27 jun. 2023 nieuws

Houd ons voedsel gentechvrij

img

Vandaag (dinsdag 27 juni) gaat een grote campagne van start om ons voedsel gentechvrij te houden: een initiatief van de Biowinkelvereniging. De Europese Commissie komt begin juli met een voorstel voor de herziening van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken. Het wetsvoorstel houdt in dat CRISPR-Cas, een vorm van genetische modificatie waarmee je DNA kunt aanpassen, ongemerkt zijn intrede kan doen in de Nederlandse landbouw van winkels. Met als gevolg dat onze voedingsmiddelen niet meer vrij zijn van gentechnieken en de keuze voor gentechvrij-voedsel verdwijnt. De biologische sector lanceert een online petitie om de wetswijziging tegen te houden. Zij roepen iedereen op om deze onomkeerbare wijziging te voorkomen en het recht op de keuze voor gentechvrije voeding te borgen.

Wat is CRISPR-Cas?
CRISPR-Cas is een vorm van genetische modificatie waarmee je heel precies DNA kunt aanpassen. Voorstanders van CRISPR-Cas hopen met de techniek sneller gewassen te kunnen ontwikkelen die beter bestand zijn tegen droogte, ziektes en plagen, die aantrekkelijker zijn voor consumenten en die meer voedselzekerheid bieden. Of dat ook lukt is vraag één. Daarbij is er nog een keerzijde: als besloten wordt CRISPR-Cas niet meer onder regelgeving voor GMO te scharen, dan betekent dat er voor gewassen gemodificeerd met deze techniek geen verplichte risicoanalyse en etiketteringsplicht meer nodig is. Daardoor kunnen deze gewassen onzichtbaar in de productie- en voedselketen terecht komen. En dan weten we niet meer of we iets eten dat genetisch gemodificeerd is, of dat er in de gewassen die boeren telen een gentech-component zit. En daarmee verdwijnt de keuzevrijheid voor jou als consument én voor de boer. Daarnaast kan de biologische sector dan ook niet meer garanderen dat ze gentechvrij blijft. Gentechnieken zijn nu niet toegestaan in de biologische sector, maar met de dreigende deregulering (aanpassing van de wet) van de CRISPR-Cas techniek weten we het dus niet meer.

Meer weten over CRISPR-Cas? Zembla maakte er een aflevering over. 

Bekijk de aflevering

Is er een alternatief voor gentechnologie?
Jazeker! Denk bijvoorbeeld aan biologische veredeling waarmee de bio-sector nieuwe phytophthora-resistente aardappelrassen ontwikkelde. Daardoor zijn er in een paar jaar tijd zo’n 30 nieuwe rassen beschikbaar gekomen. Met zaadvaste veredeling wordt zaadgoed vermeerderd waarmee boeren zelf vrij mee verder kunnen veredelen, zodat ze niet afhankelijk hoeven zijn van de grote zaadbedrijven. Deze klassieke manier van veredeling kost iets meer tijd, maar is wel vrij te gebruiken. De CRISPR-Cas-methode kost veel geld. Via patenten zullen de investeringen moeten worden terugverdiend. Dit maakt de afhankelijkheid van de grote zaadfirma’s nog groter en brengt vrije gentechvrije veredeling nog verder in gevaar.

Wij vinden dat je niet moet knutselen aan Moeder Natuur. Onze telers kiezen niet voor genetisch gemodificeerd voedsel, maar gaan uit van natuurlijke veredeling. Bij genetisch gemodificeerd voedsel zijn de genen veranderd om resistent te zijn voor bestrijdingsmiddelen, zodat er veel gif kan worden gespoten. Wij vinden dat iedereen recht heeft op voeding zonder cocktail aan bestrijdingsmiddelen. Daarom staan wij 100% achter deze petitie!


Teken de petitie!
Wil jij ook actie ondernemen en kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Onderteken dan de petitie: Houd ons voedsel gentechvrij. Bij 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer.

Teken de petitie