Zwarte rijst pilaf met flespompoen
Zwarte rijst pilaf met flespompoen

Hoofdgerecht

Zwarte rijst pilaf met flespompoen

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 476 kcal / portie

Ingrediënten lijst

200 g zwarte rijst
1 vegetarisch bouillonblokje
1 flespompoen (ongeveer 700 g)
2 aubergines
1,5 tl kaneel
1/4 tl komijn
2 el ghee (of roomboter/kokosolie)
4 sjalotten
2 teentjes knoflook
40 g rozijnen
potje kikkererwten (350 g)
150 g babyspinazie
zeezout & zwarte peper
20 g noten (zoals pistachenootjes of amandelen)
½ bos radijsjes
Yoghurtsaus (optioneel)
1 citroen
4 el kokosyoghurt (naturel)
1 klein teentje knoflook
verse bieslook

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking in ongeveer 60 minuten gaar in bouillon (in plaats van in water).
  3. Was ondertussen de flespompoen en aubergines, snijd ze in even grote blokjes (van ongeveer 1cm x 1cm), besprenkel met 1 eetlepel (gesmolten) ghee of kokosolie, zeezout, peper en 1 theelepel kaneel. Mix dit goed en spreid de blokjes uit over de bakplaat. Bak de groenteblokjes in ongeveer 20-30 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  4. Maak vervolgens de yoghurtsaus door de kokosyoghurt te mengen met het sap en de rasp van een 1/2 citroen, 4 eetlepels fijngesneden bieslook, 1 fijngesneden teentje knoflook, zeezout en zwarte peper. Bewaar de saus zolang in de koelkast.
  5. Verhit 1 eetlepel ghee en sauteer 4 fijngesneden sjalotjes totdat ze mooi glazig zijn. Voeg vervolgens 2 fijngesneden teentjes knoflook, 1/2 theelepel kaneel en 1/4 theelepel komijn toe en bak dit nog ongeveer 30 seconden. Haal het ghee-kruidenmengsel van het vuur en voeg het toe aan de gare (en afgegoten), warme rijst en mix dit goed. Zo kunnen alle smaken goed intrekken.
  6. Voeg nu ook de kikkererwten, rozijnen en (gewassen) spinazie toe. Voeg eventueel nog zeezout en zwarte peper naar smaak toe. Serveer de pilaf met de yoghurtsaus, gehakte noten en fijngesneden radijsjes.

Boodschappen lijst

Tips

Verkort de kooktijd van de rijst door deze de nacht van tevoren te weken in water. In plaats van kokosyoghurt kun je uiteraard ook gewone yoghurt gebruiken. Ook erg lekker met verbrokkelde feta in plaats van yoghurtsaus.