22 mrt. 2023 nieuws

Samen vergroten we de biodiversiteit

img

Het is lente: hét moment om de bloemetjes buiten te zetten. Door te kiezen voor biologische boodschappen help je al om de biodiversiteit te vergroten. Maar samen met onze klanten gaan we deze lente meer doen. Daarom start Ekoplaza een verzamelactie. In samenwerking met imkerij De Traay, Blossombs en jou als klant kleuren we de wereld met wilde biologische bloemen. Zo creëren we overal kleine voedselparadijsjes voor bijen en vlinders. 

Bij Ekoplaza krijg je van 15 maart tot en met 25 april bij elke 15 euro aan boodschappen een Blossomb. Dit is een kleurrijk bloembolletje met biologische zaadjes voor wilde bloemen voor in je tuin of op je balkon. De bolletjes zijn gemaakt van natuurlijke klei en natuurlijke kleurpigmenten. Ze zijn vriendelijk voor de bijen, zorgen we voor meer planten en beschermen we samen de biodiversiteit.  

Een kleurrijke bedoeling
Inkarnaatklaver is één van de bloemzaadjes. Het wordt ook wel Franse klaver genoemd en is een klaversoort met zachte, donkerrode, pluimachtige bloemen die wel 20 tot 50 cm groot wordt. Deze bijzondere, behaarde bloemen zijn een feest voor vlinders, (wilde) bijen en hommels. Wat Inkarnaatklaver zo nuttig maakt is dat ze stikstof uit de lucht kan opnemen. Dit maakt deze klaver tot de ideale bodemverbeteraar en groenbemester. Zowel de bloemen als het frisgroene klaverblad zijn eetbaar in een salade, stamppot of bloemboter. Volgens kenners is deze klaversoort zelfs de lekkerste klaver die er bestaat. De bloemkoppen kunnen ook als thee worden gebruikt.

Er zijn in totaal 16 verschillende biologische zadenmixen verkrijgbaar. Blossombs hebben de kleuren Terra Red, Olive, Pink Blush, Ochre, Misty Blue, Dusty Rose, Dark Brown, Mint, Camel, Orange, Green, Ivory, Peach, Lavender Blue, Mauve Chalk en Soft Grey. Elke kleur bevat een andere zadenmix, welke onder andere bestaan uit grote klaprozen, witte dille, gele ganzenbloem en nog heel veel meer.

Imkerij de Traay als partner
Steeds meer flora en fauna dreigt uit te sterven, terwijl biodiversiteit nodig is voor een gezonde wereld. Wij strijden daarvoor, samen met onze boeren en leveranciers. Al jaren vind je bij Ekoplaza de biologische honing van De Traay. Als imkerij staan zij dichtbij de natuur en dat betekent voor hen dat duurzaamheid onlosmakelijk verbonden is met hun producten. Dennis van Teylingen namens de Traay: "Het idee kwam vanuit Ekoplaza en toen we hiervan hoorden was voor ons natuurlijk al snel duidelijk dat we graag onze naam aan een actie als dit willen verbinden. Het helpt immers om de biodiversiteit te vergroten. Samen creëren we met deze actie overal kleine voedselparadijsjes voor bijen en vlinders." Van 15 tot en met 28 maart ontvangen klanten bij aankoop van een knijpfles of pot honing van de Traay een gratis verzameldoosje ter waarde van €2,49 inclusief één Blossomb. "We hebben al heel veel goede reacties gekregen, zo willen mensen bijvoorbeeld weten of ze de Blossombs na afloop van de actie ook kunnen blijven kopen," aldus Dennis. 

Biodiversiteit
Onze boeren zorgen voor een rijk bodemleven wat vervolgens zorgt voor een rijke biodiversiteit boven de grond. Samen kijken we vervolgens wat we extra kunnen doen voor de bijen, insecten en vogels. Want door chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken komt er gif in de bodem, het drinkwater en in de gewassen zelf. Insecten krijgen dat binnen en gaan dood. Terwijl insecten zoals bijen van belang zijn voor bestuiving en andere insecten de voeding van vogels vormen. Niet alleen op de akkers van de boer, maar ook in jouw tuin of balkon kunnen we vriendelijk maken voor bijen. Samen zorgen we voor minder stenen en meer planten! 

Lees meer over de verzamelactie