eet geen dierendag

Doe mee met de diervriendelijkste dag van het jaar! Elke dag dat we minder of geen vlees eten, telt. Wakker Dier heeft Eet Geen Dierendag in het leven geroepen om van 4 oktober de diervriendelijkste dag van het jaar te maken. Voor álle dieren! Doe je mee?

Lekker (W)eten

Lekker (W)eten

Ekoplaza

Meedoen is makkelijk

Zet eens wat anders op tafel dan een stukje vlees, er zijn alternatieven genoeg! En wanneer je even geen inspiratie hebt, biedt Ekoplaza uitkomst. We laten je zien dat geen vlees eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is. 


Minder vlees eten is een kleine moeite en heeft een positieve impact op mens, dier en milieu. In Lekker Weten vind je volop receptinspiratie. Maar liefst 75% van de recepten zijn vegetarisch en zelfs 40% is vegan. 

Recepten zonder vlees

Minder vlees, vis, zuivel & eieren

Bij Ekoplaza willen we een goede balans tussen plantaardige en dierlijke producten in het schap. Daarom lopen we voorop met een grotendeels plantaardig assortiment en vind jij als klant in de winkel dubbel zoveel vleesvervangers als vlees. Want wanneer we meer plantaardig en minder vlees eten, krijgen we balans. Op het bord, in de landbouw en op aarde. 

Beter voor jou en beter voor de wereld

Ons land telt te veel dieren op een kleine ruimte. Dat leidt tot veel dierenleed en grote risico’s voor de gezondheid door ziekten die overspringen van dier op mens. Als we dieren houden op een manier die aan de hoogste welzijnseisen voldoet, is dat beter voor het klimaat en gezonder voor de mens.

Waarom minder vlees eten? 

Door één week lang geen vlees en zuivel te consumeren verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart een heleboel.

  • Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 150 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees. 
  • Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. 
  • Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren, bespaar je dus ongeveer 121 km rijden met een gemiddelde auto.
    Bron: Nationale Week Zonder Vlees
Recepten zonder vlees

Plantaardige producten

Eiwitten, hoe vervang je die?

Bij een plantaardig dieet verdwijnen zuivel, vlees en eieren van het menu. Een veelgehoorde vraag is: krijg je dan nog wel voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten binnen? Je kunt dit prima opvangen met andere producten. Wist je dat peulvruchten bijvoorbeeld rijk zijn aan plantaardige eiwitten? Ook groenten, kiemen, noten en zaden vormen een goede bron. Net als veel kant-en-klare vleesvervangers. Toch bang voor tekorten? Vang het dan op met plantaardige eiwitpoeders. 

ekoplaza-biologisch-suikerbewust-saladebowl