Preistamppot met gebakken tempeh
Preistamppot met gebakken tempeh

Hoofdgerecht

Preistamppot met gebakken tempeh

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 635 kcal / portie

Ingrediënten lijst

1 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
300 g tempeh, in plakjes
100 ml plantaardige drink naar keuze
75 g walnoten, gehakt
25 g plantaardig alternatief voor boter
2 à 3 grote preien, schoongemaakt en in ringen
1 teentje knoflook, geperst
5 el ketjap asin
2 el plantaardige olie
1 tl sambal
1 tl gemalen gember
1 tl gemalen komijn
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
½ tl komijnzaad

BEreidings wijze

  1. Maak een marinade van de ketjap met de sambal, knoflook, gember- en komijnpoeder. Leg de plakjes tempeh erin en laat een half uur marineren.
  2. Kook intussen de aardappels gaar in een grote pan met ruim water en een snuf zout, dat duurt ca. 15-20 minuten.
  3. Verhit tegelijkertijd 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de preiringen aan beide kanten bruin. Vermaal de hele specerijen grof in een vijzel. Voeg toe aan de prei en bak even mee.
  4. Giet de aardappelen af en laat in de warme pan een paar minuten uitstomen.
  5. Verwarm in een apart pannetje de drink met de plantaardige 'boter' en voeg toe aan de aardappelen. Stamp tot een semi-gladde puree. Voeg de prei en de walnoten toe en schep goed door. Houd warm.
  6. Verhit de overgebleven olie in de koekenpan en bak hierin de tempehplakken op middelhoog vuur aan beide kanten bruin. Pas op, de marinade verbrandt makkelijk als het vuur te hoog staat.
  7. Serveer de stamppot met de gebakken tempeh.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Winter 2025