siciliaanse kwaliteit van bio sikelia

Bio Sikelia is in 2010 opgericht door een groep Siciliaanse boeren, met stuk voor stuk meer dan 25 jaar ervaring in biologische groenten- en fruit. Chiara Lo Bianco staat daar aan het roer en heeft het bedrijf van haar vader overgenomen. Met ondersteuning van Ekoplaza heeft haar bedrijf de stap gemaakt naar een biodynamisch en daarom mogen zij onlangs het Demeterkeurmerk voeren!

Citroenen

Citroenen

Italië - 300 Gram

Het roer om

De sinaasappelboomgaard in Syracuse, op het Italiaanse eiland Sicilië, is al generaties lang in de familie. Giuseppe Lo Bianco, de vader van Chiara, had een indrukwekkende carrière als bouwkundige in Rome, en ging regelmatig helpen op het bedrijf van zijn ouders. Zijn dochter Chiara vertelt: "De familieboerderij op Sicilië was altijd ons thuis, voor mijn vader en voor ons als gezin. We waren hier elke vakantie te vinden. op zijn 72ste besloot mijn vader om zijn leven radicaal om te gooien. Hij stopte met werken en verhuisde naar het eiland om sinaasappels en citroenen te verbouwen. Hij zei: "Ik wil 's ochtends in alle vroegte de eerste vlinders zien fladderen, en 's avonds, na zonsondergang, de eerste vuurvliegjes zien verschijnen."

De eigenzinnige Giuseppe veroorzaakte een revolutie op het eiland toen hij volledig biologisch ging werken. "Hij was de eerste die deze stap zette," vertelt Chiara. "In de jaren zeventig deden bestrijdingsmiddelen hun intrede in de landbouw, ook op Sicilië. Het leek wel alsof alle boeren dachten: hoe meer we spuiten, hoe beter. Bij mijn vader groeide het besef dat die bestrijdingsmiddelen op lange termijn grote schade zouden aanrichten aan het milieu en aan de gezondheid. Gelukkig herinnerde hij zich nog goed hoe tijdens zijn jeugd werd gewerkt op de boerderij, en die oude werkwijzen bracht hij terug."

Giuseppe was in dat opzicht revolutionair. Hij boerde biologisch, droomde van zonnepanelen op het dak van het bedrijf en wist een brede kring afnemers en klanten om zich heen te verzamelen die zijn sinaasappels en citroenen maar al te graag wilden kopen. Af en toe hielp Chiara hem. "Ik heb landbouwwetenschappen gestudeerd en na mijn afstuderen heb ik een doctoraat gevolgd in Spanje en Californië. Maar het familiebedrijf trok ook. Mijn vader herinnerde zich dat ik als 4-jarige watermeloenen wilde verkopen op de markt. Ik vond het vroeger al fijn om met hem samen te werken op de boerderij, dan hoefde ik mijn bezige vader even niet met de rest van de wereld te delen."

ruik eens aan onze citroenen

De biologische citroenen van Sicilië zijn uniek. Ze worden gebruikt om limoncello van te maken, omdat de aromatische schil daar bijzonder geschikt voor is. Zelfs parfummakers gebruiken de essentiële olie uit de schil van Siciliaanse citroenen, omdat ze zo enorm lekker ruiken.

Heimwee naar Rome

Haar vader werd ziek en daardoor stond Chiara voor een lastige keuze: wilde ze het familiebedrijf van hem overnemen? "Ik twijfelde en had soms heimwee naar Rome. Maar toen mijn vader overleed werd het in één klap duidelijk. Ik besloot ervoor te gaan. Het was een unieke kans: een bedrijf zoals dit zou ik nooit meer kunnen vinden. Ik ben het aan hem verplicht om alles zo goed en groen mogelijk voort te zetten." Haar verloofde verhuisde mee naar Sicilië en samen stortten ze zich op de biologische landbouw. "Dat was niet altijd makkelijk. Ons leven veranderde totaal; alles speelt zich in en op de boerderij af. En ik wilde sommige zaken anders doen dan mijn vader en daar was niet iedereen het mee eens."

Venkel

Venkel

Italië - 450 Gram

image
image
image
ekoplaza-biologisch-citroen-biosikelia-chiara-sicillie

Biologische en biodynamische citrus

Op het meest gegeten fruit door kinderen (mandarijnen en sinaasappels) is de hoogste hoeveelheid pesticiden gevonden. Bij Ekoplaza vinden we biologische citroenen het allerlekkerste omdat...

  • Onze citroen wordt niet ondergedompeld in een badje van olie en chemische stoffen die schimmels afweren. Gewoon puur natuur!
  • Door de voedingsrijke Siciliaanse grond en de grote hoeveelheid zon uren ontwikkelen de citroenen de beste smaak. 
  • Je ziet én proeft het verschil: ze zijn simpelweg het lekkerst!

ecotoerisme

De eigenzinnigheid van haar vader zit ook Chiara in het bloed. Naast citrusfruit verbouwt ze groenten, zoals venkel, andijvie en courgette, allemaal biologisch en binnenkort zelfs biologisch-dynamisch. "Mijn vader moest alles zelf uitzoeken toen hij van regulier op bio overstapte, ik kan gelukkig via internet contact leggen met collega's die dezelfde weg naar biodynamisch afleggen en ik krijg ondersteuning vanuit Ekoplaza. We voldeden al aan veel voorwaarden: we hebben groenstroken met inheemse planten en we hebben onze bijenvolken in de boomgaard."

Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid en omvat het ruim 120 hectare boomgaarden, akkers voor de groenten, en alle ruimte voor de natuur. Plus een uniek bio-hotel, La Casa di Melo, want Chiara is ook pionier op het gebied van eco-toerisme op Sicilië. "Zo bouwen we een netwerk op van mensen uit de hele wereld die geïnteresseerd zijn in een natuurlijke manier van landbouw. Gasten uit alle windstreken komen kijken wat we doen. En ze genieten 's ochtends van de eerste vlinders en 's avonds van de eerste vuurvliegjes."