biodynamische zuivel van zuiver zuivel


Zuiver Zuivel is 100% biodynamische kwaliteitszuivel met het Demeter keurmerk. Demeter staat voor vitale voeding uit een vruchtbare aarde, die bijdraagt aan de gezondheid van mens en planeet: meer integriteit voor het dier, meer biodiversiteit, meer kringloop en meer vitaliteit.
Halfvolle melk

Halfvolle melk

Weerribben zuivel - 1 Liter

ekoplaza-biodynamisch-zuiverzuivel-kalfjebijdekoe-hoorns

Kalf bij de koe zuivel

Kalf bij de koe is een onderwerp waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het uitzonderlijk. Het vergt ook aanpassingen en extra aandacht op de boerderij. Zuiver Zuivel maakt het mogelijk om specifiek voor deze melk te kiezen. Deze wordt apart opgehaald bij de boer en verwerkt tot de lekkerste halfvolle en volle melk. Wil jij een kijkje komen nemen op één van deze boerderijen? Op 24 juni stelt Gerlof Pronk zijn boerderij open voor bezoekers. 

Aanmelden voor de open dag


Sinds jaar en dag de lekkerste kwaliteit 

Sinds 1980 maakt Zuiver Zuivel kaas. Daarmee zijn ze het oudste biologisch dynamische kaasmerk in Nederland. Alle melk komt uit Nederland, de fabriek draait op groene stroom en de producten worden verpakt in klimaatneutrale verpakking. Zuiver Zuivel staat voor dierenwelzijn, een mooi landschap, een schone aarde en eerlijke handel. Dat brengen zij in praktijk door samen te werken met 25 Demeter gecertificeerde melkveehouders die respectvol met hun koeien en hun omgeving omgaan.

De melkveehouders voldoen aan de hoogste normen op het gebied van biodiversiteit; ze voldoen namelijk aan de boerenlandvogelcriteria van Vogelbescherming Nederland. Alle melk is afkomstig van koeien met hoorns en wordt zo min mogelijk bewerkt. Zodat het karakter en kwaliteit van de melk optimaal wordt behouden. 

De kaas is vegetarisch gestremd, lactosevrij en bereid zonder chemische kleur-, geur- of smaakstoffen en zonder toevoeging van nitraat of salpeterzuur. De kazen van Zuiver Zuivel rijpen op houten planken en krijgen alle tijd om hun uitgesproken volle smaak te ontwikkelen. 

Zuivel recepten

Glazen fles met statiegeld

Een glazen fles zorgt voor minder verpakkingsafval en daarnaast blijft de smaak van de zuivel op deze manier van verpakken optimaal. De melk in deze flessen wordt niet fijn geperst en de vetbolletjes blijven intact, waardoor de vetbolletjes nog opromen. Hierdoor ontstaat een roomkraag in de fles, die je door te schudden weer door de melk heen krijgt.

zuiverzuivel-volle-en-halfvollemelk

Biodynamische goudse kaas

Gesloten kringloop

Op de boerenbedrijven die leveren aan Zuiver Zuivel wordt gewerkt volgens de richtlijnen van Demeter. Dit keurmerk gaat in de eisen een stukje verder dan biologisch. De koeien houden hun hoorns en er wordt uitgegaan van een gesloten kringloop in de regio. De natuur staat centraal op deze boerderijen; de vruchtbaarheid van de bodem wordt op natuurlijke wijze in stand gehouden door vruchtwisseling en organische bemesting.

ekoplaza-biodynamisch-zuiverzuivel-demterkoemethoorns-1
ekoplaza-biodynamisch-zuiverzuivel-demterkoemethoorns-3a

Niet gehomogeniseerde melk

De Demeter-richtlijnen geven aan dat producten zo min mogelijk bewerkt mogen worden. Daarom is de melk van Zuiver Zuivel vrij van aroma’s als smaakstof en is de melk ongehomogeniseerd. Homogeniseren is een proces waarbij de vetdeeltjes onder hoge druk door een spleet geperst worden, opdat de vetbolletjes niet meer kunnen opromen. De vetdeeltjes in biodynamische melk vormen een roomkraag op de melk.

image

Juni: de Maand van het Kalf!

Caring Farmers organiseert samen met boeren, winkels en maatschappelijke organisaties de Maand van het Kalf. De hele maand juni staat in het teken van boerderijen waar (een deel van) de kalfjes voor langere tijd bij hun moeder mogen blijven. Ook Ekoplaza draagt graag een steentje bij aan dit initiatief. 

image

Melk van kalf & koe die samen blijven

Drie melkveehouders van Zuiver Zuivel houden kalfjes bij de koe. Binnenkort maken zij het mogelijk om specifiek voor de melk van deze boeren te kiezen. De melk wordt apart opgehaald bij de boer en verwerkt tot de lekkerste halfvolle en volle melk. 

image

Ekoplaza ondertekent Manifest Dierwaardige Veehouderij

Als één van de ondergetekenden van het Manifest Dierwaardige Veehouderij steunt Ekoplaza het initiatief van de Dierencoalitie en roepen we het kabinet op om de aanbevelingen wettelijk te verankeren. 

image

Kalfje bij de koe: meer ruimte voor diereigen gedrag

De afgelopen eeuw was het in de gangbare melkveehouderij de normaalste zaak van de wereld: kalf en koe werden direct na de geboorte gescheiden. Dit gebeurt nog steeds op grote schaal. De tijden zijn echter aan het veranderen, steeds meer biologische boeren kiezen voor een 'kalfje bij de koe'-aanpak.