16 aug. 2024 authentieke smaak

Echte umami smaakmakers zijn het omfietsen waard

img

Umami is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Letterlijk betekent umami: heerlijk of hartig. Wat umami zo speciaal maakt is dat het smaken samenbrengt en zelfs verbetert. Het versterkt andere zoete en zoute tonen en brengt daardoor diepte en dimensie in een gerecht. Bijzonder toch?

Umami komt van nature in veel traditionele Japanse producten voor. Maar ook in rijpe tomaten en oude kaas proef je umami. Wat al deze producten gemeen hebben is tijd. Onze Japanse makers gaan net zo lang door met brouwen en fermenteren tot je alle vijf de smaken proeft. Lekker hartig dus! En dan bedoelen we niet de smaakversterker mononatriumglutamaat (E621). Die komt er bij ons niet in. Het is de kunst om umami op een natuurlijke wijze nara boven te halen. De meest geniale manier daarvoor is het proces van fermentatie. 

Miso
TerraSana heeft 4 soorten mispasta in verschillende smaakgradaties in het assortiment. Deze gefermenteerde sojapasta komt van misomakers uit Japan die het al 300 jaar op dezelfde manier maken. Authentieker wordt het niet. Fermenteren doet deze misopasta extra lang, soms wel 24 maanden! Zo krijgt de miso zijn rijke, diepe smaak: alsof je 'm on-the-spot in Japan eet. 

Tamari of shoyu
In echte Japanse sojasaus zit zo ontiegelijk veel smaak, zoveel diepte en umami: je gaat het echt overal doorheen doen. Onze shoyu (mild) en tamari (krachtig) worden op traditionele manier gebrouwen door Japanse shoyu- en tamarikenners die dit al generaties doen. In tamari - van nature glutenvrij - proef je alle vijf de smaken. Je zou het kunnen zien als een vloeibare tegenhanger van het bouillonblokje. Met een scheutje breng je eenvoudig je pokébowl, (miso)soep of sausje tot leven. Of maak zelf je umami-sausje met tamari, tahin, sesamolie en genmai su (rijstazijn). 

Gedroogde paddenstoelen
Gedroogde paddenstoelen - zoals porcini of shiitake - zijn smaakbommetjes van de bovenste plank. Ze geven je noodlegerecht, risotto of bouillon net even wat meer. Dat kan natuurlijk ook met verse paddenstoelen, maar in gedroogde vorm is de umamismaak extra geconcentreerd en daarmee dieper. Zo krijgt je gerecht net dat extra beetje extra dat soms ontbreekt wanneer je zonder dierlijke producten kookt. 

Zeewier
Zeewier is kampioen umami. Sterker nog, dankzij zeewier is de umamismaak ooit geïdentificeerd. Voeg zeewier vers toe of neem gedroogd zeewier. De zeewiermix van Porto Muiños is samengesteld uit groen-, rood- en bruinwier: een goede mix van smaken en texturen. Ook lekker om even te roosteren voor in een salade.

Umami saus
Ben je niet zo'n ster in de keuken, heb je geen inspiratie of weinig tijd? Dan is de umami saus van TerraSana de beste manier om snel en makkelijk een hartige touch aan je gerechten te geven. De uitgebalanceerde mix van tamari, mirin, miso, azijn en specerijen geeft je gerecht een upgrade waar je u tegen zegt. Bevat alleen pure ingrediënten die van nature umami in zich hebben. Doet het goed in pokébowls, noodle- en wokgerechten, maar als je het eenmaal in huis hebt ga je het waarschijnlijk overal aan toevoegen!

Benieuwd naar nóg meer bijzondere producten die het omfietsen waard zijn? Lees meer over onze gefermenteerde producten en zuivel.