Crostini met rauwe ham en blauwe bessenchutney
Crostini met rauwe ham en blauwe bessenchutney

Bijgerecht

Crostini met rauwe ham en blauwe bessenchutney

  • Bijgerecht
  • 10 personen
  • 132 kcal / portie

Ingrediënten lijst

75 g mascarpone
10 schijfjes meergranen stokbrood (of wit)
5 plakjes rauwe ham, gehalveerd
Paar takjes tijm
Scheut olijfolie
BLAUWE BESSENCHUTNEY:
300 g blauwe bessen
1 sjalot, fijngesnipperd
2 el balsamicoazijn (of een fruitazijn)
1 el olijfolie
1 el rietsuiker
Snufje kaneel
Snufje piment
Ook nodig: gesteriliseerd jampotje met deksel

BEreidings wijze

  1. Verwarm voor de chutney de olijfolie in een pannetje met dikke bodem en fruit hierin het sjalotje glazig. Voeg de rest van de chutneyingrediënten toe, roer goed door en breng aan de kook. Zet daarna het vuur meteen laag. Stamp het mengsel fijn in de pan en laat ca. 15 minuten pruttelen, of totdat het is ingedikt.
  2. Schenk de hete chutney direct in een gesteriliseerde pot en sluit af. Laat afkoelen en zet vervolgens in de koeling om koud te worden (minimaal 4 uur).
  3. Verwarm voor de crostini de oven voor op 180°. Besprenkel de schijfjes stokbrood met olijfolie. Toast ze in de oven in 5 tot 10 minuten krokant (let op verbranden, keer eventueel halverwege). Laat afkoelen.
  4. Leg de crostini op een serveerplank of bord en bestrijk met de mascarpone. Leg op elke crostini een half plakje rauwe ham. Schep er een lepel blauwe bessenchutney op en maak af met een klein takje of een paar blaadjes verse tijm. Serveer meteen.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Zomer 2024.