26 feb. 2018 editorial

De voordelen van vitamine D

img

Waarom, hoeveel en voor wie?
Gezonde biologische voeding maakt weerbaarder. Maar soms heb je een supplement nodig, zoals vitamine D. Zeker in de wintermaanden. Of je nu man of vrouw bent, zwanger, kind of volwassene, oudere of veganist. Diverse wetenschappelijke studies tonen dit aan. Vitamine D is een belangrijke vitamine die de gezondheid op verschillende manieren ondersteunt. De voedingsstof zorgt mede voor een goede weerstand, is goed voor de spieren en draagt bij aan sterke tanden. Voor kinderen is vitamine D inname essentieel, omdat het bijdraagt aan een normale groei en ontwikkeling van de botten. Kortom, we hebben er allemaal voldoende van nodig. 

Als je wilt, kun je ook uit voeding (extra) vitamine D halen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Vitamine D in voeding en uit zonlicht
Vitamine D is in beperkte mate te vinden in voeding (zoals vette vis). Voor het belangrijkste deel maakt je lichaam in de huid vitamine D aan uit het zonlicht. Daarom is het belangrijk dat je voldoende buitenkomt (dagelijks minimaal 15 tot 30 minuten tussen 11.00 - 15.00 uur met hoofd en handen ontbloot). Zit je bijvoorbeeld de hele dag op kantoor of kom je in die periode nauwelijks buiten, dan betekent dit dat je extra vitamine D nodig hebt.

Door je behoefte aan vitamine D te ondersteunen met een supplement, help je jouw lichaam om het hele jaar door gezond en fit te blijven. Zeker in de winter is dit aan te raden, want door een gebrek aan zonlicht is je lichaamseigen productie van vitamine D in de koude maanden veel lager dan in de zomer.

Wie hebben extra vitamine D nodig?
De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot en met 3 jaar, mensen met een donkere huidskleur, mensen die niet veel in de zon komen of die hun huid bedekken, vrouwen ouder dan 50 jaar, mannen boven de 70 jaar en zwangere vrouwen om dagelijks – winter én zomer – extra vitamine D te nemen, in de vorm van supplementen.

Omdat vitamine D vooral in dierlijke producten zit, is het lastig om hiervan als flexitariër, vegetariër of veganist voldoende van binnen te krijgen. Bij Ekoplaza vind je supplementen met deze vitamine, die gegarandeerd vrij zijn van dierlijke ingrediënten.

Sinds 2007 is het toegestaan om producten te verrijken met vitamine D. Dat gebeurt vaak bij plantaardige producten. Je kunt dit terugvinden in de ingrediëntendeclaratie en vaak ook op de voorkant van de verpakking.

Vitamine D bommetjes
In de keuze van je voeding kun je dus rekening houden met een extra portie vitamine D. Zo zit in rundvlees van koeien die grazen op biologische weilanden, meer micronutriënten, zoals vitamine D. Kies bij zuivelproducten liever voor de volle variant. Vitamine D zit namelijk in melkvet. En tik een eitje van kippen die tijd hebben doorgebracht in de zon en gras hebben gegeten. Deze leggen eieren waarin 3 tot 6 keer zoveel vitamine D zit als in eieren van kippen die binnen blijven. Op deze manier zorg je er eenvoudig voor dat je extra vitamine D aan je voeding toevoegt!

We krijgen regelmatig de vraag of je Vitamine D samen met Magnesium kunt slikken? Het antwoord: ja, je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium.

Vis als beste bron
Een van de beste bronnen van vitamine D is vis. Zeker vette vis, zoals zalm en makreel bevatten er veel van. 100 gram gerookte zalm bevat bijvoorbeeld anderhalf keer de ADH van vitamine D. Een goede reden om in deze koude maanden wat vaker vis op het menu te zetten!

Voor, tijdens, en na de zwangerschap
Als je voor, tijdens en net na je zwangerschap een gezondere leefstijl hebt, verklein je de kans op overgewicht bij je kind. Dit houdt in: niet roken, voor je zwanger wordt niet afvallen, tijdens je zwangerschap niet extreem veel aankomen en… vitamine D slikken!

Naar mama & kind pagina