Entrecote met aardappel-knoflookmousseline
Entrecote met aardappel-knoflookmousseline

Hoofdgerecht

Entrecote met aardappel-knoflookmousseline

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 603 kcal / portie

Ingrediënten lijst

850 g kruimige aardappels, geschild
400 g spruitjes, schoongemaakt
200 ml room
4 entrecôtes
1 bol knoflook
2 el witte balsamicoazijn
2 el boter
Snufje nootmuskaat (versgeraspt of poeder)
Scheutje zonnebloemolie
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd een stukje van de bovenkant van de knoflookbol zodat je de teentjes ziet. Zet de bol op een stuk aluminiumfolie en giet er ruim olie over. Voeg peper en zout toe en vouw de folie dicht. Bak de knoflook +/- 40 minuten in de oven totdat deze zacht is. Maak de folie de laatste 15 minuten open zodat de knoflook iets kan kleuren. Laat afkoelen en druk dan de pulp uit de tenen.
  3. Kook de aardappels gaar. Giet ze af en laat ze uitstomen in de nog hete pan. Pureer de aardappels zo fijn mogelijk. Breng de room aan de kook en roer door de puree. Voeg de knoflookpulp toe aan de puree en roer goed door. Breng de mousseline op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Houd warm.
  4. Blancheer de spruitjes 5 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af en doe ze in een pan met een scheutje water en de balsamicoazijn. Breng aan de kook en laat het vocht langzaam verdampen tot de spruitjes een glanzend laagje hebben. Roer 1 eetlepel van de boter erdoor.
  5. Bestrooi de entrecotes met zout. Verhit een koekenpan op hoog vuur met een scheutje zonnebloemolie. Leg de entrecotes in de pan en bak aan iedere kant 2 à 3 minuten. Houd de entrecotes in beweging tijdens het bakken maar prik er niet in. Voeg de overige eetlepel boter toe en wals de entrecotes erdoorheen. Neem de entrecotes uit de pan en laat ze, afgedekt met aluminiumfolie, 1 tot 2 minuten rusten. Voeg peper en eventueel zout naar smaak toe.
  6. Serveer alles op warme borden.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Feest Wijntip: Een klassieke Bordeaux met een kruidige geur, veel fruitigheid in de smaak en een sappige afdronk. Het kruidige en straffe van de wijn wordt door het rundvlees heerlijk zacht van smaak. Rooster ook wat groenten naast het knoflookpakketje in de oven: tomaatjes, stukjes bloemkool, pastinaak, of wat je maar hebt liggen. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met een korrel zeezout.