world cleanup day

world-cleanup-day-steven-ijzermans
In september vindt World Cleanup Day plaats. Een wereldwijde actie, met miljoenen deelnemende vrijwilligers in meer dan 150 landen tegelijk! In Nederland foccussen we ons op het opruimen van zwerfafval. Jaarlijks, op World Cleanup Day staat iedereen zij aan zij; wij als supermarktketen, maar ook frisdrankfabrikanten, milieuorganisaties en burgers. Iedereen helpt mee om Nederland schoner te maken. Dát is het idee.  
cleanupday-plastic-afval

Zwerfafval top 3 van ergernissen

Zwerfvuil op straat staat steevast in de top-3 van ergernissen die het CBS jaarlijks naar buiten brengt. De gemiddelde Nederlander ergert zich, zeker in stedelijke gebieden, groen en geel aan afval op straat. Afval dat niet (tijdig) wordt opgeruimd, maakt grote kans in en langs de rivieren te belanden en zo naar zee te stromen. Met name plastic afval zorgt daar voor blijvende milieuschade.

Vorig jaar was World Cleanup Day een groot succes. Duizenden deelnemers hebben deelgenomen, waarbij we samen meer dan 35.000 stuks zwerfvuil opruimden en vastlegden. Iets meer dan 60 procent van al het gevonden afval was van plastic. Hierbij is de sigarettenpeuk koploper in de top vijf van plastic items. Want ook sigarettenfilters zijn gemaakt van plastic! Nummer twee het blikje, op de voet gevolgd door nummer drie verpakkingen. Op de vierde plaats staan flesjes en (plastic) bekers op vijf.

wat doet ekoplaza nog meer?

Als biologische én Plastic Soup Proof supermarkt doet Ekoplaza er alles aan om zwerfafval, verantwoordelijk voor de plastic soep, te vermijden. Samen kunnen we een rol spelen in de strijd tegen de plastic soep. Bijvoorbeeld door te minderen met single use plastic. Plastic verpakkingen rondom voedsel en drank zijn slechts enkele dagen van nut, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde. Begin dit jaar openden we het Ekoplaza Lab, waar je maar liefst 680 plasticvrije bio producten vond en deze teller staat nu op 1370! De plasticvrije producten zijn ook te vinden in alle Ekoplaza winkels en zijn gemarkeerd met het PLASTICFREE keurmerk.  

Composteerbare verpakkingen

Wij kiezen hierbij steeds vaker voor composteerbare verpakkingen. Deze verpakkingen belasten het milieu niet en zijn na ongeveer twaalf weken volledig gecomposteerd. Ook op het hoofdkantoor gaan we bewust om met plastic. Zo is bijvoorbeeld onze bedrijfskantine plasticvrij, en sealen we onze rolcontainers niet meer met plastic. Hiermee hebben we al meer dan 2200 meter plastic bespaard op onze containers!