Plasticsoep in onze oceanen

plasticsoup

De plasticsoep is een probleem waar gelukkig steeds meer mensen zich bewust van worden. Alleen al in de Stille Oceaan slikken vissen elk jaar een hoeveelheid plastic in die gelijk staat aan 480 miljoen plastic flessen. Het vormt een grote bedreiging voor het leven in de zee, maar ook voor ons eten. Daarom zijn wij een Plastic Soup Proof supermarkt. Samen met de Plastic Soup Foundation zorgen we zo voor een gezondere wereld!

Trotse partner van de Plastic Soup Foundation

Supermarkten hebben als geen andere branche de afgelopen halve eeuw geprofiteerd van plastic. Dankzij plastic in alle vormen en toepassingen zijn producten gemakkelijker te vervoeren en blijven levensmiddelen langer houdbaar. Maar het kan anders. Ekoplaza is daarom al jaren trotste partner van de Plastic Soup Foundation.

Op 5 juni 2015 tekenden Plastic Soup Foundation en Ekoplaza een samenwerkingovereenkomst om elkaars missies aan te vullen en te versterken. Sinds de oprichting van de Plastic Soup Foundation in 2011 proberen ze dit doel te bereiken door bronnen van plasticsoep aan te pakken, zoals microplastics in cosmetica en synthetische vezels uit kleding. Onze statiegeldmachines hebben sinds 2017 een extra knop, die klanten de kans geeft om statiegeld te doneren aan de Plastic Soup Foundation. 

plasticsoup-foundation

Plasticvrij verpakt

Plastic in onze voedselketen

Minuscule stukjes plastic vergiftigen de wereld waarin wij leven meer en meer. Het zit in onze voedselketen, in ons drinkwater en het zwerft door de lucht. Veroorzakers zijn onder meer plastic zwerfafval én miniscule stukjes plastic in verzorgingsproducten. In duizenden verzorgingsproducten zitten ten minste 67 verschillende soorten microplastics, zelfs in tandpasta. 

Plastic op jouw bord

Via het riool komen die in de rivieren en uiteindelijk in zee terecht. Die plastics kunnen zo klein zijn dat ze zelfs in plankton – voer voor vissen – zitten. Meer dan de helft van de wereldbevolking haalt zijn eten uit oceanen. Via de voedselketen krijg jij dit plastic uiteindelijk weer op je bord geserveerd. 

Een betere toekomst zonder plastic

We zijn er nog lang niet, maar bij Ekoplaza kiezen we wel bewust het pad van duurzaamheid en proberen alle stappen te nemen die bijdragen aan de versnelling van onze reis. Onze focus ligt op datgene waarop wij invloed hebben, zoals;

  • Zo min mogelijk single used plastic voor levensmiddelen. Maken we toch gebruik van plastic? Dan is dat een weloverwogen keuze van onze inkopers. Bekijk hier het keuzeschema bij verpakkingen. 
  • Bij onze flessen inleverautomaat vind je al jaren een knop waarbij je het statiegeld kunt doneren aan de Plastic Soup Foudation. Dat hebben onze klanten dit jaar weer rijkelijk gedaan. Namens ons en de Plastic Soup Foundation: bedankt! 
  • Geen plastic op onze rolcontainers. Door onze containers zonder plastic naar de winkels te vervoeren, besparen we ruim 100 kilo plastic per week!
  • Ons hard maken voor statiegeld. Zo gaan we als eerste supermarktketen wél statiegeldblikjes inzamelen via onze winkels
  • Een zero plastic inside verzorgingsschap. Dat betekent dat alle verzorging gegarandeerd vrij is van micoplastics en nanoplastics. Want alleen dan kun jij jezelf verzorgen zonder zorgen!

Alternatieven voor single use plastics

Statiegeld doneren

Bij onze flessen inleverautomaat vind je al jaren een knop waarbij je het statiegeld kunt doneren aan de Plastic Soup Foudation. Dat hebben onze klanten dit jaar weer rijkelijk gedaan. Afgelopen jaar hebben jullie bij de statiegeldautomaat maar liefst €14.461,68 gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation. Namens ons en de Plastic Soup Foundation: bedankt! 

plasticvrij-erikdoes

Ekoplaza LAB: De állereerste plasticvrije pop-up store
image

Ekoplaza LAB: De állereerste plasticvrije pop-up store

Op 28 februari 2018 openden we de állereerste plasticvrije pop-up store in Amsterdam. Het Ekoplaza Lab bewees dat we zonder plastic kunnen bij voedsel- en drankproducten. Plastic verpakkingen rondom voedsel en drank zijn slechts enkele dagen van nut, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde.

image

Het ultieme plasticdieet om je plastic footprint te verminderen

We consumeren allemaal te veel plastic. Letterlijk, zelfs. Er zit plastic in ons eten, in het water dat we drinken, zelfs in de lucht die we inademen. Helaas beseffen de meeste mensen niet dat wanneer plastic in ons lichaam terechtkomt, het ons ziek kan maken. De chemicaliën in plastic en plastic deeltjes kunnen kanker veroorzaken, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, dementie, de ziekte van Parkinson, arthritis en impotentie en het kan schadelijk zijn voor ongeboren baby's.