01 mrt. 2023 nieuws

Speltproject zorgt voor lokale productie én meer vruchtwisseling

img

Ekoplaza kiest bij voorkeur voor producten van dichtbij en uit een transparante keten. Sommige producten worden echter nauwelijks in Nederland geteeld, zoals bijvoorbeeld spelt. Ondanks de verre afstand die het moet afleggen om naar Nederland te komen, kan spelt in andere landen (door lagere arbeidskosten) goedkoper geproduceerd worden. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, zijn wij samen met de Meesters van de Halm en Agrifirm een speltproject gestart om de voedselkilometers te beperken. 

Binnen het project stimuleren we samen met de betrokken partijen, verschillende Nederlandse boeren om biologisch spelt te telen tegen een eerlijke prijs. Het Nederlandse spelt dat op biologische wijze geteeld wordt door deze boeren, wordt vervolgens bij de Meesters van de Halm in het Brabantse Heeswijk Dinther gebracht. Hier wordt het verwerkt tot vlokken en verschillende soorten muesli.

Biodiversiteit en vruchtwisseling
Met samenwerkende telers wordt gekeken hoe de biodiversiteit en vruchtwisseling kan worden gestimuleerd. Door op hetzelfde stukje grond na elke oogst een ander gewas te telen, wordt de bodem en het leven erin steeds sterker. Onze biologische telers wisselen daarvoor af met bekende én nieuwe gewassen. Het telen van een graansoort zoals spelt is een waardevolle afwisseling hierin. 

Vijf verschillende telers
Om genoeg spelt te kunnen oogsten voor de producten van de Meester van de Halm en het Ekoplaza huismerk, werken we binnen dit project met vijf verschillende telers samen.

  1. Joris Kollewijn in Sint Maarten
    Je kent Joris wellicht al als koolstofboer. Binnen dit project compenseren we samen met hem en andere boeren, CO2-uitstoot via Carbon Farming. Joris teelt op zijn biodynamische boerderij in Sint Maarten verschillende groenten zoals bospeen, cavolo nero en rode kool voor Ekoplaza. Behalve de landbouwgrond in de open lucht staat op zijn bedrijf ook een koude, onverwarmde kas. Zo kan hij in elk seizoen, in vollegrond telkens een ander gewas telen. Om de kringloop op zijn gemengd bedrijf zoveel mogelijk te sluiten, gebruikt Joris het stro (wat een restproduct is uit de speltteelt) als bedje voor de koeien.
     
  2. Landgoed De Terp in Erichem
    Landgoed De Terp teelt verschillende pompoenen voor Ekoplaza. Hierin zijn ze een echte specialist. Om de grond tussendoor rust te geven telen ze ook graag granen, waaronder spelt uit dit project.

  3. De geitenhouderij van de Familie Tuenter in Westerlee
    Deze geitenboerderij zit gevestigd in Groningen, waarbij de familie Tuenter zoveel mogelijk werkt in een gesloten keten. Hiervoor verbouwen zij nagenoeg al het voer voor de dieren zelf. Het stro wat als restproduct uit de speltteelt komt, kan de familie goed gebruiken voor de geitenhouderij. De melk van deze geiten wordt onder andere weer gebruikt om Bastiaansen kaas van te maken.

  4. Jan van Diepen in Dronten
    In de Flevopolder teelt Jan van Diepen verschillende groenten en peulvruchten. Een groot gedeelte hiervan vind je terug in de conserven van Ekoplaza. Vlakbij Warmonderhof liggen meerdere percelen waar Jan werkt middels een brede vruchtwisseling. Door het vlakke landschap is hier mooi te zien hoe de vruchtwisseling bij een biologische teler werkt.
     
  5. Boelo in Nieuw Beerta
    Boelo is een experts in graan telen en daarom een prettige aanvulling bij deze club telers om ervaringen uit te wisselen. In de regio Groningen strijdt hij al jaren om de graanteelt opnieuw te laten floreren. Vanuit Ekoplaza zijn we blij dat wij de biologische teelt bij Boelo kunnen ondersteunen.