muesli's & havermout van granen uit nederland

In de jaren 70 nam Harrie van Grinsven ontslag bij een groot voedingsmiddelenbedrijf. Hij wilde op een eerlijke en transparante manier een product maken dat goed is voor mens en milieu. Samen met een groep gelijkgestemden richtte hij in 1977 graanpletterij De Halm op, waar biologische granen van Nederlandse bodem verwerkt werden tot graanvlokken en muesli’s.

Meesterschap

Inmiddels zijn ze een hoop jaren verder en zijn het graanmolentje en de hamer uit Harries garage vervangen door een compleet ingerichte graanpletterij en bakkerij. De passie voor biologische granen en het meesterschap waarmee ze bij De Halm te werk gaan zijn gebleven. In de graanpletterij in Heeswijk-Dinther worden nu dagelijks met een team van échte meesters granen tot graanvlokken, muesli's en granola's verwerkt. Als enige bedrijf in Nederland vindt het gehele proces van het pletten van de granen tot aan het verpakken van de producten plaats in de eigen fabriek. Ze zijn zelf het enige havermoutfabriekje van Nederland. Daar zijn ze trots op!

Het lekkerste van dichtbij

Bij De Halm houden ze van een gevarieerd landschap vol planten, bloemen en bijen. Daarom gebruiken ze uitsluitend biologisch geteelde ingrediënten. Biologisch landbouw draagt namelijk bij aan een grotere biodiversiteit en een gevarieerd landschap. Maar hoe biologisch is bio als je kiest voor de goedkoopste ingrediënten van ver weg? Daarom kiezen ze voor het lekkerste van dichtbij en beperken zo de foodmiles. Ze gebruiken voornamelijk granen van Nederlandse bodem en werken samen met biologische boeren die een eerlijke prijs voor hun gewassen krijgen.

Laat je inspireren

De missie van Harrie was het toegankelijk maken van biologische voeding voor iedereen. Deze missie zetten ze nog elke dag voort. Wij willen iedereen aansteken met de liefde voor biologische granen en die liefde gaat door de maag. Daarom draait de proefkeuken overuren om de lekkerste recepten te maken. Daarnaast delen ze graag de inspirerende verhalen van graantelers die vol passie kunnen vertellen over hun granen, biodiversiteit en over alles wat er komt kijken bij de biologische landbouw.

ekoplaza-biologisch-spelt-meestersvandehalm-graan

Ontbijt recepten


een eerlijk verhaal

De productie van de producten kent geen geheimen en daarom is iedereen zowel online op meestersvandehalm.nl, social media en 3D-virtuele tour, als offline in onze pletterij welkom om te zien hoe ze te werk gaan. Middels de 3D-virtuele tour geven ze in een kijkje in de keuken. Je kan een kijkje nemen in het magazijn, kantoor, de graanpletterij én de bakkerij.

Bekijk de 3D-tour


Ekovrienden halen graanteelt naar Nederland

Samen met 5 telers en onze Ekovrienden hebben we in 2023 de graanteelt in Nederland nieuw leven ingeblazen. Dat is niet alleen goed voor de voedselkilometers maar ook heel belangrijk voor de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid in Nederland. De spelt die nu geteeld wordt, wordt bij Meesters van de Halm in het Brabantse Heeswijk-Dinther geplet en verwerkt in verschillende soorten muesli. Dankzij Ekovrienden hebben we hier afgelopen jaar een groot succes van kunnen maken.

ekoplaza-biologisch-spelt-halm

Voordeel voor jou, voor de boer & voor de natuur

Ekoplaza kiest bij voorkeur voor producten van dichtbij en uit een transparante keten. Sommige producten worden echter nauwelijks in Nederland geteeld, zoals spelt. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, zijn wij samen met de Meesters van de Halm en Agrifirm een speltproject gestart om de voedselkilometers te beperken. Spelt uit Nederland zorgt voor:

  • Minder voedselkilometers - De weg die spelt aflegt van productie tot consumptie wordt vele malen korter.
  • Meer biodiversiteit - Een mix van bekende en nieuwe gewassen op het land trekt een verscheidenheid aan dieren en micro-organismen aan. 
  • Grotere vruchtwisseling - Door op hetzelfde stukje grond na elke oogst een ander gewas te telen, wordt de bodem en het leven erin steeds sterker. 
  • Een eerlijke prijs voor de boer - We betalen de boeren een reële prijs, zodat zij ook in de toekomst spelt willen blijven telen voor ons. 
Spelt uit Nederland
image

Samen vergroten we onze impact

Ekoplaza kiest bij voorkeur voor producten van dichtbij en uit een transparante keten. Sommige producten worden echter nauwelijks in Nederland geteeld, zoals spelt. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, zijn wij samen met de Meesters van de Halm en Agrifirm een speltproject gestart om de voedselkilometers te beperken.

image

Speltproject zorgt voor lokale productie én meer vruchtwisseling

Producten zoals spelt, worden vanwege arbeidskosten nauwelijks in Nederland geteeld. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, start Ekoplaza een speltproject om voedselkilometers te beperken.