Parelgort-pastinaakkrans
Parelgort-pastinaakkrans

Hoofdgerecht

Parelgort-pastinaakkrans

  • Hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 364 kcal / portie

Ingrediënten lijst

400 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt en in plakjes
330 g pastinaak, geschild en in stukjes gesneden
150 g parelgort
100 g geblancheerde hazelnoten, geroosterd tot goudbruin (beetje achterhouden voor garnering)
50 g Parmigiano Reggiano of vegan kaasalternatief, geraspt
3 teentjes knoflook, geperst
2 takjes rozemarijn, naaldjes afgerist en gehakt
1 ui, gehalveerd en in plakjes
3 el olijfolie (of boter) + extra om in te vetten
3 el bladpeterselie, fijngehakt
2 el gemalen lijnzaad
2 el salie (alleen de blaadjes), fijngesneden
1 tl five spices specerijenmix
Zout & gemalen peper
GEDROOGDE SINAASAPPELSCHIJFJES:
100 g suiker
2 sinaasappels, in zo dun mogelijke schijfjes gesneden met een scherp mes
½ citroen, alleen het sap
Ook nodig: krans- of tulbandbakvorm van 22-24 cm, ingevet met boter of zonnebloemolie

BEreidings wijze

  1. Maak vantevoren de sinaasappelschijfjes. Kook 100 ml water met de suiker en het citroensap in een pannetje tot een siroop. Laat daarna afkoelen en giet in een kommetje. Verwarm de oven voor op 80°C.
  2. Leg de schijfjes in de siroop, haal ze er één voor één goed door. Veeg ieder schijfje af aan de rand van de kom en leg ze los van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog de sinaasappelschijfjes ca. 4 uur in de oven. Draai ze halverwege de droogtijd om. Bewaar tot gebruik in een luchtdichte bak met stukjes bakpapier ertussen.
  3. Bereid de parelgort zoals op de verpakking staat vermeld en bewaar (dus voordat je afgiet) 4 eetlepels van het kookvocht.
  4. Kook intussen de pastinaken zacht en gaar in een grote pan met water met een snuf zout. Giet ze goed af, doe ze terug in de pan, dek af en laat een paar minuten uitstomen. Pureer ze vervolgens grof.
  5. Meng het gemalen lijnzaad door het gereserveerde kookvocht van de parelgort en zet dit plakkerige mengsel opzij.
  6. Verhit de olie of boter op middelhoog vuur in een ruime koekenpan met de ui en knoflook. Fruit zacht en goudbruin in ca. 3 minuten, roer er daarna de paddenstoelen, rozemarijn en salie door. Bak tot de paddenstoelen goudbruin zijn en het vocht is verdampt. Schep alles in een grote mengkom en zet opzij om af te koelen. Haal er eventueel een paar mooie plakjes paddenstoel uit voor de garnering.
  7. Bekleed de ingevette bakvorm met dunne stroken overlappend bakpapier.
  8. Schep de gepureerde pastinaak, de gekookte parelgort, de plakkerige zaadmix, geraspte ‘kaas’, gehakte peterselie en hele hazelnoten door het gebakken paddenstoelenmengsel in de kom. Breng royaal op smaak met zout en five spices specerijenmix. Meng alles goed door elkaar. Schep het mengsel in de vorm en druk het stevig aan. Strijk de bovenkant glad en zet tot 24 uur afgedekt in de koeling om op te stijven.
  9. Verwarm de oven voor op 180°C.
  10. Bedek de bovenkant van de vorm met aluminiumfolie en bak de krans ca. 45 minuten in de oven of tot een spies gestoken in het midden van het mengsel er gloeiend heet uitkomt.
  11. Leg een groot serveerbord op de krans en keer om. Til voorzichtig de vorm eraf. Garneer met gedroogde sinaasappel, paddenstoelen, hazelnoten en rozemarijn.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Feest 2023. Wijntip: Catarratto Pinot Grigio van Purato. Deze wijn is licht verfrissend en de aroma's van tropisch fruit en citrus zorgen ervoor dat de lichte, aardse smaken van de pastinaak en de textuur van de parelgort mooi worden gecomplementeerd.