Respectvol Handelen

Wat de natuur ons biedt is waardevol. Maximaal benutten van voedsel en reststromen, de waarde en het welzijn van dieren staan voorop en alleen beste ingrediënten voor de juiste prijs.

Minder voedselverspilling in de keten

Wij vinden het zonde als onze mooie biologische producten in de prullenbak belanden. Daarom doen wij ons best om verspilling zo laag mogelijk te houden. Dit doen we onder andere door bij onze telers maximaal af te nemen, ook als de groente of fruit ietsje minder mooi zijn. In onze winkels bieden we groenten en fruit per kilo aan en liever niet per stuk. Blijven er producten over? Dan worden deze reststromen op verschillende fronten benut. Denk aan boxen via To Good To Go of lokale partners zoals een biologische boer of de kinderboerderij. De groothandel die voor Ekoplaza de producten levert, zorgt ervoor dat producten die niet meer verkocht kunnen worden, zoveel mogelijk worden verwerkt in een nieuw product waar jij als klant van kunt genieten. Denk bijvoorbeeld aan bananenbrood of wortelmuffins. Soms kan dit niet. Dan worden de producten aangeboden aan bekende boeren als voer voor hun vee. De laatste optie is producten verwerken tot compost.

lunaeterra-spielbergergraan

Aandacht voor dierenwelzijn

Ons land telt te veel dieren op een kleine ruimte. Dat leidt tot veel dierenleed en grote risico’s voor de gezondheid door ziekten die overspringen van dier op mens. Als we dieren houden op een manier die aan de hoogste welzijnseisen voldoet, is dat beter voor het klimaat en gezonder voor de mens. Onze boeren werken hier met hart en ziel aan en dat kunnen wij samen ondersteunen. Het betekent kleinschaliger werken voor een eerlijke prijs. Zo komt de consumptie van dierlijke producten meer in balans met klimaat, natuur en gezondheid. Want als je vlees eet, vertrouw dan op de beste kwaliteit. 

Onze leverancier van vlees kent al zijn boeren. Zodat hij zeker weet dat de boeren dieren houden die ruimte en gevarieerde voeding krijgen. Geen preventieve antibiotica. Want antibiotica vernietigt niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Hierdoor kunnen dieren geen natuurlijke weerstand opbouwen en worden ze zwakker. 

Biologische dieren leven stressvrij

Een stressvrij leven geeft smakelijker, malser vlees. Vlees dat voor 100% uit vlees bestaat, niet opgepompt met water. Dat lijkt logisch? Ja, daarom werken we met leveranciers die zorgen voor kwaliteitsvlees. In een korte, gecontroleerde keten. Daar kun je op vertrouwen.

Meer over dierenwelzijn

Kwaliteitsvlees van Lebon

Eet je vlees, dan kies je met Lebon voor kwaliteitsvlees uit een diervriendelijke veehouderij. Er wordt gewerkt met de allerbeste rassen en door de goede balans tussen voer, leeftijd en vrijheid levert dat alleen het beste.

De juiste prijs voor jouw eten

Schaalvergroting en winstmaximalisatie zou kostenefficiënt zijn, maar als je de maatschappelijke kosten en schade aan de natuur meetelt, gaat dat zeker niet op. Wij vinden dat kostenefficiënte productie ten koste gaat van alles van grote waarde: gezondheid, natuur, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, diervriendelijkheid, een mooi landschap en het klimaat.

biobrothers-johantielen-spinazie

Wij kiezen voor biologische landbouw en voeding met menselijke maat, want daardoor kun je andere keuzes maken. Wij beseffen dat er daardoor een eerlijke prijs nodig is voor de aandacht die de boer, teler of producent geeft aan jouw eten. Onze boeren hoeven niet te protesteren. Gewassen krijgen zonder chemische hulpmiddelen de tijd om te groeien. Ze investeren in de bodem, ook voor de toekomst. En daar betalen wij voor. 

Elk onderdeel van de keten, van boer tot bord, is bij ons gezond. Gezonde bodem, gezonde gewassen, gezonde prijs. Gericht op de toekomst in plaats van op snel gewin. Samen zorgen we ervoor dat door innovatie en samenwerking de aarde in staat blijft ons te voeden, ook voor de volgende generaties. Wij vinden dat een betere manier om met voedsel om te gaan. Iedereen in de keten verdient een eerlijke prijs.

DE BIOLOGISCHE SUPERMARKT


Bij Ekoplaza staan we voor écht lekker eten. Dat betekent dat jouw boodschappen biologisch zijn en dat ze smaken zoals ze van nature horen te smaken. Dat maakt elk product, stuk voor stuk écht en ook nog eens ontzettend lekker. Om dat te kunnen beloven, moeten wij keuzes maken, elke dag opnieuw. Dat noemen wij de 5 keuzes.

ekoplaza-biologisch-5keuzes-schoneaarde

Gezonde bodem

Maximaal gifvrije landbouw, maximaal plasticvrij en meer CO2 opnemen dan uitstoten.

ekoplaza-biologisch-5keuzes-authentiekesmaak

Authentieke smaak

Puur, vitaal en volwaardig. Geen kunstmatige toevoegingen en minder suiker, vet en zout.

ekoplaza-biologisch-5keuzes-groeiendenatuur

Groeiende natuur

Een levende bodem en ruime vruchtwisseling, veel variatie in zaadrassen, landbouw die biodiversiteit versterkt.

ekoplaza-biologisch-5keuzes-respectvolhandelen

Respectvol handelen

Maximaal benutten voedsel en reststromen, waarde en welzijn van dieren staan voorop, beste ingrediënten voor de juiste prijs.

ekoplaza-biologisch-5keuzes-korteketen

Korte keten

Transparant van akker tot aanrecht, eerlijke samenwerking met menselijke maat, maximaal gesloten kringloop en zo veel mogelijk van dichtbij.