Biefstuk met portsaus, tarte tatin van witlof en knolselderijtorentjes
Biefstuk met portsaus, tarte tatin van witlof en knolselderijtorentjes

Hoofdgerecht

Biefstuk met portsaus, tarte tatin van witlof en knolselderijtorentjes

 • Hoofdgerecht
 • 4 personen

Ingrediënten lijst

4 biefstukjes
4 stronkjes witlof
4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 grote knolselderij
150 ml runderbouillon
120 ml port
100 g boter (waarvan 25 g in koude blokjes)
80 g fijngesneden groentemengsel van wortel, ui en knolselderij
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1½ el rietsuiker
1 tl zwarte peperkorrels
Ook nodig: ovenschaal en 4 ramequins van 8 cm

BEreidings wijze

 1. Verwarm voor de portsaus een klontje van de boter - ca. 25 gram - en stoof hierin de fijngesneden groenten zacht met de tijm, laurier en de peperkorrels; ± 10 minuten op laag vuur.
 2. Blus af met 100 ml van de port en giet de runderbouillon erbij. Kook op laag vuur de helft in en haal dan van het vuur. Zet opzij.
 3. Verwarm de oven voor op 180ºC.
 4. Schil intussen de knolselderij en snijd in plakken van ca. 6 cm dik. Steek of snijd er zoveel mogelijk torentjes uit van ca. 3 cm doorsnede.
 5. Beboter de ovenschaal gul met boter - gebruik zo’n 30 gram - en vul met een laagje water van ca. 2 cm. Zet de knolselderijtorentjes erin en plaats de schaal 15 minuten in de oven. Keer de torentjes om en zet nog eens ca. 15 minuten in de oven tot de knolselderij gaar is en het water is verdampt.
 6. Vet intussen de ramequins goed in met boter (gebruik ca. 20 gram) en bestrooi met de rietsuiker.
 7. Snijd via de onderkant zoveel mogelijk van de harde kern uit de witlof maar zorg dat de blaadjes aan elkaar blijven. Snijd de punt van de stronkjes af zodat er stevige “roosjes” van ca. 3 cm lengte overblijven. Bestrooi de witlof met zout en peper en zet de stronkjes met de onderkant naar boven in de ramequins. Steek 4 rondjes van ca. 9 cm Ø uit het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in. Leg de rondjes op de witlof en stop de randjes rondom netjes naar binnen. Maak in het midden een kleine opening van ½ cm (schoorsteentje). Bak de tartes tatin in ca. 20 minuten goudbruin en krokant in de oven.
 8. Bestrooi de biefstukjes met zout en peper. Bak ze tot de gewenste gaarheid en blus het braadvocht af met de overige port. Haal het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie rusten.
 9. Zeef intussen de portsaus en giet bij het braadvocht. Warm goed door en klop er, van het vuur af, de koude klontjes boter door met een garde.
 10. Leg het vlees - naar wens in plakken - op warme borden en stort er voorzichtig een witlof tarte tatin naast. Zet de knolselderijtorentjes erbij, drapeer de saus deels over het vlees en serveer meteen.

Boodschappen lijst

Tips

Dit gerecht komt uit Lekker Weten Winter