de lekkerste biologische wijnen

rode-en-witte-wijn

De lekkerste wijnen zijn bio! Waarom? Een biologische wijn weerspiegelt zijn herkomst beter. De wijn is authentiek van smaak en heeft een puur karakter. Dat komt omdat de wijnen op een natuurlijke wijze geproduceerd worden. Geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar natuurlijke oplossingen. Een goede wijn ontstaat immers in de wijngaard!

Chardonnay
Hamersma 8

Chardonnay

Mr wildman - 75 cl

Chileense wijn van Mr. Wildman

De wijnen van Mr. Wildman komen uit Chili en zijn naast biologisch ook Fairtrade en Zero Carbon gecertificeerd. De producent behoort tot de belangrijke biologische wijnmakers van Zuid-Amerika. Komt je de smaak bekend voor? Dat zou kunnen! Deze wijnen lagen namelijk al eerder in jouw Ekoplaza, onder het merk Elemental. 

ekoplaza-biologisch-mrwildman-wijn

Wijn van de maand

De bodem bepaalt het karakter

Op een zonnige middag is een goed glas wijn met een lekker hapje het ultieme comfortfood. Daarvoor hoef je alleen maar even naar Ekoplaza te fietsen. Je scoort er niet alleen de lekkerste tapenades, versgebakken brood en borrelhapjes, maar ook de allerbeste wijnen. De hoogst scorende wijnen uit De Grote Hamersma zijn allemaal biologische, biodynamische of natuurwijnen. En dat is geen toeval. Biologische wijnen smaken gewoon écht veel lekkerder. Daar hoef je geen kenner voor te zijn.

Het is opvallend hoeveel biodynamische wijnen hoge ogen gooien bij De Grote Hamersma. Zou het komen door de strengere bemestingsnormen bij het Demeter keurmerk waardoor de druiven trager groeien? Of komt het door de visie dat een biodynamische wijngaard een ecosysteem is dat volledig in balans moet zijn? Daarbij spelen de diversiteit aan planten en kruiden, insecten en preparaten een belangrijke rol, evenals de natuurlijke timing van snoeien, oogsten en bottelen. Het is die balans die wijnkenners terugproeven in de wijn. Mooi hè!

De bodem heeft enorme invloed op het karakter van de wijn, de gezondheid ervan speelt een belangrijke rol bij de smaakontwikkeling van de druif. Geef je ruimte aan verschillende soorten kruiden en planten in de wijngaard dan is dat goed voor de bodem en dus voor de druiven. Door druiven pas te plukken als ze volledig rijp zijn krijgt de wijn zijn natuurlijke zoetheid. Uiteraard worden er bij het maken van biowijn geen chemische hulpmiddelen gebruikt. Zo blijft het natuurlijke karakter van de wijn behouden. 

Ekoplaza-biologisch-wijnglazen-rood-wit-met-kaas

Wijn met een goed geweten

In Frankrijk, waar in de wijnteelt traditioneel veel pesticiden worden gebruikt, is de ziekte van Parkinson een erkende beroepsziekte onder (wijn)boeren. Er zijn al langer aanwijzingen dat blootstelling aan chemische (bestrijdings)middelen een relatie heeft met het ontstaan van parkinson, de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Wil je wijn drinken met een goed geweten? Kies dan voor biologische wijn.

Bekroonde wijnen
door harold hamersma

Sinds enkele jaren wordt er met veel enthousiasme uitgekeken naar de de wijnbeoordelingen van Harold Hamersma. Deze bekende wijnschrijver proeft en beoordeelt jaarlijks ruim 8.000 wijnen. Hij geeft zijn kritische maar eerlijke mening en alleen de beste wijnen, met minimaal een 7 komen in de online wijngids. De wijnen worden beoordeeld aan de hand van cijfers en worden gegeven op eigenheid, kleur, geur, afdronk, prijscategorie en natuurlijk smaak. Dit jaar staan er maar liefst 40 wijnen van Ekoplaza in de mooie selectie van Harold Hamersma!

Bekroonde biologische wijnen

Sulfiet in biologische wijn

Na een paar wijntjes kan het voorkomen dat je de volgende dag wakker wordt met hoofdpijn. Sulfiet wordt vaak aangewezen als boosdoener, maar dit is niet geheel logisch omdat ook vruchtensappen een hoge concentratie bevatten. Het is niet mogelijk om sulfietvrije wijn te maken, maar er zijn wel wijnen met op het etiket 'NSA/No Sulpher Added', zoals bij de biologische Stellar Organics. 

Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen sulfliet inzit, want tijdens de vergisting komt er van nature een zeer beperkte hoeveelheid sulfliet vrij. Als er wel sulfiet wordt toegevoegd aan biologische wijn, dan is dit een stuk minder dan bij traditionele wijn (50mg per liter).

ekoplaza-biologisch-formule-winkel-rotterdam-wijnen

Voor elke alcoholhoudende wijn is fermentatie nodig, een natuurlijke proces waarbij alcohol vrij komt. Bij NOA alcoholvrije wijnen wordt de alcohol er weer uitgefilterd. Het uitfilteren van alcohol uit wijn laat wel een restpercentage alcohol achter in de fles.

Daardoor bevatten de alcoholvrije wijnen van NOA nog een klein verwaarloosbaar tintje alcohol (0,01%). Deze wijnen mag je wettelijk alcoholvrij noemen. Het voordeel van deze manier van alcoholvrije wijn maken is dat de aroma’s van deze wijnen dicht in de buurt komen van alcoholhoudende wijnen.