Oriëntaalse groenten-pickle
Oriëntaalse groenten-pickle

Bijgerecht

Oriëntaalse groenten-pickle

  • Bijgerecht
  • 6 personen
  • 41 kcal / portie

Ingrediënten lijst

750 g mengsel van stevige groenten naar keuze (bijv. wortel, bloemkool, paprika, bleekselderij, kool)
40 ml witte wijnazijn
15 g zout
2 teentjes knoflook, geperst
2 takjes dille
1 blad witte kool
1 tl venkelzaad
1 tl korianderzaad
1 tl nigellazaad
½ tl komijnzaad
Ook nodig: gesteriliseerde weckpot met inhoud van 1 liter

BEreidings wijze

  1. Werk heel schoon en was je handen goed. Snijd de groenten in kleine stukjes of reepjes. Los het zout op in 500 ml water en voeg de azijn toe.
  2. Doe de specerijen onderin de pot, gevolgd door de knoflook, groenten en de dille. Druk goed aan en zorg dat de groenten de pot voor driekwart vullen.
  3. Giet het pekelwater erbij en laat dat goed tussen de groenten zakken. Alles moet onder staan. Dek af met het koolblad en stop dat rondom goed in. Veeg de randen van de pot schoon.
  4. Vul een boterhamzakje met wat pekelwater en leg dit bovenop als gewicht. Zorg ervoor dat het zakje alles afdekt. Leg het deksel losjes op de pot maar sluit niet echt af; er moet gas kunnen ontsnappen. Laat zo 5–7 dagen fermenteren op kamertemperatuur.
  5. Verwijder het zakje, druk de groenten opnieuw aan en sluit de pot. Bewaar vanaf nu in de koelkast.

Boodschappen lijst

Tips

Hoe weet je wanneer de pickle klaar is? Door te proeven (met een schone lepel!). Als je proeft en je merkt dat de smaken complexer zijn geworden - de geur en smaak is veranderd van neutraal naar aangenaam fris en licht zuur, dan is je pickle klaar voor gebruik. Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst 2025.