Biologische zorgboerderij De Pruimenpot

Zodra je het erf van biologische zorgboerderij De Pruimenpot oploopt, komt de enthousiaste jonge hond met de toepasselijke naam 'Pluk van de Pruimenpot' je tegemoet rennen. We zijn in Flevoland. Hier, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, staan de pruimenbomen waaraan de vruchten van de Reine Victoria en de Grote Blauwe groeien die nu volop bij ons in de winkel liggen.
Pruimen
AANBIEDING

Pruimen

Spanje - 250 Gram

Al meer dan 50 jaar Pruimenpot

De Pruimenpot ligt in Dronten. In 1968 startte de vader van Anton Oostveen hier als fruitteler. Toen Anton in 1995 in het bedrijf stapte was het nog een appelbedrijf, maar Anton's interesse in pruimen was al snel gewerkt. Toen de reguliere pruimenteelt stagneerde en Anton's interesse in biologisch telen groeide, besloot hij in 2013 helemaal om te gaan naar biologisch. De overstap was minder lastig dan verwacht, ze teelden altijd al met minimaal gebruik van chemische gewasbestrijdingsmiddelen.

Anton: “Biologisch is niet alleen een manier van telen, het is een manier van leven waarbij je een zo breed mogelijke zorg voor de natuur en de mens hebt. Wij intensiveren ons bedrijf op sociaal gebied. Het hele concept is een totaalplaatje: onze smakelijke, kwalitatief goede pruimen kun je tegen een billijke prijs kopen en wij kunnen op een plezierige en zinvolle manier ons fruit telen.”

“Op een biologische manier telen en werken moet bij je passen. En dat doet het bij mij. De teelt geeft veel uitdaging omdat je minder kunt bijsturen, maar de natuur lost veel problemen vaak ook zelf op. Dat moet je dan wel op zijn beloop kunnen laten. Als je dat kan, dan brengt de biologische landbouw veel voldoening en plezier, zeker in combinatie met de zorg.”

Pruimen recepten

Plezier in de zorg

Naast fruitteeltbedrijf is De Pruimenpot al 20 jaar ook een zorgboerderij. Elke deelnemer op de zorgboerderij krijgt de mogelijkheid zijn of haar steentje bij te dragen aan de oogst en verwerking van het fruit. Doordat het een kleinschalig bedrijf is gaan de teelt en zorg hier prima samen.  


Er is plek voor 17 deelnemers die meewerken op het bedrijf. Sommigen fulltime, anderen alleen in de ochtend en ieder op verschillend niveau. De taken zijn zeer divers: van het maaien met de trekker en het wieden van onkruid tot aan het verzorgen van de dieren en het meehelpen in de boerderijwinkel.

ekoplaza-biologisch-depruimenpot-pruimensfeer

Diverse bioproducten

Naast pruimen worden er op kleinere schaal appels, bessen, aardbeien, frambozen en walnoten geteeld bij De Pruimenpot. In het notenperceel ligt ook een grote groentetuin. De producten worden deels op het bedrijf verwerkt en in het winkeltje verkocht. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor zelfgemaakte jams, chutney, sappen en appelstroop