DUURZAME VIS!
Fish and More is het eerste Nederlandse merk voor biologische vis, schaal- en schelpdieren, met bovendien alle keurmerken voor duurzaamheid. Logisch, want vis zit in de genen van eigenaar Jurgen van Bakel. Met een vader die in de vis zat, wilde hij niets liever dan visboer worden. Een duurzame, biologische visboer!
Fish and More
EERLIJK VOOR MENS EN MILIEU
“Een keurmerk is belangrijk. Het zorgt voor controle op de visserij en toezicht op de verwerkers; mijn bedrijf dus. Op deze manier kunnen we eerlijke en duurzame producten aanbieden. Het MSC-keurmerk garandeert dat een vis duurzaam gevangen is. Voor de biologische gekweekte vis houdt SKAL toezicht. In Nederland zijn er slechts enkele verwerkers gecertificeerd, waaronder wij.
Ons hele productieproces voldoet aan de wettelijke biologische eisen en daarom mogen wij het EKO-keurmerk dragen. Onze zalm-, forel- en makreelfilet wordt op hout gerookt. Ook hanteren we authentieke zoutmethodes. In tegenstelling tot reguliere vis - die ze injecteren met pekelwater - smeren we onze vis in met een zoutmengsel. Dit ontrekt veel vocht en je houdt dus pure vis over. Zodra de vis is verwerkt, wordt het verpakt, krijgt het een etiket en gaat het naar de winkels.”
Sinds kort werkt Jurgen met het nieuwste luchtdesinfectie-systeem. Hij wilde graag minder schoonmaakmiddelen kunnen gebruiken, maar wel een nóg schonere werkplek kunnen garanderen. Dit desinfectie-systeem elimineert bacteriën, schimmels en virussen wat het voor Jurgen mogelijk maakt om op nog duurzamere wijze te werk te gaan zonder gebruik van onnodige schoonmaakmiddelen.
WILDE SOCKEYE ZALM
DUURZAAM GEVANGEN
Van vis met het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) kun je met een gerust hart genieten. Zoals van deze wilde sockeye zalm. Deze vis is wild gevangen en de vissers houden rekening met de draagcapaciteit van aquatische ecosystemen en vissen dus niet meer dan het ecosysteem aankan. De sockeye zalm is misschien wel de mooiste soort zalm van alle wilde zalmsoorten. Dit heeft hij te danken aan de dieprode kleur en fantastische smaak. De sockeye zalm van Fish and More is meer dan alleen MSC gecertificeerd. De vis wordt ver op zee gevangen in plaats van dicht aan de kust. Dit gebeurt met haken en niet met grote netten omdat dit veel stress en blauwe plekken veroorzaakt.
Daarnaast kiest Fish and More alleen voor de grote volwassen vissen met een mooie donkere kleur. De sockeye zalm wordt door vaklui volledig met de hand gefileerd om de beste structuur en kwaliteit te behouden.
Scholfilet
ZONDER BIJVANGST
Fish&More verkoopt schol die is gevangen tussen september en november en vervolgens direct is ingevroren. Dit is het beste moment om de scholfilet te vangen. In de maand januari legt de schol nieuwe eitjes en moet deze juist niet gevangen worden. Tot de maand september heeft de schol vervolgens de tijd om te groeien. Hiermee kunnen zij het gehele jaar door dezelfde hoge kwaliteit leveren. Er wordt bewust gekozen om enkel de grootste maat schol te gebruiken, omdat deze vis dan al meerdere malen voor nakomelingen heeft gezorgd.
De scholstand is op dit moment erg goed in de Noordzee. Er is echter nog wel een risico voor schol die wordt gevangen die kleiner is dan 27cm. Deze mag namelijk niet voor menselijke consumptie worden gebruikt en zou bij bijvangst daarom niet bij de visafslag gebruikt worden. Omdat dit niet duurzaam is, kiest Fish&More ervoor om enkel bij vissersboten in te kopen die netten met een grotere maaswijdte hebben. Hierdoor is er geen bijvangst van te kleine schol.