Start je bestelling door een afdeling te kiezen.
Je kunt met een lijstje samenstellen.
Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.
Ongeveer een kwart van je bord is voor granen en (zoete)aardappelen gereserveerd. Denk aan volkorenbrood en -pasta, havermout, boekweitvlokken, quinoa, zilvervliesrijst en amaranth. Veel producten zijn gemaakt van tarwe, terwijl er zoveel andere mooie en voedzame granen zijn. Met variatie op je bord zorg je niet alleen voor jezelf, maar ook voor behoud van biodiversiteit van onze voedselketen en omgeving. We geven je een paar tips voor meer variatie:
Verbeter je weerstand met VitaPlate
Een hulpmiddel bij het kiezen voor pure producten is de VitaPlate. Met de VitaPlate zie je in één oogopslag de verhoudingen van je maaltijd: de helft van je bord is voor groenten en fruit, een kwart voor granen en aardappelen en een kwart voor bronnen van eiwitten. Door die indeling aan te houden en je bord te vullen met biologische, lekker een pure producten maak jij de juiste keuze. Wij geven jou volop inspiratie om eens iets nieuws te proberen, of eens vaker plantaardig te kiezen. Je kunt de VitaPlate ook heel goed gebruiken voor het beoordelen van je boodschappenmandje. Klik op het bord voor meer informatie.
Granen tip 1 Wissel brood af met ontbijtgranen, zoals havermout, boekweit- of speltvlokken. Voor een voedzaam ontbijtje kun je ook grutten gebruiken.
Crunchy tip 2 Probeer eens gepofte quinoa! Deze vezelrijke en crunchy toevoeging is heerlijk voor over de yoghurt, maar kan ook in salades worden gebruikt.
Ontbijt tip 3 Lekker warm ontbijtje? Boekweitpannenkoekjes met peer en walnoten. Nog lekkerder met kaneel of speculaaskruiden! Het recept vind je op pagina 30 van Lekker (W)eten, of klik hier.
Beleg tip 4 Gebruik in plaats van een boterham eens roggebrood. Beleg met je favoriete beleg, zoals hummus, groentespreads, mayonaise, pesto, ei, vis, zuivelspread of (vegan) kaas en top met kiemen.
Beleg tip 5 Vermijd broodbeleg met veel suikers. En zijn zoveel lekkere mogelijkheden zoals hummus, groentespreads, pesto, (gebakken) ei, vis, of (vegan) zuivelspreads. Top je brood af met plakjes radijs, tuinkers en verse kruiden voor een extra dosis vitaliteit!
Glutenvrije tip 6 Glutenvrije lunch? Probeer eens gebakken ei met kiemen en een paar rijstwafels, kastanje- of linzencrackers.
Ontbijt tip 7 Supersnel gezond ontbijt? Mix 40 g havermout, 120 ml (plantaardige) melk, ½ geprakte banaan en een beetje kaneel. Laat een nacht staan en top de volgende ochtend af met appel en walnoten!
Powered by AdResults