Arancini in pittige tomatensaus
Arancini in pittige tomatensaus

Bijgerecht

Arancini in pittige tomatensaus

  • Bijgerecht
  • 4 personen
  • 661 kcal / portie

Ingrediënten lijst

ARANCINI (risottoballetjes):
200 g risottorijst
150 ml plantaardige drink naar keuze
100 g maiszetmeel
70 g paneermeel
60 g vegan bacon
60 g geraspte fermentino (vegan parmezaan)
2 groentebouillontabletten
1 teen knoflook, geperst
2 el olijfolie
Frituurolie
PITTIGE TOMATENSAUS:
2 blikken gepelde tomaten
2 tenen knoflook, geperst
1 rode ui, gesnipperd
1 rode peper, fijngehakt
2 el Pizza & Pasta olie
1 el balsamicoazijn
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Breng een pan water met de bouillontabletten aan de kook. Zet klein en houd warm.
  2. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de rijst toe en fruit 3 minuten. Voeg steeds een scheut hete bouillon toe en roer tot deze door de rijst is opgenomen. Herhaal tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 minuten. Meng de geraspte fermentino erdoor. Schep de risotto in een ruime, lage schaal en laat 1 uur afkoelen.
  3. Bak, in een beetje olie, de bacon uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Hak fijn.
  4. Verhit voor de saus de Pizza & Pasta olie in een pan en fruit de rode ui zacht. Voeg de knoflook en rode peper toe en bak 1 minuut mee. Doe de gepelde tomaten en de balsamicoazijn erbij en breng aan de kook. Laat op laag vuur ca. 15 minuten zachtjes doorkoken. Pureer naar wens met een staafmixer tot een fijne of wat grovere saus. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Maak de arancini: maak je handen vochtig en schep 1½ eetlepel risotto in je natte hand. Maak plat, leg er een ½ theelepel bacon op en vouw de rijst eromheen. Herhaal tot je ca. 16 balletjes hebt.
  6. Doe het maiszetmeel, de drink en het paneermeel in 3 diepe borden. Haal de balletjes achtereenvolgens door het maiszetmeel, drink en het paneermeel.
  7. Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180°C. Controleer de temperatuur eventueel met een keukenthermometer. Frituur de balletjes in kleine porties in 4 minuten goudbruin. Serveer de arancini met de tomatensaus.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Winter 2023.