Speculaas cheese cake
Speculaas cheese cake

Bakken

Speculaas cheese cake

  • Bakken
  • 8 personen

Ingrediënten lijst

BODEM:
85 g pecannoten
65 g havervlokken
40 g extra vierge kokosolie
2 el kokosbloesemsuiker
1 tl speculaaskruiden
Snuf zeezout
VULLING:
320 ml kokosroom
280 g vegan roomkaas
150 ml ahornsiroop
125 g rauwe cashewnoten
1 mandarijn, de rasp
1 el extra vierge kokosolie
1 el arrowroot
2 tl speculaaskruiden
1 tl vanillearoma
Snufje zeezout
DECORATIE:
Partjes van 1 mandarijn (van de vulling)
2 blokjes 92% chocolade
Kruidnoten

BEreidings wijze

  1. Laat de cashewnoten één nacht in water weken; deze stap is essentieel voor een romige taart. Zet de 2 blikjes kokosroom in de koelkast.
  2. Verwarm de volgende dag de oven voor op 180 graden en bekleed een ronde taartvorm (van 20 cm doorsnee) met bakpapier.
  3. Begin met de bodem door de pecannoten, havervlokken, de kokosbloesemsuiker, 1 tl van de speculaaskruiden en een snuf zeezout in de keukenmachine of blender te mixen tot een meel. Voeg 40 gram kokosolie toe en mix nogmaals tot er een samenhangend deeg is ontstaan; als het te kruimelig of droog is kan je wat extra kokosolie toevoegen.
  4. Doe het mengsel in de beklede taartvorm en druk het stevig aan. Bak de bodem in 20-30 minuten goudbruin. Haal de bodem uit de oven, laat afkoelen en zet de oventemperatuur op 160 graden.
  5. Blend de (afgespoelde en uitgelekte) cashewnoten, de harde kokosroom (niet het kokoswater onderin), arrowroot, vanillearoma, ahornsiroop, 1 el kokosolie, de vegan roomkaas, de overgebleven speculaaskruiden, de rasp van 1 mandarijn en een snufje zeezout in de blender tot een romige vulling zonder stukjes. Verdeel het over de bodem en bak 70-80 minuten in de voorverwarmde oven. Check af en toe of de taart niet te bruin wordt aan de bovenkant; dek in dat geval de springvorm af met aluminiumfolie. De taart is klaar als 'ie aan de rand wat droger begint te worden en het midden niet meer vloeibaar is (maar nog wel zacht is en meegeeft).
  6. Laat de taart afkoelen en verplaats 'm dan voor minimaal 6 uur maar het liefst de hele nacht naar de koelkast.
  7. Laat de chocolade au bain marie smelten. Versier de taart voor het serveren met pepernoten en partjes mandarijn en drizzle er de gesmolten chocolade overheen. Bewaar maximaal 4 dagen goed afgedekt in de koelkast.

Boodschappen lijst

Tips

Perfect voor Sinterklaas avond!