Rode bietensoep
Rode bietensoep

Soep

Rode bietensoep

  • Soep
  • 4 personen

Ingrediënten lijst

1,5 pot Kleinstesoepfabriek groentebouillon (verdund goed voor 1 liter bouillon)
400 g rode bieten, vers of gekookt
200 ml bietensap
150 tot 200 g broccoli, cavolo nero of spitskool
100 g droge witte bonen of 250 g gekookt uit een potje.
100 g uien (fruiten in olie)
70 g tomatenpuree, geconcentreerd
60 g (1 middelgrote) wortel, in stukjes
20 g (2 el) zonnebloem of olijfolie
15 g citroen naar wens
13 g miso
7 g knoflook (circa 1 teen)
2 g dille droog
1 g korianderzaad gemalen
1 g zwarte peper
1 g piment gemalen
1 g kombu (koken met de bonen)
1 g laurier
1 g bonenkruid
1 g geelwortel
1 g nootmuskaat
1 g kruidnagel
eventueel peterselie fijn gesneden
eventueel 11 g zout
eventueel zure room

BEreidings wijze

  1. Pel en snipper ui en knoflook, schrap de wortel, pel de bieten; snijd dit alles in fijne blokjes en snipper de kool.
  2. Doe de bouillon en kombu in een pan. Voeg hier de ongekookte bonen en ongekookte bieten aan toe, en laat dit in 1 uur gaar koken.
  3. Gebruikt u voorgekookte bieten en bonen uit pot? Voeg deze dan aan de bouillon toe en laat 5 minuten koken.
  4. Verhit de olie in een hapjespan en fruit ui en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak kort om hem te ontzuren. Doe er een scheutje water bij en een druppel citroensap en voeg de wortel en kool toe. Stoof dit geheel een paar minuten. Haal de pan van het vuur.
  5. Voeg zodra de bonen en bieten gaar zijn de gefruite ui en groenten toe aan de bouillon.
  6. Voeg de kruiden, specerijen en het bietensap toe aan de pan, eventueel zout naar smaak en laat de soep 3 minuutjes zachtjes koken. Proef of de soep niet te zoet is (door wortel en bietjes) en maak hem naar smaak iets pittiger met citroensap.
  7. Roer de fijngehakte peterselie door de zure room en zet een bolletje hiervan op elk bord soep. Bestrooi eventueel met nog wat verse dille.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is gemaakt door Kleintesoepfabriek.