04 okt. 2023 nieuws

Petitie 'Houd ons voedsel Gentech Vrij' aangeboden aan Tweede kamer

img

Update 20-10-2023

Goed nieuws! Naar aanleiding van onderstaande petitie, waarbij wij samen met de bio-sector pleiten dat ieder een keuze moet hebben wat betreft gentechvrij voedsel, is er gisteren een motie aangenomen in De Tweede Kamer. Kamerlid Eva Akerboom van Partij voor de Dieren heeft onderstaande motie ingediend en die is met ruime meerderheid aangenomen. 

"De Kamer, constaterende dat de Europese Commissie met een voorstel is gekomen om de regels voor genetisch gemanipuleerde gewassen te versoepelen,

constaterende dat dit voorstel tot veel onzekerheid leidt bij consumenten, de biologische sector, boeren en veredelaars die gentechvrij willen blijven,

verzoekt de regering zich actief in te zetten voor het waarborgen van de keuzevrijheid van de consument, de wens van de biologische sector om gentechvrij te blijven en het tegengaan van monopolisering van ons voedsel."

Het is nu aan Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, om hier vervolg aan te geven.


04-10-2023

Als het aan de Europese Unie ligt eten we binnenkort allemaal genetisch gemanipuleerde voeding, zonder dat we het weten. De sterke lobby van de agro-industrie heeft het bijna voor elkaar gekregen om de wetgeving rondom GMO te versoepelen. De petitie 'Houd ons voedsel Gentech Vrij' met ruim 45.000 handtekeningen werd dinsdag 3 oktober aangeboden aan de Tweede Kamer. 

De actie zijn we gestart omdat we - samen met verschillende andere bio winkels - vinden dat we een keuze moeten hebben. Zodat we kunnen blijven kiezen voor voedsel, zoals de natuur het bedoeld heeft, zonder geknutsel, geknip en geplak. 


Hierom zijn wij geen voorstanders van GMO
De Europese Unie wil de verplichte vermelding van GMO op het etiket loslaten. Hoe weet je dan straks nog wat je eet? GMO hoort thuis in een laboratorium. Niet op akkers waar GMO kan overwaaien naar boeren die het niet willen. Dit betekent het einde voor gegarandeerd GMO-vrij voedsel (zoals biologische voeding!) en dus ook het einde van keuzevrijheid van burgers.

Tevens hebben geld gedreven agri-food bedrijven flink geïnvesteerd in GMO-technieken. Hun belangrijkste zorg is om hun aandeelhouders tevreden te houden, niet om te wereld te voeden. Met patenten op GMO gewassen krijgen ze straks exclusieve rechten over natuurlijke eigenschappen van planten. Kortom, DNA van de natuur wordt commercieel bezit. Big business waarmee je de macht over de wereld in handen krijgt.Bedankt als jij je handtekening verbonden hebt aan de petitie! Samen met alle betrokken partijen stonden we hier ook namens jou. Wil je meer weten over de campagne en de petitie? Lees ook onderstaande artikelen. 

Bert van Ruitenbeek, directeur bij Stichting Demeter zet zijn vraagtekens bij de intrede van GMO
De campagne 'Houd ons voedsel gentechvrij' van start