de kracht van lokaal winkelassortiment

vanderwoerd-wortelveld

Ekoplaza biedt alle winkels de mogelijkheid om zelf lokaal producten in te kopen. Hierdoor heeft iedere winkel een onderscheidend assortiment en wordt er geïnvesteerd in biologisch in de eigen buurt. Jan Peter Oosterloo, eigenaar van Ekoplaza Bilthoven, maakt hier dankbaar gebruik van “We hebben bij EkoPlaza Bilthoven diverse lokale leveranciers met wie we e­en goede band hebben, met allemaal wel anders, maar heel persoonlijk.” 

lokaal-geiten
lokaal-peren

Groente

Luuk Schouten heeft zijn mooie tuinderij bij landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Naast verkoop “aan de tuin” levert hij ook bij ons diverse groenten, te beginnen in het voorjaar met de raapstelen. Hij komt zijn producten zelf brengen in de winkel, bij de start van het seizoen twee keer per week, in het hoogseizoen dagelijks. Ze zijn dan super vers en zien er geweldig uit.

Honing

Uit de gemeente De Bilt komt Aart van der Linden uit Groenekan die zijn bijenvolken in de omgeving van De Bilt uitzet. Omdat die omgeving niet biologisch gecertificeerd is zijn de potjes honing dat ook niet, maar ze zijn wel interessant voor mensen die allergisch zijn voor pollen. Hij brengt zijn Mellinde honing zelf in de winkel en is aanwezig bij de klantenavond en najaarsmarkt.

Appels en peren

Bart Pijnenburg van Kavel55 brengt twee keer per week appels en peren uit de Betuwe. Hij heeft zelf een boomgaard en brengt zijn eigen appels en die van een aantal collega-kwekers uit de buurt.  Altijd komt er een uitgebreide mail met de soorten appels die we kunnen kiezen en hun specifieke eigenschappen en mogelijkheden.

Remeker kaas en vlees

Ekoplaza Bilthoven verkoopt Remeker kaas van boerderij de Groote Voort uit Lunteren. Ze hebben daar Jersey-koeien, een mooi klein ras met mooie hoorns en prachtige ogen. Jan Dirk heeft zijn bedrijf in de afgelopen jaren omgevormd tot meer dan biologisch, met vitale grond vol, waarbij de beesten met gras en kruiden gezond worden gehouden.

Stieren

Jacob Beeker heeft zich het lot van de stieren van Remeker aangetrokken. Omdat ze zo klein zijn en langzaam groeien werden de stiertjes vroeger naar de destructie gebracht. Jacob heeft op landgoed Vollenhove, de stieren lopen, waar deze in twee jaar met alleen gras en kruiden op tot gezonde beesten naar de slacht gaan. Het vlees brengt hij of zijn vrouw Linda wekelijks bvoor de verkoop.

Geitenkaas

Van Magda en Harry van geitenboerderij de Groote Stroe betrekken we geitenkaas, die Stroese Dame heet. Eens per week staat hij op de markt in Utrecht, daarvoor brengt hij zijn kaas bij ons langs. In het voorjaar is er lammetjes-knuffel-dag waarvoor in de winkel posters worden opgehangen en waar  klanten graag naar toe gaan.

Hollandse sappen

Heel bewust hebben we ook gekozen voor de vruchtensappen van Schulp uit Breukelen. Na een rondleiding door hun bedrijf waren we erg gecharmeerd van hun manier van werken en de kwaliteit die ze leveren. Iedereen die in het weekend langs de vecht gaat fietsen komt langs hun mooie bedrijf.  Hun flesjes zijn vooral bekend uit de horeca, maar doen het ook bij ons in de winkel goed.

Lokaal gebrande koffie

De gouden pakken koffie van de ambachtelijke branderij Boot uit Baarn staan nu ook al weer een paar jaar in de winkel en wordt ook geschonken. Zeker in een chique dorp als Bilthoven waar de concentratie van espresso machines hoog is mocht dit merk niet ontbreken. Hele lekkere  koffie, met een sterk verhaal erachter en een eerlijke prijs voor de boeren.