24 mrt. 2020 editorial

Geef je weerstand een 'boost'

img

Heel Nederland hamstert. Toiletpapier, desinfectiemiddel, paracetamol... Maar is dat nou écht nodig? Wat dacht je ervan om je natuurlijke weerstand een ‘boost’ te geven. Deze krijg je in topvorm door algemene gezonde eet- en leefgewoonten. Je ontvangt van de diëtiste van Ekoplaza 3 eenvoudige tips om hieraan te werken!

  1. Eet meer groente en fruit: De basis is zo simpel; 250 gram groente en 2 stuks fruit. En die 250g groente hoef je heus niet allemaal tijdens je avondmaaltijd te nuttigen. Wat dacht je van een lekkere banaan-avocado-spinazie smoothie? Of een lekkere lunchsalade? Of eet een dagje vega(n)! Je zult ervan versteld staan dat je dan veel meer groente eet. Eet groente en fruit zoveel mogelijk met schil (zoals komkommer, appel en peer), want in de schil zitten de meeste voedingsstoffen. En als je biologisch eet hoef je je ook geen zorgen te maken om de resten van bestrijdingsmiddelen die op de schil kunnen achter blijven. Het is lente, dus binnenkort zijn er weer aardbeien, asperges, veldsla en raapstelen in overvloed. In Lekker (W)eten Lente vind je heerlijke recepten met deze seizoensgroenten.
     
  2. Eet meer gefermenteerde producten: Wist je dat de bacteriën in je buik voor een groot deel je weerstand bepalen? Niet zozeer de hoeveelheid bacteriën is van belang, maar de variatie bacteriën. Iedere bacterie heeft namelijk zijn eigen functie. Gefermenteerde producten bevatten miljoenen bacteriën waar je buik blij van wordt. Net als bij groente en fruit is variantie van belang om zoveel mogelijk verschillende bacteriën binnen te krijgen. De gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt, kwark, kefir, acidophilus, yomio) die je bij Ekoplaza vindt is na het aanzuren niet meer verhit, waardoor de bacteriën er dus nog in zitten. Tip! Neem iedere dag een plukje rauwe zuurkool of gefermenteerde groente. Bijvoorbeeld Kimchi of de Organic Krauts van Kramer, te vinden in het koelschap van Ekoplaza.
     
  3. Ga lekker naar buiten: Het is lekker weer! Je lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D te activeren. En laat nou net vitamine D heel belangrijk zijn voor een goede werking van je immuunsysteem! Op dagen dat de zon niet schijnt en ‘de R in de maand zit’ is het verstandig om een vitamine D supplement te nemen, omdat je lichaam zelf geen vitamine D kan aanmaken. Bij Ekoplaza vind je voornamelijk vitamine D3. Dit is de meest effectieve variant en is van dierlijke oorsprong. Ben je vegan, dan is vitamine D2 van Vitals een goede optie. Deze is gemaakt van champignons.  

Note: werken aan je weerstand is enkel iets extra's en is op zich onvoldoende om eventuele besmettingen te voorkomen. Uiteraard zijn de maatregelen en adviezen van het RIVM leidend. Bekijk ze hier.

avatar

Steffi Haazen

Diëtist

Steffi Haazen is diëtist en eigenaar van voedingsadviesbureau Zuiver Eten. Zij geeft adviezen over een gezonder eetpatroon en is voorstander van ‘balans op je bord’.