de boeren achter onze vogelvriendelijke kaas

vogelvriendelijke-kaas

De basis voor een goede kaas is bijzondere melk. Wij vinden het belangrijk dat we precies weten waar onze melk vandaan komt. De 100% weidemelk voor onze Ekoplaza kazen komt van goede kwalitatief hoogstaande melk van de buur-boeren Wicher & Willem. Ze boeren conform de eisen rondom weidevogelbeheer in de omgeving van de kaasmakerij in Rouveen. 

Biologische kaasplakken

open de (stal)deuren!

Bij het zien van de eerste prille zonnestralen denk je: erop uit! Jij bent niet de enige. Ook de koeien staan te springen om weer te genieten van het verse lentegras. Zo ook de koeien van boer Wicher. Zijn koeien mogen altijd naar buiten als ze dat willen, dag en nacht. En dat is niet alleen lekker voor de koeien, maar ook lekker voor jouw kaas. Hoe meer de koeien buiten grazen, des te smeuïger de kaas wordt. Gras bevat namelijk veel onverzadigde vetzuren, met name jong voorjaarsgras. Dit beïnvloedt de vetzuursamenstelling van de melk. Boer Wicher stuurt zijn koeien daarom zoveel mogelijk naar buiten. En als dat niet kan, geeft hij ze vers of gedroogd gras in de stal. Het gebruik van krachtvoer heeft hij tot een minimum weten te beperken.

Kies voor biologische kaas

Wanneer je kiest voor bio, weet je dat koeien biologisch voer krijgen en daarnaast grazen in kruidenrijke, onbespoten weilanden. Er lopen minder koeien per vierkante meter waardoor er geen mestoverschot ontstaat. Op de boerderij houdt eigen mest het land vruchtbaar en er wordt geen kunstmest gebruikt. De leefomstandigheden van de koe zijn gebaseerd op natuurlijke weerstand: ze krijgen meer ruimte op stal en de boer gebruikt geen preventieve antibiotica. Bij het kaasmaken worden alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt. Dus zonder conserveringsmiddel, natuurlijke smaakontwikkeling en een rustige rijping.

Kleur bekennen

Kaas van koemelk is van nature gelig, want in vers gras zit de oranje-gele stof caroteen die koeien niet kunnen afbreken en die dus in de melk terechtkomt. Omdat consumenten gele kaas willen, is het gebruikelijk kaas bij te kleuren met kleurstoffen. Maar bij ons wordt aan geen enkele Goudse kaas kleurstof toegevoegd: ze zijn van nature roomgeel.

kaas-boer-wicher

Goed uit de smaaktest

Zout en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zout is nodig voor de structuur en houdbaarheid van de kaas. Maar teveel zout is niet lekker en niet gezond, constateerden kenners van de Consumentenbond. Gemiddeld bevat kaas 1,8% zout. Dat het wel met wat minder kan bewijzen de hoog scorende kazen van ons Ekoplaza-huismerk. Deze bevatten gemiddeld 20% minder zout dan vergelijkbare kazen. Hierdoor overheerst de smaak van de kaas en niet het zout.

De Consumentenbond

Zes experts van de Consumentenbond proefden maar liefst 39 soorten kaas met een topkeurmerk. Waaronder onze Ekoplaza kaas. En alle vier de kazen gooien hoge ogen bij de experts: "Alles klopt, smeuïg en smaakvol" zijn zomaar wat lovende opmerkingen van de proevers.

Bekijk beoordeling

Biologische stukken kaas

Bijzondere melk = goede kaas

De smaak van de melk wordt bepaald door de dieren en het ras wat de boeren hebben. Daarnaast is één van de belangrijkste smaakbepalende factoren het voer van de koe. Hoe meer koeien buiten grazen, des te smeuïger de kaas. Boer Wicher geeft zijn koeien daarom zoveel mogelijk vers gras. Het liefst laat hij hen dag en nacht buiten grazen, maar als dat niet kan, geeft hij ze vers of gedroogd gras in de stal. Het gebruik van krachtvoer beperkt hij tot een minimum. "Het enige dat ze nog krijgen is een klein beetje kuilvoer, mais en voederbieten van eigen land. Dus geen geïmporteerd veevoer met soja of palmolie."

kaas-boer-wicher-koeien

Een bijzondere koe

Wicher en zijn vrouw Aaltje kiezen bewust voor het zeldzame ras Maas Rijn IJssel (MRIJ): “Dit sterke ras blijft goed in conditie en heeft minder vaak de dierenarts nodig. Kenmerkend is het hoge eiwitgehalte in hun melk. Als de weersomstandigheden het toelaten, staan onze koeien in de zomer dag en nacht in de wei. Hun melk wordt dagelijks vers opgehaald en vlakbij verwerkt door de kaasmakers. Dankzij het grazen van klaver, kruiden en vers gras geeft dit romige melk en de lekkerste smaak aan de kaas.”

Recepten met kaas

kaas-weidevogels

Vogelvriendelijk

Nederland is een belangrijk broedgebied voor weidevogels. Maar we zien ze steeds minder in de weilanden. Biologische boeren Wicher en Willem weten precies wat deze vogels nodig hebben: vochtige weilanden, een hoog waterpeil en veel kruiden en bloemen. Die zorgen voor het aantrekken van insecten, het voedsel voor de kuikens. Je kunt dus gelijktijdig van smakelijke kaas genieten en de weidevogels helpen.

Eet Ekoplazakaas en help de weidevogel

Ekoplaza werkt samen met Vogelbescherming Nederland aan meer biodiversiteit. Koop je een stuk Ekoplazakaas, dan steun je boeren als Willem & Wicher die zich inzetten voor de biodiversiteit en de weidevogels.

  • Boer Willem & Wicher zorgen voor de optimale melk, met de allerbeste smaak. De kaasmaker maakt er met al zijn vakmanschap een bijzondere kaas van. 
  • Voor elke verkochte kilo kaas, doneren wij en onze biokaasmaker een deel van de opbrengst aan Vogelbescherming Nederland.  
  • Voor de verkochte kaas gemaakt van de aangeleverde melk ontvangen de boeren van de kaasmakerij een donatie ter bescherming van de weidevogels op hun bedrijf. 
  • Bij de weidevogelkaas die van zijn melk wordt gemaakt, ligt de nadruk op de bekende weidevogels als grutto, kievit, tureluur, scholekster en zeker wat betreft het Staphorsterveld, de Wulp.