siciliaanse kwaliteit van bio sikelia

Bio Sikelia is in 2010 opgericht door een groep Siciliaanse boeren, met stuk voor stuk meer dan 25 jaar ervaring in biologische groenten- en fruit. Chiara Lo Bianco staat daar aan het roer en heeft het bedrijf van haar vader overgenomen. Met ondersteuning van Ekoplaza heeft haar bedrijf in 2023 de stap gemaakt naar biodynamisch en dragen haar producten het Demeter keurmerk.

Citroenen

Citroenen

Spanje - 500 Gram

ruik eens aan onze citroenen

De biologische citroenen van Sicilië zijn uniek. Ze worden gebruikt om mee te koken en in het bijzonder om limoncello van te maken. De aromatische schil is daar bijzonder geschikt voor. Zelfs parfummakers gebruiken de essentiële olie uit de schil van Siciliaanse citroenen, omdat ze zo enorm lekker ruiken.

ekoplaza-biologisch-citroen-biosikelia-chiara-sicillie

Biologische en biodynamische citrus

Op het meest gegeten fruit door kinderen (mandarijnen en sinaasappels) is de hoogste hoeveelheid pesticiden gevonden. Alleen daarom al zijn wij dol op biologische citroen. Maar dat niet alleen. Biologische citroenen zijn het allerlekkerst omdat...  

  • Onze citroen wordt niet ondergedompeld in een badje van olie en chemische stoffen die schimmels afweren. Gewoon puur natuur!
  • Door de voedingsrijke Siciliaanse grond en de grote hoeveelheid zon uren ontwikkelen de citroenen de beste smaak. 
  • Het citrusfruit bij Bio Sikelia wordt geteeld door Siciliaanse boeren met stuk voor stuk meer dan 25 jaar ervaring in biologisch fruit. 

Diverse groente en fruit uit Sicilië

Naast citrusfruit verbouwt Chiara ook groenten, zoals venkel, andijvie en courgette, allemaal biologisch-dynamisch. "Mijn vader moest alles zelf uitzoeken toen hij van regulier op bio overstapte, ik kan gelukkig via internet contact leggen met collega's die dezelfde weg naar biodynamisch afleggen en ik heb ondersteuning gekregen vanuit Ekoplaza. We voldeden al aan veel voorwaarden: we hebben groenstroken met inheemse planten en we hebben onze bijenvolken in de boomgaard."

ekoplaza-biologisch-venkel-chiara-biosikelia-sicilie
ekoplaza-biologisch-venkel-chiara-biosikelia-sicilie-magazijn-kratje

Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid en omvat het ruim 120 hectare boomgaarden, akkers voor de groenten, en alle ruimte voor de natuur. Plus een uniek bio-hotel, La Casa di Melo, want Chiara is ook pionier op het gebied van eco-toerisme op Sicilië. "Zo bouwen we een netwerk op van mensen uit de hele wereld die geïnteresseerd zijn in een natuurlijke manier van landbouw. Gasten uit alle windstreken komen kijken wat we doen. En ze genieten 's ochtends van de eerste vlinders en 's avonds van de eerste vuurvliegjes."

image

Gevaarlijkste pesticiden verboden

Deel 4 - Het tij is aan het keren. Consumenten accepteren het niet langer dat hun voedsel residuen van pesticiden bevat. Steeds meer wetenschappers onderzoeken de relatie tussen ernstige aandoeningen zoals kanker en Parkinson en het gebruik van toxische stoffen.

image

Siciliaanse citroenenteler maakt stap naar biologisch-dynamisch

Chiara Lo Bianco van Bio Sikelia zei vaarwel tegen haar wetenschappelijke carrière en ging sinaasappels en citroenen verbouwen op Sicilië. Met hulp van Ekoplaza heeft haar bedrijf de stap gemaakt naar Demeter.

image

Op microniveau: biodiversiteit zit in de kern van onze gezondheid

Deel 3 - Wist je dat er op één tomaat waarschijnlijk miljoenen bacteriën leven? En dat is precies hoe het hoort te zijn. Wijzelf en de wereld om ons heen bestaan uit een onmetelijke samenstelling van micro-organismen (microben): bacteriën, schimmels en archaea. Niet zichtbaar met het blote oog. Maar allemaal met hun eigen belangrijke functie in een micro-universum.