biodynamische zuivel van zuiver zuivel
Zuiver Zuivel is 100% biodynamische kwaliteitszuivel met het Demeter keurmerk. Demeter staat voor vitale voeding uit een vruchtbare aarde, die bijdraagt aan de gezondheid van mens en planeet: meer integriteit voor het dier, meer biodiversiteit, meer kringloop en meer vitaliteit.
Kalf bij de koe zuivel
Kalf bij de koe is een onderwerp waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het uitzonderlijk. Het vergt ook aanpassingen en extra aandacht op de boerderij. Zuiver Zuivel maakt het mogelijk om specifiek voor deze melk te kiezen. Deze wordt apart opgehaald bij de boer en verwerkt tot de lekkerste zuivel.
Voor iedere melkveehouder is het een zoektocht hoe de kalfjes bij de koe kunnen blijven. Voordelen zijn dat kalfjes een betere weerstand opbouwen, dus minder snel ziek worden, en dat koe en kalf diereigen gedrag kunnen vertonen. Maar het vergt ook aanpassingen op de boerderij. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld dat het kalf niet te veel of juist te weinig melk binnenkrijgt, en het is belangrijk dat de kalfjes niet verwilderen.
Financieel heeft het kalfje bij de koe laten ook een effect. De melk die het kalf drinkt kan immers niet worden verkocht. Extra kosten dus voor de boeren. Om de melkveehouders die kalf bij de koe houden te compenseren, krijgen ze van Zuiver Zuivel 7 cent per liter extra, bovenop de Demeter-toeslag.
Kalf-bij-koe zuivel
14 jun. 2023 column
Kalfje bij de koe: meer ruimte voor diereigen gedrag
De afgelopen eeuw was het in de gangbare melkveehouderij de normaalste zaak van de wereld: kalf en koe werden direct na de geboorte gescheiden. Dit gebeurt nog steeds op grote schaal. De tijden zijn echter aan het veranderen, steeds meer biologische boeren kiezen voor een 'kalfje bij de koe'-aanpak.
27 sep. 2022 nieuws
Melk van kalf & koe die samen blijven
Drie melkveehouders van Zuiver Zuivel houden kalfjes bij de koe. Binnenkort maken zij het mogelijk om specifiek voor de melk van deze boeren te kiezen. De melk wordt apart opgehaald bij de boer en verwerkt tot de lekkerste halfvolle en volle melk.
Zuivel recepten
Sinds jaar en dag de lekkerste kwaliteit
Sinds 1980 maakt Zuiver Zuivel kaas. Daarmee zijn ze het oudste biologisch dynamische kaasmerk in Nederland. Alle melk komt uit Nederland, de fabriek draait op groene stroom en de producten worden verpakt in klimaatneutrale verpakking. Zuiver Zuivel staat voor dierenwelzijn, een mooi landschap, een schone aarde en eerlijke handel. Dat brengen zij in praktijk door samen te werken met 25 Demeter gecertificeerde melkveehouders die respectvol met hun koeien en hun omgeving omgaan.
Halfvolle melk
Weerribben zuivel - 1 Liter
1 39
De melkveehouders voldoen aan de hoogste normen op het gebied van biodiversiteit; ze voldoen namelijk aan de boerenlandvogelcriteria van Vogelbescherming Nederland. Alle melk is afkomstig van koeien met hoorns en wordt zo min mogelijk bewerkt. Zodat het karakter en kwaliteit van de melk optimaal wordt behouden.
De kaas is vegetarisch gestremd, lactosevrij en bereid zonder chemische kleur-, geur- of smaakstoffen en zonder toevoeging van nitraat of salpeterzuur. De kazen van Zuiver Zuivel rijpen op houten planken en krijgen alle tijd om hun uitgesproken volle smaak te ontwikkelen.
Glazen fles met statiegeld
Een glazen fles zorgt voor minder verpakkingsafval en daarnaast blijft de smaak van de zuivel op deze manier van verpakken optimaal. De melk in deze flessen wordt niet fijn geperst en de vetbolletjes blijven intact, waardoor de vetbolletjes nog opromen. Hierdoor ontstaat een roomkraag in de fles, die je door te schudden weer door de melk heen krijgt.
Biodynamische goudse kaas
Gesloten kringloop
Op de boerenbedrijven die leveren aan Zuiver Zuivel wordt gewerkt volgens de richtlijnen van Demeter. Dit keurmerk gaat in de eisen een stukje verder dan biologisch. De koeien houden hun hoorns en er wordt uitgegaan van een gesloten kringloop in de regio. De natuur staat centraal op deze boerderijen; de vruchtbaarheid van de bodem wordt op natuurlijke wijze in stand gehouden door vruchtwisseling en organische bemesting.
Niet gehomogeniseerde melk
De Demeter-richtlijnen geven aan dat producten zo min mogelijk bewerkt mogen worden. Daarom is de melk van Zuiver Zuivel vrij van aroma’s als smaakstof en is de melk ongehomogeniseerd. Homogeniseren is een proces waarbij de vetdeeltjes onder hoge druk door een spleet geperst worden, opdat de vetbolletjes niet meer kunnen opromen. De vetdeeltjes in biodynamische melk vormen een roomkraag op de melk.
Biodynamische zuivel
31 mei 2023 nieuws
Juni: de Maand van het Kalf!
Caring Farmers organiseert samen met boeren, winkels en maatschappelijke organisaties de Maand van het Kalf. De hele maand juni staat in het teken van boerderijen waar (een deel van) de kalfjes voor langere tijd bij hun moeder mogen blijven. Ook Ekoplaza draagt graag een steentje bij aan dit initiatief.
16 mei 2023 nieuws
Ekoplaza ondertekent Manifest Dierwaardige Veehouderij
Als één van de ondergetekenden van het Manifest Dierwaardige Veehouderij steunt Ekoplaza het initiatief van de Dierencoalitie en roepen we het kabinet op om de aanbevelingen wettelijk te verankeren.
14 jun. 2023 column
Kalfje bij de koe: meer ruimte voor diereigen gedrag
De afgelopen eeuw was het in de gangbare melkveehouderij de normaalste zaak van de wereld: kalf en koe werden direct na de geboorte gescheiden. Dit gebeurt nog steeds op grote schaal. De tijden zijn echter aan het veranderen, steeds meer biologische boeren kiezen voor een 'kalfje bij de koe'-aanpak.
27 sep. 2022 nieuws
Melk van kalf & koe die samen blijven
Drie melkveehouders van Zuiver Zuivel houden kalfjes bij de koe. Binnenkort maken zij het mogelijk om specifiek voor de melk van deze boeren te kiezen. De melk wordt apart opgehaald bij de boer en verwerkt tot de lekkerste halfvolle en volle melk.