23 aug. 2022 editorial

De 5 beste bespaartips voor je boodschappen

img

Je hoort het veelvuldig in het nieuws en voelt het misschien ook in je portemonnee. De afgelopen tijd is de inflatie hoog en door omstandigheden zijn er allerlei forse prijsstijgingen. Onder andere graan en zonnebloemolie is duurder geworden, maar ook andere productprijzen stijgen. Wil jij op de uitgiften van je boodschappen letten, maar tegelijkertijd ook gezond én duurzaam eten? Dat kan. Dit zijn de beste bespaartips om low budget te koken en je biologische boodschappen te doen. 

Wat zijn de beste bespaartips voor mijn boodschappen?

Tip 1: Verspil zo min mogelijk en benut alle restjes
Tip 2: Eet met de seizoenen mee
Tip 3. Ruil vlees in voor peulvruchten
Tip 4: Stap over op het huismerk
Tip 5: Check de aanbiedingen en word Ekovriend


Tip 1: Verspil zo min mogelijk en benut alle restjes

Verspilling komt voor bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij jou thuis. Waar voedsel wordt verkocht, is voedselverspilling (helaas) onvermijdelijk. Bij elke schakel valt er winst te behalen én dus geld te besparen.

Kook precies genoeg en hergebruik producten die je over hebt. Maak je een dubbele hoeveelheid van bijvoorbeeld ratatouille, dan kun je er de volgende dag een quiche met volkorenbladerdeeg van maken. Heb jij thuis bananen in de fruitschaal die een beetje bruin beginnen te worden? Je kunt deze nog prima gebruiken om bananenbrood van te bakken. Check ook altijd je voorraad voordat je boodschappen gaat doen. Maak vervolgens een planning én een boodschappenlijst zodat je minder snel in de verleiding komt om je karretje vol te laden met producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Zet je koelkast op 4ºC om te zorgen dat gekoelde spullen zo lang mogelijk bewaard kunnen blijven. Gebruik je zintuigen bij de THT-datum verstreken is. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit! Meer no waste tips vind je hier. 

Tip 2: Eet met de seizoenen mee

Groente en fruit groeien meestal in een bepaald seizoen. In deze periode smaakt het lekker, komt het van dichtbij en bovendien is het duurzamer. De groente en fruitproducten die volop aanwezig zijn in het seizoen, presenteren we op het eerste schap dat je bij ons in de winkel ziet en zijn vaak scherp geprijsd. Het is dus niet alleen duurzaam om met de seizoenen mee te eten, je bespaart ook geld!

Tip 3. Ruil vlees in voor peulvruchten 

Wanneer je de balans opmaakt op je kassabonnetje, zal je zien dat vlees vrij duur is. Door vaker te kiezen voor peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of bruine en witte bonen ben je goedkoper uit en nog duurzaam bezig ook. Planten groeien als vanzelf en stoten geen gassen uit. Ze eten geen voer van ver weg en bevatten vrijwel alle noodzakelijke voedingsstoffen. Dat is win-win!  

Tip 4: Stap over op het huismerk

Kies jij altijd voor de grotere merken wanneer je boodschappen doet? Probeer dan ook eens de producten van het huismerk. Met meer dan 300 alledaagse producten vind je ons huismerk door de hele winkel terug. Het Ekoplaza huismerk maakt biologische levensmiddelen voor de juiste prijs bereikbaar voor iedereen. Hiermee kun je zorgeloos genieten van lekkere en vitale voeding voor een kleiner prijsje, zonder in te boeten op smaak of duurzaamheid. Het bespaart geld, voelt goed én smaakt goed.

Tip 5: Check de aanbiedingen en word Ekovriend

Elke woensdag vind je allerlei nieuwe aanbiedingen en deze kunnen de kosten voor je boodschappen flink verlagen. Vooral wanneer het producten zijn die toch al op je boodschappenlijstje staan. Blader door onze actiefolder (ook online!) en speur naar producten die je regelmatig koopt. Door ze te kopen wanneer ze in de aanbieding zijn, bespaar je uiteindelijk geld. En wist je dat je de aanbiedingen van volgende week al kunt zien? Zo plan je helemaal voordelig!

Wanneer je Ekovriend wordt, profiteer je van speciale aanbiedingen. Je spaart voor allerlei voordelen voor jezelf of voor duurzame projecten en goede doelen die bijdragen aan een betere wereld. Bij elke euro ontvang jij één Eko. Daarnaast ontvang je ook nog eens extra Eko’s op speciaal geselecteerde boodschappen. Heb je voldoende Eko’s gespaard? Dan wissel je ze in voor gratis boodschappen.