14 jun. 2021 column editorial

Basmatirijst van eigen merk

img

Loop je door de Ekoplaza, dan loop je in principe over de hele wereld. Zo komt onze basmatirijst uit India. Biologisch geteeld, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Want dat is wel zo gezond voor de rijstboeren.

Échte basmati
Op de grens met Nepal, aan de voet van de Himalaya in een jungle-achtige omgeving met tijgers in een natuurreservaat. Het klinkt als het decor voor een spannend boek, maar het is de plek waar Poppe Braam, verantwoordelijk voor de rijst van Ekoplaza, 15 jaar geleden samen met een lokale landbouwingenieur een biologisch project startte: basmatirijst.

De geur van basmatirijst
Poppe gelooft dat je basmatirijst moet halen uit het land waar het vandaan komt, want echte basmatirijst vind je alleen in India en Pakistan. Of je met echte basmatirijst te maken hebt, kun je ruiken. Deze rijst heeft een heel sterk aroma en de smaak is lekker nootachtig. Ook wij vinden dat het product toebehoort aan de boeren die het hebben ontwikkeld.

Poppe heeft boeren gezocht die biologisch willen verbouwen en is naar het Uttar Pradesh gebied gegaan, ver van de gangbare landbouw. Dus zonder buren die veel pesticiden gebruiken of die door de wind GMO-sporen van bijvoorbeeld mais of katoen verspreiden.

Een eerlijke prijs voor de boer
Met onze biologische boeren worden afspraken gemaakt over de manier van telen, maar ook over sociale voorwaarden voor de medewerkers op het land. Wanneer de oogst is geteeld zonder giftige chemicaliën, lopen de boeren niet het risico op gezondheidsproblemen.

Wij vinden dat belangrijk en daarom betaalt Ekoplaza een eerlijke prijs. Zodat de boeren in staat zijn in een gezonde omgeving de vertrouwde kwaliteit te leveren. Onze biologische basmatirijst is daarom ook duurder dan de gangbare variant.