokosolie, bereiden lactosevrije kokos slagroom, snacken kokoschips of gebruiken kokosmelk als smakelijke toevoeging in de meest uiteenlopende gerechten. En wat te denken van ons onlangs geïntroduceerde kokoswater? Daarmee wordt het ongetwijfeld een verfrissende zomer!

Ekoplaza kokoswater

NIEUW in het schap!
Ekoplaza kokoswater is het verfrissende water uit Filipijnse kokosnoten. Het ontstaat doordat de kokosnoot regenwater opneemt. De schil van de kokosnoot dient daarbij als een uniek natuurlijk filter die het water langzaam opneemt en een unieke smaak geeft. Je kunt het puur drinken, maar ook als basis gebruiken voor gezonde smoothies en gerechten!

Beter bakken met kokosolie

Biologische kokosolie bevat meer verzadigde vetten en die kunnen beter tegen verhitting. Onverzadigde vetten zetten zich bij hoge verhitting om in (slechte) transvetten. Daarom kun je voor het bakken beter kokosolie gebruiken, die behoudt al haar goede eigenschappen bij verhitting. Ideaal ter vervanging van onder andere olijfolie. Bovendien is biologische kokosolie vierge rijk aan laurinezuur. Onderzoekers zeggen dat kokosolie hierdoor ondanks de verzadigde vetten, toch cholesterolverlagend zou werken.

Ekoplaza kokosolie Extra Virgin

Van kleine boerenfamilies
De kokosolie Extra Virgin van Ekoplaza komt van kokosnoten die op de Filippijnen groeien, niet op grote plantages, maar bij kleine boerenfamilies. Hun kokospalmen zijn niet aangeplant maar traditioneel. Dankzij de trage groei kunnen de palmbomen ouder dan 50 jaar worden. De teelt en productie gebeurt hier op geheel biologische wijze.

Onze kokosolie komt van het verse vruchtvlees van de kokosnoot. De verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en meteen in droogkasten op lage temperatuur gedroogd. De droge kokosrasp wordt mechanisch, koud geperst en gefilterd tot extra vierge kokosolie. Dit is een speciale persmethode om de smaak en de mooie witte kleur te verkrijgen. Hierdoor blijven de voedingswaarden zoveel mogelijk intact. Omdat geur en smaakstoffen niet zijn verdwenen, komt de kokosgeur en smaak je tegemoet zodra je de pot opent!

De kokosnoot

Een dankbaar & duurzaam product
Kokosolie was voorheen alleen verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel. ‘Dankzij’ voedingsgoeroes die massaal vertellen dat kokosolie heel gezond is, bestaat nu bijna de helft van de totale consumptie van spijsoliën uit kokosolie en zie je het overal in de schappen staan.

Maar de kokosnoot biedt veel meer dan alleen olie! Volgens Poppe Braam, directeur van DO-IT en leverancier van Ekoplaza kokosproducten, is het een prachtig dankbaar en duurzaam product, dat in zijn geheel gebruikt kan worden!

Van kokosnoot...
Qua voeding gaat het om de binnenkant van de kokosnoot: na het kraken wordt het opgevangen water gebruikt als isotone drank, vooral door sporters. Het vruchtvlees wordt geraspt. Van het geraspte vruchtvlees kan melk, olie en meel worden gemaakt.

...tot olie melk, rasp en water
DO-IT neemt al 25 jaar kokosproducten af uit verschillende landen. Zo staan op de Filipijnen drie fabrieken, gerund door de drie dochters van de eigenaar. De één maakt kokosmelk, de ander kokosolie en de derde bakt bananenchips in kokosolie. Ook Sri Lanka is een van de leveranciers van kokos. Zowel in Sri Lanka als in Vietnam zijn met behulp van directe Europese contacten biologische projecten opgezet.

Aldus Poppe:
“Ik ga altijd bij een aantal boeren langs en ook al is de biologische controle erg goed, ik houd zicht op de lokale werkelijkheid. De boeren waarderen het enorm dat ik langskom en het leuke is dat ik hun ontwikkeling door de jaren heen meemaak. Zo zie ik dat de lokale bevolking het door de jaren heen steeds beter heeft gekregen.”

Controle-instantie
Verscheidene honderden kleine landbouwers, waaronder de boeren die verantwoordelijk voor onze kokosolie, zijn betrokken bij het project van biologische kokosolie op de Filipijnen. De geschiedenis van hun velden zijn gedocumenteerd en jaarlijks ondertekent elke landbouwer het contract van de producent met de controle-instantie Ecocert S.A. Dit betekent dat hun product aan de wettelijke voorwaarden voldoet om biologisch te mogen worden genoemd. Zij krijgen een certificaat dat de garantie en bescherming voor hun bedrijf, maar ook voor jou als consument is. Ter ondersteuning en ter controle krijgt elke landbouwer tweemaal per jaar bezoek door een veld officier van de controle-instantie.

Kokoschips
Onze kokoschips is fijn gesneden vruchtvlees van verse kokosnoot uit Sri Lanka. Dit  vruchtvlees wordt bij de ongeroosterde variant in de zon gedroogd en niet bewerkt of verhit. Hierdoor behoudt deze zijn waardevolle voedingsstoffen en unieke exotische smaak. Heerlijk door ontbijtgranen en in bijvoorbeeld zelfgemaakte granola en gebak!

Het vruchtvlees van de geroosterde kokoschips wordt gewassen, gedroogd en vervolgens geroosterd. Hierdoor ontstaat een smaakvolle en verantwoorde krokante snack!

Kokosmelk 
De kokosmelk, afkomstig van leverancier Do-It, vindt haar oorsprong in Sri-Lanka. Daar wordt dit veelzijdige product gemaakt van de beste kokosnoten die er zijn. Door de zachte rijke smaak is kokosmelk een onmisbaar basis ingrediënt voor onder andere curry, soepen, sauzen, vlees-, kip- en vegetarische gerechten.

Vooral in curry mag kokosmelk niet ontbreken. Zonder kokosmelk geen curry! Bekijk de heerlijke recepten die we voor jullie hebben samengesteld.

Tip: kokosmelk is een verrassend alternatief voor zuivelproducten in desserts, koekjes en smoothies!