Samen De aarde schoner achterlaten
Met jouw dagelijkse boodschappen draag je bij aan de weg naar maximale gifvrije landbouw, zo veel mogelijk plasticvrij en meer CO2 opnemen dan uitstoten.
Geen geknutsel met moeder natuur
Wij vinden dat je niet moet knutselen aan Moeder Natuur. Onze telers kiezen niet voor genetisch gemodificeerd voedsel, maar gaan uit van natuurlijke veredeling. Bij genetisch gemodificeerd voedsel zijn de genen veranderd om resistent te zijn voor bestrijdingsmiddelen. Zodat er veel gif kan worden gespoten. Wij vinden dat iedereen recht heeft op voeding zonder cocktail aan bestrijdingsmiddelen.
Onze boeren zoeken alternatieven om geen chemische bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken en geven ruimte aan de natuur. Hier doen de lieveheersbeestjes het werk als natuurlijke bestrijders voor ongedierte. We hebben geen gemanipuleerde producten in ons assortiment en onze telers gaan uit van natuurlijke veredeling.
Een gemengd bedrijf
Gemengde bedrijven zorgen voor een balans tussen uitstoot en opname van broeikasgassen. Door de voedzame mest op eigen land uit te strooien, worden mestoverschotten voorkomen en is het gebruik van kunstmest overbodig. Dieren spelen op die manier een belangrijke rol bij een natuurlijk bedrijfskarakter.
een positieve co2-balans
Door gebruik van duurzame energiebronnen en innovaties zoals strokenteelt waarbij meerdere gewassen naast elkaar op het land staan, kan misschien zelfs een positieve CO2-balans ontstaan. Minder dierlijke productie is een belangrijke factor. Meer aandacht voor plantaardige voeding helpt ook.
Wil je weten wat we nog meer doen? Kijk dan in onze rapportage 'Wij gaan voor groen'.
21 jun. 2023 editorial
Recyclebaar, herbruikbaar, composteerbaar
Ekoplaza zoekt continu naar duurzame oplossingen om het gebruik van plastic en restafval terug te dringen. Het mooiste is natuurlijk als er helemaal géén verpakking nodig is. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Hoe gaat dat op de groente- en fruitafdeling? René Oosting, coördinator inkoop AGF over de keuze voor plasticvrije verpakkingen of 'naakte' groenten.
05 jul. 2023 column
Samen de aarde schoner achterlaten
De aarde, we hebben er maar eentje van. Dus daar moeten we zuinig op zijn.. We moeten zorgen dat onze aarde weer op kracht kan komen en opnieuw een paradijs wordt voor alles wat er mag leven. Bij Ekoplaza voelen we ons verantwoordelijk om altijd voor de duurzame keuze te gaan: goed voor de aarde, de teler en voor jou.
24 mei 2023 column
Wel verpakt, geen plastic
Van 22 mei tot en met 28 mei 2023 is het De Week Zonder Afval. Tijdens deze week gaan we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Het kan al door kleine switches te maken in je dagelijkse leven. Bij Ekoplaza helpen we je daarbij.
02 aug. 2023 nieuws
Earth Overshoot Day: Op weg naar 100% klimaatneutrale supermarkt
Op woensdag 2 augustus is het Earth Overshoot Day: de dag waarop we alle natuurlijke grondstoffen die de aarde voor een jaar produceert verbruikt hebben. En dat terwijl dit jaar nog 5 maanden telt. Om de datum volgend jaar verder naar achteren te schuiven, hebben we elkaar nodig.Om ons steentje bij te dragen, willen wij de eerste CO2-neutrale supermarkt zijn.
12 jul. 2023 column
Ekoplaza klant kiest voor plantaardig
Maar liefst 72% van het voedingspatroon van de gemiddelde Ekoplaza consument bestaat uit plantaardige voeding. Zo blijkt uit berekening volgens een nieuwe methode die Ekoplaza samen met Questionmark ontwikkelde.
16 aug. 2023 column
Reuse, reduce, recycle
Een schone aarde betekent voor ons ook minder plastic. In supermarkten is plasticgebruik een belangrijk onderdeel van voedselveiligheid en gemak, maar plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen. Wij denken dat het anders kan. Zo min mogelijk verpakken in plastic is een belangrijk onderdeel van onze missie. In 2025 willen wij zoveel mogelijk plasticvrij zijn.
De weg naar plasticvrij
Een schone aarde betekent voor ons ook minder plastic. In supermarkten is plasticgebruik een belangrijk onderdeel van voedselveiligheid en gemak. Maar plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen en het wordt steeds vaker in een negatief verband gebracht met onze gezondheid. Wij denken dat het anders kan. De weg naar plasticvrij is onderdeel van onze missie. Zolang we plastic nodig hebben is recycling slechts een tussenoplossing, want de hergebruiksketen is nog niet volledig circulair. In de tussentijd blijven wij zoeken naar alternatieven, zoals het gebruik van composteerbare folie van duurzaam materiaal. Voor meer onderzoek, acceptatie en innovatie werken we samen met afvalverwerkers, de rest van de keten en de overheid. Want alleen samen krijgen we het plasticprobleem de wereld uit.
Duurzame palmolie
Palmolie is een handige grondstof en het is goedkoop. Daarom kapt men oerwoud om plantages aan te leggen. Dat tast het leefgebied aan van de orang-oetan. Palmolie is vanwege de consistentie een mooi product. Het zit dus in veel voedingsmiddelen, ook bij ons. Wij garanderen dat de palmolie in ons assortiment biologisch is en de herkomst transparant. Niet afkomstig uit Borneo of Azië. Zo vormt deze palmolie geen gevaar voor de orang-oetan.
Wij willen dat jij als consument producten kunt kopen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de negatieve impact op de palmolieproblematiek. Omdat wij voor jou 100% duurzaam kiezen, hoef jij bij onze producten niet de ingrediëntendeclaratie na te pluizen. Ons huismerk is zelfs volledig palmolievrij. Gewoon om te laten zien dat het kan.
DE BIOLOGISCHE SUPERMARKT
Bij Ekoplaza staan we voor écht lekker eten. Dat betekent dat jouw boodschappen biologisch zijn en dat ze smaken zoals ze van nature horen te smaken. Dat maakt elk product, stuk voor stuk écht en ook nog eens ontzettend lekker. Om dat te kunnen beloven, moeten wij keuzes maken, elke dag opnieuw. Dat noemen wij de 5 keuzes.
Gezonde bodem
Maximaal gifvrije landbouw, maximaal plasticvrij en meer CO2 opnemen dan uitstoten.
Authentieke smaak
Puur, vitaal en volwaardig. Geen kunstmatige toevoegingen en minder suiker, vet en zout.
Groeiende natuur
Een levende bodem en ruime vruchtwisseling, veel variatie in zaadrassen, landbouw die biodiversiteit versterkt.
Respectvol handelen
Maximaal benutten voedsel en reststromen, waarde en welzijn van dieren staan voorop, beste ingrediënten voor de juiste prijs.
Korte keten
Transparant van akker tot aanrecht, eerlijke samenwerking met menselijke maat, maximaal gesloten kringloop en zo veel mogelijk van dichtbij.