04 sep. 2023 nieuws

Gentech ingewikkeld? Doe de quiz!

img

De Europese Commissie wil de regels voor nieuwe vormen van gentechnologie versoepelen. Het wetsvoorstel houdt in dat een vorm van genetische modificatie waarmee je DNA kunt aanpassen, ongemerkt zijn intrede kan doen in de Nederlandse landbouw. Het is een onomkeerbare wijziging die het recht op de keuze voor gentechvrije voeding onmogelijk maakt. Ook Bert van Ruitenbeek, directeur bij Stichting Demeter voor biodynamische landbouw en voeding zet zijn vraagtekens bij de herziening van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken.

“Chemours, Tata Steel… Maar ook bij de zaadindustrie met genetische modificatie dreigt de politiek nu verkeerde keuzes te maken. Want hiermee dreigt zelfs de keuzevrijheid voor ons voedsel eraan te gaan.” Grote delen van de chemische industrie worden (terecht) onder een vergrootglas geplaatst. Pfas, grote uitstoot van giftige stoffen. “Telkens blijken deze bedrijven door een ijzersterke lobby de grootste subsidies op te strijken en tientallen jaren ongehinderd door te kunnen gaan met het vergiftigen van de leefomgeving. Wat denkt u dat er met een klein bedrijf zou gebeuren die zoveel jaar misleidende informatie verstrekt, de hele omgeving vergiftigd. En telkens trapt de politiek weer in alle beloftes middels allerlei lobbypraatjes.”

De Europese Commissie wil die strenge controles voor nieuwe technieken, zoals CRISPR-Cas, afschaffen. Ook willen ze dat de vermelding op het etiket dat een product genetisch is gemanipuleerd niet meer verplicht is. Daardoor kunnen deze gewassen onzichtbaar in de productie- en voedselketen terecht komen. “De nieuwe heilige graal waarvoor nu druk wordt gelobbyd, is het ongehinderd mogen knutselen met DNA voor plantenveredeling. Wanneer dit niet meer op etiketten van ons voedsel hoeft te worden vermeld, is er geen keuzevrijheid meer voor ons allemaal.”


Gentech ingewikkeld? Jazeker.
Eerder lanceerde de biologische sector een online petitie om deze wetswijziging tegen te houden. Binnenkort gaan we hem aanbieden aan de minister. Wil je jouw stem nog laten horen, doe dat dan nu. Hoe meer stemmen, des te krachtiger het signaal dat we samen kunnen afgeven. Wil je weten hoe het ook alweer zat met de versoepeling van gentech regels, volg dan de gentech-quiz. En vergeet hem vooral niet te delen met je netwerk!

Doe de gentech-quiz


Bij gentech knipt men een stukje DNA uit een plant en plakt die in het DNA van een andere plant. Deze techniek is alleen mogelijk in een laboratorium. Zodra CRISPR-Cas wordt toegelaten is het bijna onmogelijk voor de biologische landbouw om aan te tonen dat er geen sporen zijn overgewaaid naar de biologische akker. “Er wordt heel interessant gedaan rondom de techniek, maar naar mijn idee draait het in werkelijkheid om een verdienmodel via patenten. Zodat boeren en burgers nog afhankelijker worden van zaad- en chemiereuzen als Bayer en Syngenta. De nieuwe technieken zullen namelijk vooral worden ingezet om zaden resistent te maken tegen onkruidverdelgers die deze bedrijven ook verkopen. Dus nog meer gif in ons milieu. En de winst in de zakken van verre aandeelhouders.”

Bij Ekoplaza vinden we dat de landbouw zo veel mogelijk onafhankelijk moet kunnen werken. Binnen de biologische landbouw willen (en mogen) we daarom geen gebruik maken van gentech. Heb jij de quiz gedaan ben en jij ook overtuigd? Je kunt de biologische sector steunen met jouw handtekening voor echte keuzevrijheid voor ons voedsel via gentechvrijvoedsel.petities.nl.

avatar

Bert van Ruitenbeek

Directeur en Coördinator Demeter

Sinds januari 2010 is Bert parttime directeur bij Stichting Demeter. Stichting Demeter zorgt voor certificering en promotie van het internationale Demeter-keurmerk voor voedsel uit de biodynamsiche landbouw.